Αξιωματούχος της Κομισιόν προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα είναι επώδυνος» για τα τρόφιμα και τη γεωργία της ΕΕ.

Άμεση συνέπεια του πολέμου είναι ήδη η αναστάτωση στον τομέα του εμπορίου των σιτηρών που τροφοδοτούν την βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος της Ευρώπης. Φυσικά, το γεωργικό σύστημα της Ε.Ε. που θεωρείται βαριά επιδοτούμενο αποτελεί εξαγωγική δύναμη, αλλά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλείται ήδη μεγάλο μέρος της βιομηχανία γαλακτοκομικών και κρέατος διότι η ΕΕ βασίζεται στις εισαγόμενες καλλιέργειες ζωοτροφών και τα λιπάσματα από την Ουκρανία.

Σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο, σπόροι και ζωοτροφές θα δεχτούν άμεσες συνέπειες

«Οι συνέπειες αυτής της ρωσικής επιθετικότητας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αγροδιατροφικό μας τομέα και θα είναι οδυνηρές. Αλλά πρέπει να υποφέρουμε αυτόν τον πόνο», είπε ο Michael Scannell, ο δεύτερος υψηλότερος δημόσιος υπάλληλος στο τμήμα γεωργίας της Επιτροπής, στους ευρωβουλευτές στην επιτροπή αγροκτημάτων. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν από κοινού περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου εμπορίου σε σιτάρι και κριθάρι, 17% του καλαμποκιού και πάνω από το 50% του ηλιελαίου, των σπόρων και των κέικ για τη διατροφή των ζώων. Ο Scannell συμπληρώνει ότι “Αυτό το εμπόριο έχει πλέον ουσιαστικά παγώσει εντελώς….Δεν υπάρχουν κινήσεις πλοίων μέσα ή έξω από αυτά τα λιμάνια. Επιπλέον, η προσδοκία είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει για τον πολύ προφανή λόγο ότι υπάρχει πόλεμος σε εξέλιξη. ” Εάν οι αγρότες της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να φυτέψουν καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι για συγκομιδή το καλοκαίρι, τότε θα μπορούσε να ωθήσει την κρίση μεσοπρόθεσμα, προειδοποίησε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ουκρανική σόγια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ιταλίας

Ο ευρωβουλευτής του Ιταλού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χέρμπερτ Ντόρφμαν δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι μία από τις κύριες πηγές σόγιας στην ΕΕ, η οποία είναι επίσης βασική για τη διατροφή των ζώων. Όταν πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, το γεωργικό σύστημα της ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί το χτύπημα, δήλωσε ο Ντόρφμαν, λέγοντας: «Δεν μπορείς να συναλλάσσεσαι με κράτη-παρία». «Με τη Ρωσία, το εμπόριο θα καταρρεύσει, αλλά δεν το έχουμε προκαλέσει αυτό», πρόσθεσε ο Dorfmann.

Η Γερμανική “εναλλακτική”

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Martin Häusling πρότεινε η ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη διαταραχή του εμπορίου στην Ουκρανία για να αλλάξει το ζωοκεντρικό γεωργικό της μοντέλο, ρωτώντας: “Μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να ταΐζουμε το 70% των δημητριακών μας σε χοίρους και πουλερικά; Πρέπει να σκεφτούμε τη δημιουργία ενός βιώσιμου αγροτικού συστήματος».

Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής με τη Ρωσία έχει ήδη υποχωρήσει μαζικά τα τελευταία χρόνια, αφού η Μόσχα επέβαλε εμπάργκο σε πολλά τρόφιμα της ΕΕ ως απάντηση στις κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Παρά το εμπάργκο, η Ρωσία παραμένει ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης από άποψη αξίας όσον αφορά την αγορά αγροδιατροφικών αγαθών της ΕΕ. Ωστόσο, οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία πιθανότατα θα διαταράξουν τις εξαγωγές της ΕΕ σε είδη διατροφής πολυτελείας, όπως κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και σοκολάτες, και θα αποτρέψουν τη Ρωσία από κάθε είδους εμπόριο, είπε ο Scannell. Ωστόσο, ο ανώτατος αξιωματούχος φάνηκε να υποβαθμίζει τους φόβους για έλλειψη τροφίμων, περιγράφοντας το σύστημα αγροδιατροφής της ΕΕ ως «εξαιρετικά ανθεκτικό και ισχυρό» και ότι το είχε αποδείξει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Featured Image