Το κόστος των γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί έως και 33% από τον Σεπτέμβριο, λόγω της έλλειψης γαλακτοπαραγωγών ζώων και του αυξημένου κόστους σε ζωοτροφές, συσκευασία, γυαλί, πλαστικό και καύσιμα για μεταφορά.
Επίσης, επηρεάζει την κατάσταση ο μεγάλος αριθμός αγροτών που έχουν μεταναστεύσει, με λίγους νέους που θέλουν να παραμείνουν πίσω για να τους αντικαταστήσουν.
Το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 23% τον Σεπτέμβριο, ενώ το βούτυρο αυξήθηκε κατά 33%. Το αγελαδινό γιαούρτι έχει δει το κόστος να αυξάνεται μεταξύ 16% και 27% ανάλογα με τη μάρκα.
Ο Fabio Morava, παραγωγός γιαουρτιού, δήλωσε στο Monitor ότι η αύξηση της τιμής επηρεάστηκε από τρεις παράγοντες, την άνοδο της τιμής του γάλακτος και των γυάλινων βάζων και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους των σούπερ μάρκετ.
«Η τιμή του γάλακτος από 45 λεκ με ΦΠΑ που ήταν παλιότερα από τους αγρότες, αυτή τη στιγμή το αγοράζουμε στα 100 λεκ το λίτρο. Τα γυάλινα βάζα και οι φελλοί έχουν γίνει πιο ακριβά κατά 65% από 40 Lek, αυτή τη στιγμή το αγοράζουμε 65 Lek. Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ έχουν επίσης αυξήσει τα περιθώρια κέρδους τους».
Ενώ οι αγρότες λένε ότι το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 50%, και το κόστος των καυσίμων ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
«Το κόστος της διατήρησης των αγελάδων είναι δυσβάσταχτο. Από τις 10 αγελάδες στη φάρμα το καλοκαίρι, αυτή τη στιγμή έχω επτά αγελάδες. Με τις υψηλές τιμές των θρεπτικών συστατικών, η διατήρηση τους δεν αξίζει τον κόπο. Επίσης, όσον αφορά το κόστος, επηρεαζόμαστε πολύ από την υψηλή αύξηση της τιμής του πετρελαίου», δήλωσε ο αγρότης Xhevair Alushi.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ζώων συνεχίζει να μειώνεται. Σύμφωνα με το INSTAT, ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 3%, των προβάτων κατά 5% και των αγελάδων κατά 7% τον τελευταίο χρόνο.
Τα στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι από τον Μάρτιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για την υποομάδα «Γάλα, τυρί και αυγά» αυξήθηκε ραγδαία, από 10,3% τον Μάρτιο, κορυφώνοντας στο 22,3% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007 όταν ξεκίνησε η καταγραφή ρεκόρ. .