Σηκώνει άγκυρα το πρώτο πλοίο με σιτηρά από την Ουκρανία, ανοίγοντας έτσι παράθυρο για αποκλιμάκωση της διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης.

Η πιθανότητα το πρώτο πλοίο εξαγωγής σιτηρών να αναχωρήσει από τα λιμάνια της Ουκρανίας τη Δευτέρα 1 Αυγούστου είναι μεγάλη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι το κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη πιθανότατα θα ολοκληρώσει τις τελικές εργασίες στα δρομολόγια εξαγωγής πολύ σύντομα.

Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το λιμάνι του Τσορνομόρσκ, στην περιφέρεια της Οδησσού, όπου φορτώνονται πλέον ουκρανικά σιτηρά για εξαγωγή, για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Featured Image

Τα λιμάνια της Ουκρανίας ανοίγουν και πάλι μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε από την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 22 Ιουλίου με την υποστήριξη του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πεντάμηνου ναυτικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία, ο οποίος απειλούσε τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ένα τουρκικό πλοίο στο λιμάνι ήταν το πρώτο που φορτώθηκε με σιτηρά.

«Είναι σημαντικό για εμάς να παραμείνουμε ο εγγυητής της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Ενώ κάποιοι, αποκλείοντας τη Μαύρη Θάλασσα, αφαιρούν τη ζωή άλλων χωρών, εμείς τους δίνουμε τη δυνατότητα να επιβιώσουν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία περιμένει τώρα «σήματα» από τον ΟΗΕ και την Τουρκία και είναι έτοιμη να αρχίσει να εξάγει σιτηρά τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την kyivindependent.com.