Ο Κώστας Γκουντουβάς, ένας 47χρονος βοοτρόφος μιλάει στο Agronewsbomb για τις εμπειρίες του από το χρόνο της κτηνοτροφίας και την κατάσταση στον κλάδο.
Ο Κώστας Γκουντουβάς έχει σήμερα μια φάρμα με Λιμουζίν, εκτρέφοντας 200 μάνες στην περιοχή του Τυρνάβου, εκεί όπου υπολογίζεται πως εκτρέφονται γύρω στις 5.000 αγελάδες στο σύνολο.
Από τον όμορφο αυτό τόπο, ο Κώστας τροφοφοτεί με κρέας μοσχαρίσιο τις μεγάλες αγορές και κυρίως την Αθήνα. “Αποφάσισα στα 20-22 μου χρόνια να συνεχίσω το επάγγελμα του πατέρα μου και την οικογενειακή μου φάρμα. Σήμερα εκτρέφω 200 μάνες Λιμουζίν στην περιοχή του Τυρνάβου. Τα ζώα βόσκουν ως επί το πλείστον στο ύπαιθρο. Τα αφήνουμε να φτάσουν 16-17 μηνών και μετέπειτα τα σφάζουμε. Όπως λέγανε και οι παλιοί τα βοοειδή τον ένα χρόνο δουλεύουν για πάρτη τους και τον υπόλοιπο μέχρι τη σφαγή για τον κτηνοτρόφο. Σήμερα η τιμή των 6,50 ευρώ δεν έχει προηγούμενο, είναι ρεκόρ δηλαδή που πουλάμε τόσο. Για πολλά χρόνια η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,8 ευρώ το κιλό, σήμερα έχει πάει 6,5 ευρώ, όμως και τα έξοδα είναι πολύ αυξημένα, όπως η ενέργεια, οι τροφές κλπ. Πάρτε παράδειγμα το φύραμα, που είχε 20 λεπτά και σήμερα έχει 40 λεπτά”, εξηγεί μιλώντας στο Agronewsbomb.
Η αγορά ζητάει, αλλά μόνο τα καλά κρέατα
Σύμφωνα με τον έμπειρο κτηνοτρόφο από τη Θεσσαλία, υπάρχει μεν μια κινητικότητα στα κρέατα, αλλά η αγορά ζητάει ποιοτικό προϊόν. “Το κρέας ποιότητας φαίνεται με το μάτι για όποιον γνωρίζει. Οι κρεοπώλες στην Αθήνα ζητάνε το κρέας που τους στέλνουμε να έχει “ψωμί” για να έχουν ποσότητα και κέρδος. Τα κόκκαλα είναι σταθερά σε κάθε ζώο, αλλά το κρέας διαφέρει. Εκεί παίζεται και το κέρδος. Με τη σφαγή στους 12 μήνες, δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους, καθώς όπως λέγανε και οι παππούδες μας τον πρώτο χρόνο η αγελάδα δουλεύει για τον εαυτό της και τον υπόλοιπο για τον βοοτρόφο. Στους 12 μήνες πιάνει καθαρό κρεάς όχι πάνω από 240 κιλά, ενώ στους 17 μήνες 340 κιλά”, σημειώνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει πως ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει είναι πως στην περιοχή υπάρχουν 3 σφαγεία και τώρα θα λειτουργήσει ακόμα ένα.
Newsroom Agronewsbomb