Με τον πληθωρισμό να έχει στείλει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, το ελαιόλαδο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια νέα απειλή που μπορεί να ανεβάσει ακόμη υψηλότερα τις τιμές του στις παγκόσμιες αγορές. Η απειλή αυτή είναι ισπανικής προέλευσης και συγκεκριμένα οι καύσωνες που πλήττουν τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου και οι οποίοι πλέον μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί για την παραγωγή ελαιόλαδου, όπως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας.
Δεδομένου ότι η Ισπανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές ελαιόλαδου παγκοσμίως, ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής της θα επιφέρει νέο κύμα ανατιμήσεων στην τιμή του.
«Εάν δεν υποχωρήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες ή δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις τις επόμενες εβδομάδες, η φετινή συγκομιδή ελιάς θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες», τόνισε ο Λουίς Πλάνας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, δίχως ωστόσο να προβεί σε κάποια εκτίμηση για το μέγεθος της δυνητικής ζημιάς. «Ο κλάδος του ελαιόλαδου ανησυχεί για την παραγωγή του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λιγότερες προμήθειες ελαιόλαδου από την Ισπανία -η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής-, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις προμήθειες ηλιελαίου από την Ουκρανία πιθανότατα θα διατηρήσει τις τιμές των φυτικών ελαίων σε υψηλά επίπεδα. Οι τιμές του ραφιναρισμένου ελαιολάδου από τη Χαέν, το σημείο αναφοράς για την Ισπανία, ενισχύθηκαν κατά 8,3% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Ούτως ή άλλως η παραγωγή ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να μειωθεί κατά 11% στους 2,9 εκατ. μετρικούς τόνους για τη συγκομιδή της καλλιεργητικής περίοδου 2022/23, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Το ελαιόλαδο συνιστά το αγροδιατροφικό προϊόν της Ισπανίας με τον τρίτο μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών, με μια μέση παραγωγή 1,3 εκατ. τόνων ετησίως.
Πάντως όπως επισημαίνει, οι τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν κάπως εάν η Ρωσία τηρήσει τη συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά από τρία λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, όπως τόνισε, το τελευταίο εξάμηνο η Ισπανία έχει εισάγει ελάχιστες προμήθειες σιτηρών οι οποίες έφθασαν μέσω εναλλακτικών διαδρομών αφότου ξέσπασε ο πόλεμος.
Η Ουκρανία πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα την πρώτη της αποστολή σιτηρών από τον Φεβρουάριο όταν η Ρωσία εισέβαλε σε αυτήν.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg