Ο Λουί Πρίφτης αποφάσισε να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία, έχοντας μόνο το μεράκι και μια μικρή γνώση από το παρελθόν.

Γεννήθηκε στην Κορυτσά στην Αλβανία και κάποια στιγμή ακολούθησε το δρόμο που ακολούθησαν χιλιάδες ομοεθνείς του, αυτόν προς την Ελλάδα. Δούλεψε μεροκάματο στην οικοδομή και σε άλλες δουλειές και εδώ και κάποια χρόνια, έχοντας προίκα την επαφή με τα ζώα από όταν ήταν μικρός στην Αλβανία, το… γύρισε στην κτηνοτροφία.

Ο Λουί Πρίφτης, οικογενειάρχης από την Αλβανία έχει πλέον εγκατασταθεί στην Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων. Εκεί όπως δήλωσε στο Agronewsbomb ενώ παράλληλα βόσκει τα κατσίκια του στο ύπαιθρο, έχει οργανώσει μια κτηνοτροφική μονάδα με κατσίκια Ζανέ (Ζάανεν από Ελβετία) και Μούρθια (Ισπανία).

Featured Image

Για τα επιβλητικά Ζάανεν αναφέρει ότι έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε τροφή και καρπό, σε φάρμακα και γενικά έχουν ευαισθησίες και μεγάλες απαιτήσεις για να αποδώσουν πλούσια. Στον αντίποδα τα Μούρθια τα Ισπανικά είναι πιο γερά, όπως τα ζει και πιο λιτοδίαιτα. Ως προς τις αποδόσεις σε γάλα τα Ζάανεν δίνουν έως και 6 κιλά τη μέρα το ένα ενώ τα Μούρθια έως και 4, ειδικά άμα είναι σταβλιάρικα. Συνολικά, στις μισθωμένες εγκαταστάσεις που διαθέτει εκτρέφει πλέον 140 ζώα των δυο αυτών ξενικών φυλών, ενώ όπως αποκαλύπτει , σκέπτεται να μεγαλώσει το κοπάδι του για να κάνει μεγαλύτερο κύκλο και να του μένουν περισσότερα έσοδα.

“Οι απαιτήσεις είναι πολλές αλλά για μια οικογένεια που βάζει και προσωπική εργασία, η κτηνοτροφία αποτελεί διέξοδο. Στην Αλβανία τη χώρα μου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, ενώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο σταθερά. Οι ζωοτροφές είναι μεν υψηλές, αλλά το γάλα το γίδινο μας το παίρνουν 1 και 1,05 συν ΦΠΑ ακόμα. Οι αποδόσεις βέβαια είναι σχετικές και ανάλογα με τις φροντίδες που κάνει ο καθένας”, καταλήγει ο ίδιος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image