Featured Image

Οι εξαγωγικές πωλήσεις αμερικανικού σιταριού την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιουλίου ανήλθαν συνολικά σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ την Πέμπτη, αντιπροσωπεύοντας τον μεγαλύτερο εβδομαδιαίο απολογισμό από τον Μάρτιο του 2020, καθώς οι τιμές υποχώρησαν αρκετά ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παγκόσμιων αγοραστών.

Οι κρατήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια εβδομάδα όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού Wv1 του Chicago Board of Trade υποχώρησαν στα 7,85-1/4 δολάρια το μπουσέλ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου, λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στον αντίπαλο εξαγωγέα σιτηρών στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που εκτόξευσε τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών.

«Η τιμή (των ΗΠΑ) έχει κατακρημνιστεί, επομένως έχουμε γίνει πολύ πιο ελκυστικοί στην παγκόσμια αγορά. Όσο παραμένουμε έτσι, προφανώς μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις», δήλωσε ο Jack Scoville, αναλυτής του Price Futures Group στο Σικάγο.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε εβδομαδιαίες πωλήσεις 1.017.156 τόνων σιταριού «παλιάς καλλιέργειας», που συγκομίστηκε το 2022, και άλλους 30.000 τόνους σίτου «νέας καλλιέργειας» που θα συγκομιστούν το 2023, για σύνολο 1.047,15 τόνων. Αυτό ήταν το μέγιστο από την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαρτίου 2020, όταν οι πωλήσεις σίτου παλαιάς και νέας καλλιέργειας έφτασαν τους 1.106.398 τόνους.

Featured Image

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι καθαρές εβδομαδιαίες πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 323.667 τόνοι, λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου της τελευταίας εβδομάδας.
Η Κίνα ήταν ένας αξιοσημείωτος αγοραστής την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας κράτηση 265.300 τόνων, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αγορά τους στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο του 2020. EXP/WHE

«Φτάσαμε σε ένα επίπεδο όπου η Κίνα είχε κάποια περιθώρια εισαγωγών», δήλωσε ο Al Conway, διευθύνων σύμβουλος της Cascade Commodity Consulting με έδρα το Όρεγκον. «Απλώς έχουμε αυτό το μικρό παράθυρο εδώ τον Ιούλιο και ίσως τον Αύγουστο, όπου, σε αυτές τις τιμές, έχουμε ακριβώς τη σωστή τιμή για να ανταγωνιστούμε», είπε ο Conway.

Η Βραζιλία έκλεισε 27.500 τόνους αμερικανικού σκληρού κόκκινου χειμερινού σιταριού, σημείωσε ο Conway, ένδειξη ότι οι αυξανόμενες τιμές στην Αργεντινή, τον κύριο προμηθευτή σιταριού της Βραζιλίας, οδήγησαν τους αγοραστές στις προμήθειες των ΗΠΑ.
Πηγή: Reuters (Αναφορά από Julie Ingwersen και Karl Plume Editing από Marguerita Choy)