Με έτοιμη τη μελέτη για την δημιουργία εργοστασίου μεταποίησης και αποθήκευσης ελιάς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καινούργιου προχωρά στην αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου, το οποίο μαζί με τα χρήματα που θα βάλουν τα μέλη του από την τσέπη τους θα το φέρει ακόμη πιο κοντά στο στόχο του, ο οποίος εκτός από το εργοστάσιο είναι και η ουσιαστική βοήθεια των ελαιοπαραγωγών της περιοχής.
Έχει ήδη έτοιμη τη μελέτη και αναζητά χρηματοδότηση ο Συνεταιρισμός
Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Περικλής Παπασάϊκας για όλο το project
Με τη χρηματοδοτημένη από ιδία κεφάλαια του συνεταιρισμού μελέτη, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής θα βρεθούν αυτομάτως σε καλύτερη θέση ακόμη και απέναντι στους εμπόρους και τους εξαγωγείς και θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν καλύτερη τιμή για την ελιά, αλλά κυρίως θα μπορούν να εκμεταλλευτούν οι ίδιοι οι παραγωγοί τον καρπό τους και να τον διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο προς όφελός τους.
Η δημιουργία εργοστασίου μεταποίησης και αποθήκευσης ελιάς στο Καινούργιο θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή για τους ελαιοπαραγωγούς και θα τους «τοποθετήσει» σε ένα σύγχρονο «πλαίσιο» με δύναμη και λόγο και στο μέλλον.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινουργίου Περικλής Παπασάϊκας μιλώντας στη «Σ» περιέγραψε την στόχευση του συλλόγου για το συγκεκριμένο project.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπασάϊκας επεσήμανε: «θεωρώ πως είναι αυτονόητο αυτό για κάθε συνεταιρισμό και πιστεύω πως θα έπρεπε να το είχαμε κάνει αρκετά χρόνια νωρίτερα. Δυστυχώς όμως δεν τα καταφέραμε για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά δεν θα το βάλουμε κάτω. Ο συνεταιρισμός μας και ο κάθε συνεταιρισμός θα πρέπει να μπορεί να αποθηκεύει και να μεταποιεί ένα μέρος τουλάχιστον του προϊόντος του, ώστε να μπορούμε να έχουμε υπεραξία και να μπορούμε να παρεμβαίνουμε καλύτερα στην αγορά. Έχουμε την μελέτη για το μικρό μεταποιητήριο που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, το οποίο θα προσπαθήσουμε να μας εξυπηρετεί στις εμπορικές μας συναλλαγές και κυρίως να βοηθάμε τους παραγωγούς μας.
Με τη μελέτη που ήδη διαθέτουμε αναζητούμε τον τρόπο και το πρόγραμμα που θα ενταχθούμε, ώστε να εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα και μαζί με τα υπόλοιπα που θα δαπανήσουμε από την τσέπη μας να το υλοποιήσουμε.
Προς το παρόν δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε έχουμε ορίσει λ.χ. το σημείο που θα κατασκευαστεί το μεταποιητήριο, αλλά θα ανήκει σε ιδιόκτητη έκσταση του συλλόγου.
Σ΄ αυτή την φάση επιχειρούμε να εντοπίσουμε κάποιο πρόγραμμα, για να εντάξουμε το εγχείρημά μας. Βαδίζουμε με απλά και σταθερά βήματα από επιλογή, ώστε να καταφέρουμε το στόχο μας, καθώς επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε κάτι σίγουρο και σταθερό μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη βελτίωση των συνθηκών και τη θέση των παραγωγών μας στην αγορά.
Η δυναμικότητά του μεταποιητηρίου μας θα κριθεί από το πρόγραμμα που θα ενταχθούμε και την αγορά. Δεν έχουμε ροή συγκεκριμένη, αλλά έχουμε καλή σχέση με τους πελάτες μας και μπορούμε να αντιληφθούμε καθώς παράγουμε και οι ίδιοι, αν η κατάλληλη δυνητικότητα για μας θα είναι οι 100 τόνοι, 200 τόνοι, 500 τόνοι ή κάποιος άλλος αριθμός τόνων.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως θέλουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς της περιοχής μας πραγματικά και πως όταν έρθει η ώρα εκείνη, θα ξεκινήσουμε με μικρές ποσότητες ώστε να δούμε τις δυνατότητές μας, την αποδοχή που θα έχουμε, ποιες θα είναι οι δυσκολίες, ώστε σε κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει να έχουμε την δυνατότητα να το ξεπεράσουμε για να μπορούμε συνεχώς και σταδιακά, σιγά – σιγά, και κυρίως σταθερά να αναπτυσσόμαστε. Μακάρι να ευοδωθεί η προσπάθεια για να βοηθηθεί η περιοχή και να δείξει τι μπορούν να κάνουν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι αν δεν καταφέρουν να ελέγξουν έστω ένα μέρος της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς σε πανελλαδικό επίπεδο δεν θα μπορούμε να συζητάμε για τιμή και για τίποτε».
Πέραν όμως του εγχειρήματος του Αγροτικού Συλλόγου Καινουργίου, ο κ. Παπασάϊκας αναφέρθηκε στις τιμές και την φετινή παράγωγη ελιάς τονίζοντας:
«η παραγωγή φέτος ήταν καλή, αλλά δεν είχαμε καλές τιμές. Εξαιτίας της τιμής της πράσινης ελιάς Αγρινίου χάθηκαν εκατομμύρια από την περιοχή. Η τιμή της ήταν 55 λεπτά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην πάει να τις μαζέψει, μετά ζάρωσαν και κοκκίνισαν οι ελιές και χάθηκε η παραγωγή. Αν οι έμποροι έδιναν τιμή 70 λεπτά ή 75 λεπτά ο κόσμος θα είχε καλύτερο κίνητρο για τη συγκομιδή, αλλά και οι έμποροι θα είχαν όφελος. Στην ελιά Καλαμών υπήρχε πληθώρα παραγωγής και η τιμή κρατήθηκε σχετικά ας πούμε. Η τιμή δηλαδή ήταν περίπου στο 1,10 με 1,20, αλλά το καλό με το συγκεκριμένο είδος ελιάς είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί στους κάδους και να το εμπορευτεί ο παραγωγός σε δεύτερο χρόνο.
Δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο φέτος στην παραγωγή ελιάς. Το ζήτημα είναι οι εξαγωγείς να μπορέσουν να διώξουν ελιές για να μπορέσουν και όσοι έχουν ελιές στους κάδους να τις πουλήσουν σε αξιοπρεπή τιμή για να βγάλουν τα έξοδα, δεδομένου πως φέτος το κόστος παραγωγής ήταν τεράστιο. Μόνο τα μεροκάματα για την συγκομιδή διέλυσαν τον οικονομικό προγραμματισμό».
Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
sinidisi.gr