Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ερχόμενο Μάιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι μικροπιστώσεις, που θα αφορούν και τους αγρότες, αφού ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Το μέτρο θα ενταχθεί στην ομπρέλα των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας λόγω κορονοϊού.
Εντωμεταξύ, την ανάγκη να στηριχθούν με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης πέραν του τραπεζικού τομέα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορονοϊού επισημαίνει με επιστολή του στους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.
Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου:
“Είναι κατανοητό από όλους μας ότι η δέσμη μέτρων που λαμβάνετε προς ανακούφιση των επιχειρήσεων , των εργαζομένων και της κοινωνίας, που έχετε ανακοινώσει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορoνοϊού COVID-19, είναι προς την σωστή κατεύθυνση . Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι ΟΛΟΙ οι κλάδοι της οικονομίας έχουν δεχτεί σφοδρή πίεση. Το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να είναι βιώσιμες και στο μέλλον μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία και το πώς θα καταφέρουν να χρηματοδοτηθούν και από πού, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.
Εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας, διαρκής είναι η συζήτηση για τα απαραίτητα μέσα και εργαλεία για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας. Για εμάς τα Επιμελητήρια, τους φορείς που εκπροσωπούμε την επιχειρηματικότητα, πέρα από τις άμεσες ενισχύσεις και βοηθήματα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορoνοϊού, επιτακτική ανάγκη είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του θεσμικού πλαισίου, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησης, έτσι ώστε να αναπτυχθούν άμεσα εναλλακτικοί, μη τραπεζικοί φορείς χρηματοδότησης.
Ενώ ο σχετικός νόμος είχε βγει στην δημόσια διαβούλευση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, εντούτοις διαπιστώνουμε μια χρονική καθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωσή του που δεν γνωρίζουμε σε τί οφείλεται.
Κύριοι Υπουργοί,
Οι μικροπιστώσεις είναι ένα εργαλείο που χρειάζεται ο επιχειρηματικός κόσμος άμεσα. Δεν είναι πανάκεια, δεν θα λύσει τα πάντα, αλλά θα ανακουφίσει ουσιαστικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις τράπεζες, που θα δυσκολεύουν να χρηματοδοτήσουν τα κενά της αγοράς, στην μετά τον κορoνοΐο εποχή. Παρακαλούμε άμεσα να ολοκληρώσετε τις οποίες διαβουλεύσεις με τους καθ’ ύλην εμπλεκόμενους φορείς (Τράπεζα της Ελλάδας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπηρεσιακούς παράγοντες) και να προωθήσετε τον σχετικό νόμο προς ψήφιση, όπως και την οποία δευτερογενή νομολογία ή εγκυκλίους απαιτούνται (θα αποτελέσει έγκλημα να ψηφιστεί ο νόμος και να χρειαστούν 2 χρόνια για τις απαραίτητες διευκρινίσεις, όπως έγινε με τον νόμο για τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων).
Αναγνωρίζοντας την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης για την διάσωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αναμένουμε την άμεση και θετική σας ανταπόκριση”.