Σήμερα Τετάρτη 3 Μάη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης που θα οδηγήσουν στην λήψη των επιδοτήσεων από τους αγρότες της χώρας στα τέλη της φετινής χρονιάς. Η ουσία της ανακοίνωσης αφορά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχους Κοινοτικών Ενισχύσεων) και των μελετητικών γραφείων που λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb.gr τα στοιχεία είναι λίγα στο Κυβερνητικό cloud και το πλέον σίγουρο είναι πως πάμε για μεγάλες ανατροπές στις επιδοτήσεις των παραγωγών μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για τη νέα ΚΑΠ.

Φέτος, το πληροφοριακό σύστημα του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) θα φιλοξενηθεί στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr). To υπουργείο αναφέρει πως η μεταφορά του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση του κόστους και συνοδεύεται με μια σειρά ενέργειες θεσμικής ενδυνάμωσης της θέσης και του ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ για την επόμενη περίοδο.

Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου διασφαλισμένο πως το πληροφοριακό σύστημα του ΟΣΔΕ δεν θα παρουσιάσει σειρά προβλημάτων, που θα δημιουργήσουν διακοπές και αρρυθμίες στην υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Ακόμη χειρότερα κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει απώλεια αρχείων, δηλαδή αιτήσεων που οι αγρότες θα θεωρούν πως η κατάθεσης τους ολοκληρώθηκε.

Μαθαίνουμε πως τα παραπάνω, πιθανά προβλήματα, όπως και άλλα πολλά άλλα, που μπορούν να εμφανιστούν είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο είναι πολιτική επιλογή να πάρει τον έλεγχο του ΟΣΔΕ στα χέρια του, κι ας δημιουργηθούν σειρά προβλημάτων το φθινόπωρο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων.

Νέοι ορθοφωτοχάρτες

Featured Image

Εκτός από τα παραπάνω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά απευθείας πρόσβαση στους πλέον πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται τόσο η εργασία των κέντρων υποδοχής δηλώσεων να συλλέξουν ορθές αιτήσεις, όσο και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την διεξαγωγή καθολικών συνεχών προληπτικών ελέγχων (οι οποίοι προβλέπονται στην νέα ΚΑΠ) για την διασφάλιση της δίκαιης και σύννομης κατανομής των κοινοτικών πόρων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαλειτουργεί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εφαρμόσει απρόσκοπτα τους απαραίτητους ελέγχους, όπως αυτοί περιγράφονται στις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού.

Οι δύο παραπάνω αναφορές δείχνουν πως για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων θα γίνουν διασταυρωτικοί έλεγχοι με το κτηματολόγιο και τα αρχεία της ΑΑΔΕ. Κάτι που σημαίνει πως μεγάλες κατηγορίες αγροτών θα μείνουν εκτός των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων όπως έγινε και στα τέλη του 2021.

Τέλος οι μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη κατάθεσης των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη καθυστέρηση και των πληρωμών των αγροτικών επιδοτήσεων για το τρέχον έτος.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από stonisi.gr