Ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα για το καυτό θέμα των επιδοτήσεων  των αγροτών και παρά την τεράστια καθυστέρηση που σημειώνεται φέτος στην κατάθεση των αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση, άμεσα θα ανοίγει η ψηφιακή πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκείνο για το οποίο γίνεται προσπάθεια και αναζητείται λύση, είναι να βρεθούν από αλλού τρόποι συμπλήρωσης των χρημάτων που θα χαθούν από το αποκαλούμενο πρασίνισμα.

 Μία πολύ χρήσιμη πληροφορία είναι αυτή για την οριστικοποίηση της φόρμας που θα χρησιμοποιηθεί για να συμπληρωθούν οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης κι ακόμα ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα των επιδοτήσεων.

 Σε ερώτηση για τους κινδύνους που διατρέχουν οι παραγωγοί, ο κ. Βισβάρδης δήλωσε: «Είμαστε  όλοι ανήσυχοι, οι αγρότες γιατί βλέπουν να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα  με τις επιδοτήσεις τους κι εμείς στο Συνεταιρισμό γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν είχαμε ενημέρωση για να ξέρουμε πού πηγαίνουμε.

Να υπενθυμίσω πως έχουμε αναθεώρηση της ΚΑΠ η οποία ισχύει από φέτος και θα πρέπει με βάση αυτή την αναθεώρηση να προσαρμοστούν πολλά νέα πράγματα που σχετίζονται με την ενιαία ενίσχυση».

Αναφορικά με τα νέα δεδομένα που έχουμε φέτος, ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού είπε: «Οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι μένει η βασική ενίσχυση αλλά σταματάει η πράσινη. Αυτό σημαίνει πως χάνεται ένα ποσοστό γύρω στο 48%  από τον τρόπο που δίνονταν οι ενισχύσεις. Αυτό δημιουργεί τα προβλήματα και δεν  έχει ανοίξει ακόμα το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να  έχει βγάλει κάποιες  εφαρμοστικές σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τις έπαιρνε για να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα με την καινούργια αίτηση.  Είναι λοιπόν ζητούμενο τι θα γράφει πάνω η νέα αίτηση ώστε οι αγρότες να μην χάσουν την πράσινη ενίσχυση. Η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα να λάβουν οι παραγωγοί αυτά τα χρήματα μέσω άλλων οδών και αυτά ψάχνουμε».

Ο κ. Βισβάρδης  συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και τη συμμετοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκεί έγινε ενημέρωση σύμφωνα με την οποία  έχει οριστικοποιηθεί η φόρμα της αίτησης η οποία και παρουσιάστηκε.

Ο κ. Βισβάρδης έδωσε επιπλέον πληροφορίες στους παραγωγούς και συγκεκριμένα είπε:  «Μάθαμε ότι το σύστημα θα μένει ανοιχτό όλο το χρόνο και άρα εμείς –ως Κέντρο Υποδοχής- θα μπορούμε  να παίρνουμε τα δικαιολογητικά και να κάνουμε τις αλλαγές σε όλη τη διάρκεια του έτους γιατί μπορεί για παράδειγμα να έγινε μία αγοραπωλησία. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δίνει το διάστημα του ενός ή των δύο μηνών για να δέχεται τις αιτήσεις που πλέον θα είναι έτοιμες. Αυτό είναι και το ευχάριστο της  συνάντησης γιατί επιβεβαιώθηκε ο τρόπος λειτουργίας από φέτος».

Featured Image

Αναφορικά με το πότε θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, ο Διευθυντής του ΕΑΣΖ είπε: «Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα.  Επίσης η διαδικασία δεν επηρεάζεται από τις εκλογές και ήδη ο υπηρεσιακός υπουργός με τα στελέχη του υπουργείου έχουν θέσει το ζήτημα αυτό σε προτεραιότητα. Θεωρώ πως πρέπει να δοθούν οι Κανονιστικές στον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα βάλει με τη σειρά του τους κανόνες  για τις αιτήσεις που θα καταθέσουν οι παραγωγοί.

Μας διαβεβαίωσαν πως δεν θα χαθούν τα χρήματα των επιδοτήσεων, δηλαδή θα υπάρχουν εκείνοι οι παράμετροι που θα  μας επιτρέπουν να τα λάβουμε με βάση αυτά που θα δηλώνουν οι παραγωγοί στην αίτηση και συγκεκριμένα θα πάρουν μέσω άλλων οδών αυτά τα χρήματα που θα χαθούν από το πρασίνισμα.  Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα ετοιμαστούν οι αιτήσεις».

Στα γραφεία του Συνεταιρισμού

Εκείνο που θεωρείται καινούργιο από φέτος είναι η δυνατότητα που θα έχουν οι αγρότες να κάνουν αλλαγές ή ότι άλλο θελήσουν, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οκ. Βισβάρδης είπε σχετικά: «Εμείς στον ΕΑΣ θα πρέπει να έχουμε προσωπικό όλο το χρόνο.   Δημιουργούνται κι άλλα πράγματα που αφορούν τους αγρότες που θα έχουν κάποιες επιπλέον ενισχύσεις. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει  εμείς σαν Συνεταιρισμός να έχουμε σε ετήσια βάση προσωπικό που θα είναι ενημερωμένο και ικανό για να βοηθάει  τους παραγωγούς να μπαίνουν και σε άλλα προγράμματα. Το επόμενο διάστημα θα το αναλύσουμε αυτό για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.  Εμείς θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας για να δούμε και ποιο θα είναι το όφελος  από αυτή την υπόθεση και πως θα καλύψουμε την υποχρέωση που θα δημιουργηθεί για το προσωπικό που θα δουλέψει».

Πίεση  χρόνου

Ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού της Ζακύνθου ήταν καθησυχαστικός προς τον αγροτικό πληθυσμό και είπε: «Οι παραγωγοί να μην ανησυχούν  ότι θα χάσουν τα χρήματά τους αλλά χρειάζεται προσοχή. Φέτος θα υπάρχει μία πίεση γιατί έχει χαθεί ήδη χρόνος. Από εδώ και πέρα θα γίνονται με μεγαλύτερη ευχέρεια οι αλλαγές που χρειάζονται αφού θα έχουμε συνέχεια ανοιχτό το σύστημα. Από την επόμενη χρονιά οι αιτήσεις θα κατατίθενται γρηγορότερα».

Για τους κωδικούς ο κ. Βισβάρδης είπε  ότι δεν χρειάζεται να τους πάρουν άμεσα γιατί δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης. 

Τέλος, ζητήματα όπως τα γεωχωρικά και το monitoring, θα τα δει  η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

ermisnews.gr

Featured Image