Καμπανάκι από την ΕΑΣ Ιεράπετρας για τις επιδοτήσεις. Άστοχες επιλογές πρώην (Λιβανός) και νυν (Γεωργαντάς) υπουργών οδηγούν σε αδιέξοδο.
«Σε επικίνδυνη φάση εισέρχεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς έχει μπει ο Μάιος και οι αρμόδιες εθνικές αρχές αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα σαφές και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο και για τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης 2023 των αγροτών.
Την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χώρα, γεγονός που μας καθιστά μοναδική περίπτωση στην ΕΕ, με σημαντικό αντίκτυπο στον προγραμματισμό και την οικονομική βιωσιμότητα των Ελλήνων αγροτών. Το έλλειμμα διαβούλευσης αρχικά και ενημέρωσης στη συνέχεια, αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξειδίκευση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ με τη μορφή εφαρμοστικών εγκυκλίων, έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε οριακό σημείο σε σχέση με τη βιωσιμότητά τους, σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον όπου τα κόστη παραγωγής έχουν εκτοξευθεί. Μάλιστα, η καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού έχει αντίκτυπο στην έναρξη του «πολύπαθου» έργου του ΟΣΔΕ, γεγονός το οποίο, μετά από το χαοτικό και ολέθριο έτος δηλώσεων 2022, προκαλεί τεράστια ανασφάλεια τόσο στους παραγωγούς όσο και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς που αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της συλλογής των δηλώσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν αρμόδια διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει καταλήξει σε δύο σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ) οι οποίες ανοίγουν μεν σε κάποιο βαθμό το δρόμο στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν εξασφαλίζουν ωστόσο την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων. Κι αυτό γιατί, από τις αποφάσεις λείπουν οι απαραίτητες αποσαφηνίσεις, τουλάχιστον σε τρία κεφάλαια της νέας ΚΑΠ και συγκεκριμένα στα πεδία που αναφέρονται στην αιρεσιμότητα, στα eco schemes και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Στις δύο ΚΥΑ που έχουν συνταχθεί μετά κόπων και βασάνων, χωρίς ωστόσο να πάρουν τις υπουργικές αποφάσεις, αντιμετωπίζονται τα ακόλουθα θέματα:
Α) «Καθορισμός οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027»
Β) «Καθορισμός λεπτομερειών για την εφαρμογή της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027»
Οι πληροφορίες πάντως θέλουν να εκδηλώνονται σοβαρές διαφωνίες επί του θέματος, αρχικά ανάμεσα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου η οποία συνέταξε τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλαδή τον Οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με την διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων.
Από ότι φαίνεται η Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής επιλέγει τη σταδιακή αποσαφήνιση του αφαρμοστικού πλαισίου της νέας ΚΑΠ, ενώ οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ προκρίνουν το άμεσο ξεκαθάρισμα όλων των κρίσιμων κεφαλαίων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ των αγροτών και εν συνεχεία να προχωρήσει η όσο γίνεται καλύτερη επεξεργασία και διασταύρωση αυτών της στοιχείων, με γνώμονα μια πετυχημένη και δίκαιη πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων σε όλα τα καθεστώτα.
Με τους υπηρεσιακούς του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να συντάσσονται τόσο οι μελετητές – διαχειριστές των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων που θα κληθούν το επόμενο διάστημα να φέρουν εις πέρας το συγκεκριμένο έργο, όσο και οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που παρακολουθούν στενά το θέμα και έχουν σαφή εικόνα της όλης απαράδεκτης κατάστασης.
Επιβάλλεται άμεσα/τώρα/χθες να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και Υπουργείου και να εκδοθεί μια ολοκληρωμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καλύπτει όλα τα κεφάλαια και θα ανοίγει το δρόμο για αξιόπιστες Δηλώσεις ΟΣΔΕ και δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων».