Έντομα διογκωμένων ματιών & νεαρής βλάστησης
Συνιστάται, στο φούσκωμα των ματιών αλλά και στα επόμενα στάδια, ο συχνός έλεγχος των κεφαλών, για την ύπαρξη φαγωμένων οφθαλμών, καθώς και για την παρουσία προνυμφών (Λεπιδοπτέρων) ή σκαθαριών (Ωτιόρρυγχος). Προτείνεται η τοπική εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων, μόνο σε περίπτωση διαπιστωμένης προσβολής και ύπαρξης προνυμφών ή σκαθαριών.
Ακάρεα | Ακαρίωση & Ερίνωση
Συνιστάται καταπολέμηση στο φούσκωμα των ματιών, μόνο στην περίπτωση που έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ζημιές (κυρίως νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών και φυλλώματος) την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.
Η καταπολέμηση αφορά ψεκασμό με βρέξιμο θείο 1%. Μετά την έκπτυξη των οφθαλμών και για λόγους τοξικότητας, η αναλογία πρέπει να μειωθεί σε 0,8 – 0,6%. Ο ψεκασμός αυτός είναι μεγάλης σημασίας, διότι οι επεμβάσεις αργότερα, μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, δεν είναι υψηλής αποτελεσματικότητας. Σημειώνεται, ότι ο ψεκασμός αυτός έχει ευεργετική δράση τόσο εναντίον του ωιδίου, όσο και εναντίον της φόμοψης και της μακρόφωμα.
Θρίπες
Εμφάνιση θριπών στο στάδιο της έκπτυξης των ματιών ή/και κατά την έναρξη της βλάστησης (βλαστός 1 – 2 εκ.), μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην νεαρή και ταχύτατα αναπτυσσόμενη βλάστηση, όπως ισχυρή παραμόρφωση βλαστών και φύλων, καθώς και καθήλωση ανάπτυξης των εκπτυσσόμενων οφθαλμών.
Συνιστάται επισκόπηση για τυχόν παρουσία θριπών στην εκπτυσσόμενη βλάστηση με ελαφρά και προσεκτικά τινάγματα τυχαία επιλεγμένων νεαρών βλαστών πάνω από μία κόλα λευκό χαρτί. Εναλλακτικά προτείνεται η τοποθέτηση και ο ανά διήμερο έλεγχος μίας μπλε ή κίτρινης κολλητικής παγίδας ανά 3 – 4 στρέμματα.
Φόμοψη και Μακρόφωμα
Πρόκειται για μυκητολογικές ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα. Προσβάλλονται κυρίως οι κληματίδες, οι κεφαλές, οι βραχίονες και τα φύλλα των πρέμνων. Μέσα σε 15 ημέρες από την έκπτυξη των βλαστών στα κατώτερα μεσογονάτια διαστήματα παρατηρούνται μαύρες κηλίδες που αργότερα νεκρώνονται. Κατά την διάρκεια της γρήγορης ανάπτυξης παρουσιάζονται σχισίματα που αποκτούν φελλώδη όψη.
Σε αμπελώνες αλλά και σε περιοχές με ιστορικό προσβολής, προτείνεται η διενέργεια 1 – 3 προληπτικών ψεκασμών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Ο πρώτος ψεκασμός διενεργείται στην έκπτυξη των οφθαλμών (στάδιο Γ) και ο δεύτερος αμέσως μετά την πλήρη ανάπτυξη του πρώτου φύλλου (στάδιο Δ). Στο βλαστικό στάδιο των 2-3 φύλλων (Ε: μήκος βλαστού 5 – 7 εκ.), συνιστάται ένας τρίτος προληπτικός ψεκασμός. Τοπικά, όπου η ασθένεια ενδημεί και στην περίπτωση που η άνοιξη είναι υγρή, η προστασία της βλάστησης θα πρέπει να συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι μήκους βλαστών 15 εκ. Η καταπολέμηση της φόμοψης είναι δυνατόν να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, με χρήση μυκητοκτόνου που καταπολεμεί ταυτόχρονα και τις δύο ασθένειες.
Ωίδιο
Διαχειμάζει, υπό μορφή λευκού επιχρίσματος (μυκήλιο), στους οφθαλμούς των προσβεβλημένων κληματίδων, καθώς και με τη μορφή μαύρων οργάνων αναπαραγωγής (κλειστοθήκια) στην επιφάνεια των προσβεβλημένων κληματίδων και των φύλλων. Δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης του αμπελιού και σε ευνοϊκές συνθήκες προκαλεί πρώιμες προσβολές. Προσβάλει τη βλάστηση από τα πρώτα στάδια της έκπτυξης, καθώς και τους βότρυες μέχρι το στάδιο του γυαλίσματος.
Η 1η επέμβαση είναι απαραίτητο να γίνει στο στάδιο Ε (πλήρης έκπτυξη πρώτων 2 – 3 φύλλων, μήκος βλαστού 5 – 7 εκ.). Ο ψεκασμός αυτός θεωρείται καθοριστικός για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειας και είναι απαραίτητος σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες. Για τον περιορισμό του αρχικού μολύσματος, συνιστάται η εβδομαδιαία συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων νέων βλαστών μέχρι την άνθηση.
Φυτοπροστατευτικά
Επιλογή από τα εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες του γεωπόνου. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας. Εφαρμόζετε, αποκλειστικά, εγκεκριμένα σκευάσματα. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας να τηρείται το όριο του μέγιστου αριθμού εφαρμογών με το ίδιο σκεύασμα και οι επαναληπτικές εφαρμογές, να γίνονται με εναλλαγή με σκευάσματα από διαφορετική ομάδα δράσης.