Εγραψαν» κέρδη-ρεκόρ το 2022 χάρη στην εκτίναξη των τιμών χονδρικής των δημητριακών, κυρίως του σιταριού, του καλαμποκιού και των σπορέλαιων
«ABCD» είναι το ακρωνύμιο των Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill και Louis Dreyfus. Πρόκειται για τους τέσσερις γίγαντες των γεωργικών τροφίμων. Τους πανίσχυρους αλλά σχετικά «άγνωστους» ομίλους που ελέγχουν εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια αλυσίδα προμηθειών γεωργικών προϊόντων και εγγράφουν στα βιβλία τους απροσδόκητα κέρδη από το 2021 χάρη στην εκτίναξη των τιμών χονδρικής των δημητριακών, κυρίως του σιταριού, του καλαμποκιού και των σπορέλαιων.
Το Μάιο του 2022, τρεις μόλις μήνες μετά την έκρηξη του πολέμου στο «σιτοβολώνα της Ευρώπης», οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και των φυτικών ελαίων έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Αλλά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν με τις τέσσερις αυτές εταιρείες, «τόσο ισχυρές όσο και τα κράτη», όπως σημειώνει στον «Figaro» ο μηχανικός και οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα τροφίμων Μπρουνό Παρμαντιέ. Έμειναν στην σκιά της επικαιρότητας διότι, όπως εξηγεί, «οι ίδιες φροντίζουν να είναι πολύ διακριτικές και να κρατούν καλά κρυμμένη τη δύναμή τους».
Τα τελευταία χρόνια στην αγορά έχουν μπει κάποιοι νέοι παίκτες από την Ασία για να ανταγωνιστούν το ιστορικό αυτό ολοιγοπώλιο – χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινεζική COFCO. Αλλά «το ‘κουαρτέτο ABCD’ ελέγχει το 70% έως 90% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών», τονίζει η Τζένιφερ Κλαπ, ειδική σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Waterloo στον Καναδά. «Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τα ακριβή μερίδια αγοράς που μοιράζονται αυτοί οι τέσσερις γίγαντες. Δύο εξ αυτών εξάλλου δεν είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο και δεν κοινοποιούν δημόσια λεπτομερή στοιχεία για τις οικονομικές τους αποδόσεις», προσθέτει η καναδή καθηγήτρια.
Η αμερικανική Cargill είναι, κατά το περιοδικό Forbes, ο μεγαλύτερος έμπορος γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Οι αποδόσεις της εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 157 ετών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει το Bloomberg. Το οικονομικό έτος 2021-2022 που έληξε στις 31 Μαΐου της περασμένης χρονιάς, τα καθαρά κέρδη της Cargill έφθασαν στα 6,68 δισ. δολάρια – έκαναν ένα άλμα 35% συγκριτικά με αυτά του οικονομικού έτους 2020-2021.
www.in.gr