Επλήγησαν από ανεμοθύελλες και χαλάζι σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως είναι “στο καναβάτσο” οι παραγωγοί. Δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ πριν την καρπόδεση. Τι αναφέρει ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ του Υποκαταστήματος Αγρινίου Βασίλης Φέζος και πως πρέπει να ενημερώνονται οι παραγωγοί. Άραγε οι βουλευτές και όσοι άλλοι αναζητούν ψήφο, τι έχουν να πουν γι’ αυτή την τραγική κατάσταση;
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Παρά το γεγονός ότι φέτος ο καιρός ομαλοποιήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ο χειμώνας ήταν πιο ήπιος, χαλάζι και ανεμοθύελλες «χτύπησαν» ακόμη και αυτό τον μήνα, τον Μάιο, κάνοντας την ζωή των παραγωγών δυσκολότερη.
Οι παραγωγοί από διάφορους τομείς επλήγησαν ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια και συχνά κατέγραφαν απανωτές καταστροφές στην γεωργική παραγωγή. Φέτος μπορεί να πίστεψαν ότι θα απέφευγαν πολλά προβλήματα και ζημιές που έζησαν κατά το παρελθόν, αλλά τελικά δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί όσο ήλπιζαν.
Συγκεκριμένα, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Μάιο, οι ανεμοθύελλες και το χαλάζι επηρέασαν αρνητικά την γεωργική παραγωγή , και οι παραγωγοί του νομού μας θυμήθηκαν δύσκολες περιόδους του παρελθόντος όπως λ.χ. την περίοδο της κακοκαιρίας “genesis”, η οποία με το χαλάζι της τους είχε «μαστιγώσει».
Στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί πέρυσι από την κακοκαιρία “genesis”, το μήνα Ιούνιο δηλώθηκαν και αποζημιώθηκαν οι ελιές, διότι είχε ολοκληρωθεί η καρπόδεση, ενώ οι ζημιές την περίοδο αυτή δεν αποζημιώνονται, διότι ο κανονισμός ασφάλισης της φυτικής παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. δεν τις καλύπτει ασφαλιστικά.
Τον Μάιο του 2023, και συγκεκριμένα στις 02/05, η ανεμοθύελλα επηρέασε τις καλλιέργειες ακτινιδίων και σιτηρών στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Όμως, κατά την ίδια ημερομηνία (02/05) «χτυπήθηκε» και η περιοχή της Τ.Κ. Τρύφου από το χαλάζι, όπως επίσης την επομένη (03/05/23) πολλές περιοχές της Π.Ε. Λευκάδας χτυπήθηκαν και αυτές από χαλάζι και συγκεκριμένα επλήγησαν αμπέλια, φακές και κηπευτικά.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ του Υποκαταστήματος Αγρινίου κ. Βασίλη Φέζο που μίλησε στη «Σ» τόνισε πως: «οι διαδικασίες είναι γνωστές εδώ και χρόνια, δεν έχει αλλάξει κάτι. Προβλέπεται να γίνουν επισημάνσεις των ζημιών από τους υπηρεσιακά υπεύθυνους του Υποκαταστήματος του Αγρινίου, ενώ να υπενθυμίσουμε πως όταν λήξουν οι αναγγελίες μετά από 15 ημέρες από την ημερομηνία ζημιάς, χρονικό διάστημα που έχουν οι παραγωγοί προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ζημιάς, θα γίνει η εξατομίκευση των ζημιών από τους γεωπόνους του Υποκαταστήματος».
Επίσης, ο κ. Φέζος τονίζει πως το προσεχές διάστημα θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα από τις εκτιμήσεις για ζημιές από χαλάζι σε διάφορες Τ.Κ. του Δήμου Αμφιλοχίας.
Πέραν όμως αυτών των διαδικασιών για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληροφορούνται από τον ΕΛΓΑ για το τι προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης για κάθε περίπτωση, η ανεμοθύελλα και το χαλάζι «χτύπησε» και άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα σημειώθηκε ανεμοθύελλα τον Ιανουάριο του 2023 στις περιοχές του Αγγελοκάστρου της Λυσιμαχίας, του Μενιδίου, και της Φλωριάδας, ενώ στις 20/01/23 χαλάζι «χτύπησε» τις περιοχές του Αγίου Γεωργίου Μεσολογγίου, του Ευηνοχωρίου, του Γαλατά και των Καλυβίων. Όμως, οι ζημιές δεν σταματούν εδώ, καθώς στις 06/04/23 χαλάζι χτύπησε διάφορες περιοχές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως προαναφέραμε σημαντικό είναι οι παραγωγοί να θυμούνται πως ο κανονισμός ασφάλισης της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές στις ελιές και στα εσπεριδοειδή πριν την καρπόδεση, κάτι που ισχύει και τώρα και ανέκαθεν. Επίσης, είναι εξίσου σημαντικό οι παραγωγοί να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του ΕΛ.Γ.Α. www.elga.gr όπου υπάρχει αναρτημένος ο κανονισμός ασφάλισης της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και ο κανονισμός των Κ.Ο.Ε. (κρατικών οικονομικών ενισχύσεων). Στους κανονισμούς αυτούς αναγράφονται τα αίτια που καλύπτει ασφαλιστικά ο ΕΛ.Γ.Α. καθώς και οι προθεσμίες ασφαλιστικής κάλυψης όλων των καλλιεργειών.
Με πληροφορίες από Εφημερίδα “Συνείδηση”