Το ενδεχόμενο να χαθούν επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες χορηγούνται προς παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ήταν το αντικείμενο αναφοράς κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Το ζήτημα αφορά ενεργούς παραγωγούς που λάμβαναν έως σήμερα τη λεγόμενη εξισωτική ενίσχυση, ενώ ταυτόχρονα ήταν και λήπτες σύνταξης χηρείας. Οπως καταγράφεται στην αναφορά, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λάμβαναν ποσά της τάξης των 50, 100 και 150 ευρώ ανά μήνα και βάσει σχετικής εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, πλέον κινδυνεύουν να απολέσουν επιδότηση που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξισωτική ενίσχυση αποτελεί μια πολύτιμη και απαραίτητη βοήθεια, προκειμένου αγρότες ιδιαίτερα μειονεκτικών περιοχών της ελληνικής υπαίθρου να μπορέσουν να παραμείνουν οικονομικά ενεργοί.

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Featured Image

“Σας διαβιβάζω συνημμένα τη με ημερομηνία 20-1-2020 επιστολή του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «Η Ενωση», αναφορικά με τη διακοπή παροχής της εξισωτικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Οπως αναφέρει ο Συνεταιρισμός, με βάση τη με αρ. πρωτοκόλλου 4658/15-1-2020 εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που λαμβάνουν ποσά της τάξης των 50, 100 και 150 € ανά μήνα και καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα απολέσουν επιδότηση που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται ότι έχει ανακύψει λόγω του ότι από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ οι συντάξεις χηρείας αντιμετωπίζονται πλέον ως άμεσες συντάξεις αντί για έμμεσες, παρότι το δικαίωμα σε αυτές έχει έμμεσα θεμελιωθεί. Ετσι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι εξαιρούνται της εξισωτικής ενίσχυσης, ενώ υφίσταται επιπλέον το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που ήδη έχουν λάβει.

Εάν ισχύσουν τα ανωτέρω, μια πολύτιμη βοήθεια που χορηγείται σε οικονομικά ενεργούς πολίτες ορεινών και απομονωμένων περιοχών της υπαίθρου θα διακοπεί απότομα, σε μια περίοδο που αν και η χώρα μας σταδιακά εξέρχεται από την πρόσφατη δεκαετή κρίση, τα οικονομικά βάρη και οι σημαντικές δυσκολίες που αυτή έφερε, συνεχίζουν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό ακόμα.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, ούτως ώστε να βρεθεί ο τρόπος οι συντάξεις χηρείας να αντιμετωπίζονται ως έμμεσες συντάξεις αντί για άμεσες και έτσι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι να μπορέσουν να ενταχθούν κανονικά στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης, όπως συνέβαινε έως τώρα”.