Ξεκίνησε ήδη ο θερισμός των σιτηρών, με τους αγρότες όμως να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν μέσα στο Μάιο έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις καλλιέργειές τους, μειώνοντας σημαντικά τόσο την παραγωγή όσο και την ποιότητα του προϊόντος τους.
Από την άλλη οι φημολογούμενες εισαγωγές από την Ουκρανία χωρίς δασμούς είναι ένα επιπλέον πλήγμα για τον Έλληνα παραγωγό που βλέπει καθημερινά το εισόδημά του να συρρικνώνεται ενώ ο ίδιος παλεύει για την επιβίωση. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μάλιστα που επικράτησαν όλο αυτό το διάστημα οι παραγωγοί δεν είχαν την δυνατότητα να μπουν στα χωράφια τους και να προβούν σε νέες φυτεύσεις.
Ο παραγωγός Διονύσιος Μαρίνος, αναφερόμενος σε αυτά τα προβλήματα σημείωσε ότι: «Ξεκινάμε τα αλώνια των σιτηρών δηλαδή τα γεννήματα που λέμε εμείς, βρώμη κριθάρι και σιτάρι αλλά είναι μία χρονιά που δεν είναι καλή. Η χρονιά δεν είναι καλή για τον αγρότη, αυτή τη στιγμή ακούγεται ότι τα ουκρανικά θα έρχονται μέσα χωρίς δασμούς, πιέζονται οι τιμές και μειώνεται και το εισόδημα του αγρότη. Από την άλλη τα προϊόντα μας έχουν υποβαθμιστεί σε ποιότητα καθώς οι πολλές βροχές έκαναν ζημιά.
Σε ό,τι αφορά τα καλαμπόκια είναι ακόμα χειρότερα γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα στα χωράφια να σπείρουν. Και όχι μόνο τα καλαμπόκια αλλά πολλές καλλιέργιες εδώ στον κάμπο θα είναι μειωμένες λόγω της βροχής. Από ότι ακούω και η βιομηχανική ντομάτα θα είναι μειωμένη γιατί δεν μπόρεσαν να μπουν οι άνθρωποι στα χωράφια να κάνουν φυτεύσεις. Και αν έγιναν φυτεύσεις έγιναν πολύ αργά και αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν οι αποδόσεις. Το έκαναν όμως οι αγρότες σεβόμενοι τα συμβόλαια με τα εργοστάσια για να μην σταματήσει οι παραγωγική διαδικασία και δεν υπάρχει προϊόν για τα εργοστάσια. Γιατί όταν μπαίνει τόσο όψιμα μία καλλιέργεια, ο αγρότης δεν θα βγάλει κέρδος. Είναι δύσκολο πολύ. Όλο αυτό έχει συνέπεια ακόμα και στις ελιές. Γενικά όλες οι παραγωγές θα πάνε πίσω. Τα έξοδα που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλα, ναι μεν υπάρχει μία διόρθωση αλλά σε σχέση με το κόστος είναι πολύ μικρή».
Όλες οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από την αλλαγή του κλίματος, σημείωσε στη συνέχεια ο Διονύσης Ρέτσης «Τα σιτηρά έχουν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, έχει αλλάξει το περιβάλλον και πλέον το κλίμα έχει γίνει τροπικό. Αποτέλεσμα είναι ο καρπός να μην μπορεί να αναπτυχθεί και όλη οι παραγωγοί να είναι απελπισμένοι. Το πρόβλημα αυτό το έχουν γενικότερα όλες οι καλλιέργειες».
Η αυξημένη υγρασία λόγω των συχνών και έντονων βροχοπτώσεων έχει εμφανίσει αρρώστιες στις καλλιέργειες όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, ανοίγοντας ένα επιπλέον μέτωπο που πρέπει να παλέψουν οι παραγωγοί. «Περιμένουμε μειωμένες παραγωγές εξαιτίας της κατάστασης του καιρού και των βροχοπτώσεων που είχαμε. Θεωρώ ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τα σιτηρά γενικότερα. Η καλλιέργεια σιγά-σιγά εξαφανίζεται καθώς οι νέοι άνθρωποι δε βρίσκουν κίνητρα προκειμένου να ασχοληθούν με τη γη. Οι παραγωγές θα είναι σίγουρα μειωμένες γιατί λόγω της υγρασίας εμφανίζονται αρρώστιες στις καλλιέργειες. Το κόστος φυσικά είναι στα ύψη. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει κάποια στήριξη από την πολιτεία αλλά το κόστος παραγωγής συγκριτικά με πέρυσι έχει αυξηθεί τουλάχιστον 30 τοις 100».
Τέλος, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Παλαιολόγος σημείωσε ότι: «Τα σιτηρά ξεκίνησαν δυστυχώς με άσχημες συνθήκες και άσχημες αποδόσεις. Λόγω των καιρικών συνθηκών τα χορτάρια είναι πολλά και οι αποδόσεις λίγες. Σε ό,τι αφορά τα καλαμπόκια η κατάσταση είναι ίδια. Λόγω των καιρικών συνθηκών μπήκανε τα λιγότερα καλαμπόκια από όλες τις χρονιές, είναι μειωμένη η σπορά, λίγα τα καλαμπόκια αλλά δυστυχώς και οι τιμές δεν είναι καλές. Ο καιρός έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά! Με τον θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς…».
ilialive.gr