Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκπρόσωποι των παχυντών που εισάγουν τα γνωστά μοσχάρια Ελληνικής εκτροφής, όπως τα λένε, σήμερα Τετάρτη συναντώνται στο ΥπΑΑΤ με το Γ. Γεωργαντά.
Συνάντηση με εκπροσώπους των παχυντών έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, υπό τον Γεωργαντά, στο ΥπΑΑΤ. Βασικό θέμα συζήτησης είναι οι συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ, δεδομένου ότι τα ειδικά δικαιώματα καταργούνται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν πιέσεις (και πολιτικές), οι οποίες φαίνεται κιόλας να πιάνουν τόπο, ώστε όχι μόνο να λάβουν συνδεδεμένες με τη νέα ΚΑΠ οι παχυντές, αλλά και να αυξηθεί το σχετικό ετήσιο κονδύλι.
Συγκεκριμένα, από τα 2,8 εκατ. ευρώ που παίρνουν συνολικά ως σήμερα οι παχυντές που κάνουν εισαγωγές ζώα, με τη νέα ΚΑΠ και εφόσον το ΥπΑΑΤ το κλειδώσει, θα λαμβάνουν 5 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών φορέων που συμμετέχουν στις ζυμώσεις, δεν έχουν, όπως μας λένε εκπρόσωποί τους, αντίρρηση να πάρουν χρήματα οι παχυντές, αλλά αυτό να γίνει μέσω της βασικής επιδότησης (ενιαία ενίσχυση) και επ’ ουδενί μέσω των συνδεδεμένων. Εντός του ΥπΑΑΤ έχουν αναπτυχθεί λανθασμένα απόψεις ότι πρέπει να επιδοτηθούν μέσω συνδεδεμένων οι παχυντές για τα ζώα Ελληνικής εκτροφής που εισάγουν, με το πρόσχημα ότι καλύπτουν το 90% των αναγκών σε μοσχαρίσιο κρέας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και το σχετικό ποσοστό δεν φαίνεται να ξεπερνά το 25%.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μέχρι λίγες ημέρες πριν η πλευρά Γεωργαντά συντάσσονταν απόλυτα με τις προτάσεις των κτηνοτροφικών φορέων της χώρας μας. Ενδεικτική είναι η απάντηση του υπουργού στις 5 Ιουλίου στη βουλή, στην οποία τονίζει τα εξής: «Όσον αφορά στη μελλοντική ΚΑΠ, στα πλαίσια της αναθεώρησης του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επαναξιολογούμε το πλαίσιο του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων που επιβάλλουν οι διεθνείς συγκυρίες. Εξετάζεται, σε σχέση με τα ζώα εκτροφής, η επιδότηση ανά θηλάζουσα αγελάδα με 145 ευρώ, για τα εκτρεφόμενα ζώα Ελληνικών φυλών έως 12 μηνών μέχρι 200 ευρώ και η ενίσχυση με 250 ευρώ σε όσους αγοράζουν για πάχυνση μόνο ζώα Ελληνικών φυλών. Επίσης επιδιώκεται, εκτός από το μαλακό σιτάρι και το κριθάρι, η ένταξη και του καλαμποκιού (αραβόσιτου) στους τομείς που θα λάβουν συνδεδεμένη στήριξη κατά τη νέα περίοδο».
Μέχρι πριν λίγες ημέρες αυτά ήταν τα δεδομένα για τις συνδεδεμένες ζωικών, που στην πορεία φαίνεται να άλλαξαν, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση στο ΥπΑΑΤ.
Με πληροφορίες από ΑΓΡΟΤΥΠΟ