Tην επιπλέον ενίσχυση των καστανοπαραγωγών και των χοιροτρόφων ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, στο πλαίσιο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή και του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Στη σύσκεψη που προηγήθηκε, συζητήθηκαν τα προβλήματα των καστανοπαραγωγών με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρίτσας – Στομίου, Θύμιο Τριανταφύλλου, Ποταμιάς – Σκήτης, Βαγγέλη Μανίκα και, Μελιβοίας, Βαγγέλη Κρανιώτη, που μετέφεραν και τη θέση του προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Θύμιου Καζαντζή. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τους χοιροτρόφους, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννη Μπούρα.
Οι παριστάμενοι τόνισαν στον κ. Γεωργαντά πως οι καστανοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης έπειτα από τις απανωτές ζημιές, ποβρευ υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, από τη σφήκα και τη φαιά σήψη. Ειδικότερα, υπογράμμισαν πως οι αποζημιώσεις 150 ευρώ/στρέμμα από το ΥΠΑΑΤ δεν αρκούν για να καλύψουν το κόστος παραγωγής και τα εισοδήματα των παραγωγών είναι πολύ πιο μειωμένα απ’ ό,τι αναμενόταν. Επίσης, μετέφεραν την αγωνία των παραγωγών σε σχέση με το μέλλον των καστανοκαλλιεργειών στο σύνολο της χώρας, καθώς στη γειτονική Ιταλία, που οι καστανοπαραγωγοί αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα, χρειάστηκαν 10 χρόνια στήριξης από το κράτος για να αποκατασταθεί η παραγωγή. Στην Ελλάδα, ωστόσο, σημειώθηκε, δεν παρέχεται στους παραγωγούς ενημέρωση για ενδεχόμενες καλλιεργητικές φροντίδες περιορισμού των ζημιών.
Ο υπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τις σχετικές τοποθετήσεις και αναφορές, απάντησε πως το υπουργείο θα εξετάσει τη δυνατότητα επιπλέον στήριξης των καστανοπαραγωγών μέσω προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, για τις καστανοκαλλιέργειες έχουν διατεθεί συνολικά ενισχύσεις 7 εκ. ευρώ για 57400 στρέμματα, εκ των οποίων 16850 στον Ν. Λάρισας, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να αντληθούν επιπλέον πόροι από τις «de minimis», αλλά θα αναζητηθούν από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) σε συνεννόηση με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο.
Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών σημείωσαν ακόμη, πως θα ήταν σημαντικό να εξεταστεί και η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των καστανοπαραγωγών. Πρόταση, που ο κ. Γεωργαντάς αποδέχτηκε να συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρόεδρος των χοιροτρόφων, ακολούθως, έθεσε στον υπουργό τον προβληματισμό τους, αναφορικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ευζωίας ύψους 25 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, σημειώθηκε πως το πρόγραμμα έπρεπε να προκηρυχθεί τον Νοέμβριο, αλλά δεν έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες στο πλαίσιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για απώλεια του προγράμματος. Ακόμη, ο κ. Μπούρας ανέφερε ότι οι χοιροτρόφοι επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία και το κόστος αύξησης της παραγωγής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το πλαφόν, που τέθηκε σε κάθε επιχείρηση, σε σχέση με το αναλογούν ποσό ενίσχυσης από τα 98 εκ. ευρώ που διατέθηκαν συνολικά για ζωοτροφές.
Ο κ. Γεωργαντάς έδειξε κατανόηση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χοιροτρόφοι και υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξής τους.
Ενίσχυση για επιτραπέζια, επίσπευση πληρωμής συνδεδεμένων
Ο Χρήστος Κέλλας έθεσε, επίσης, εκ νέου στον υπουργό, την ανάγκη αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών για τα επιτραπέζια σταφύλια, ευχαριστώντας τον για τις αποζημιώσεις στα οινοποιήσιμα του Τυρνάβου.
Ο κ. Γεωργαντάς απάντησε πως εξετάζει τη δυνατότητα άντλησης πόρων, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν είναι αισιόδοξος για τη διασφάλισή τους.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, τέλος, ζήτησε από τον υπουργό να επισπευστεί η πληρωμή των συνδεδεμένων σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον κ. Γεωργαντά για τη συνεργασία και για το γεγονός ότι κρατά «ανοιχτές» τις πόρτες του ΥΠΑΑΤ, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα.