Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατεβούν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 11 ως τις 13 Οκτωβρίου καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά το κόστος καλλιέργειας είναι ανυπέρβλητα.
Από τη μία η έλλειψη λιπασμάτων αλλά και οι τιμές τους που ακριβαίνουν σχεδόν καθημερινά και από την άλλη το κόστος των λοιπών αγροτικών εφοδίων και του πετρελαίου έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες, που ακόμα και η όποια προσπάθεια να μετακυλίσουν το κόστος στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους πέφτει στο κενό αφού έχει επιβληθεί η τακτική της ανοικτής πώλησης, δηλαδή της τιμής που δίνουν οι έμποροι.
Όπως λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικου Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, «τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε αίτημα την επιδότηση του πετρελαίου, που ήταν στο 1.90 ευρώ, και τώρα έχει πάει στα 2 ευρώ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του παραγωγού.
Παράλληλα, στην αγορά υπάρχει έλλειψη σε λιπάσματα που είναι απαραίτητα για την καλλιέργεια της γης, ενώ όταν οι αγρότες τελικά τα βρίσκουν αυτά είναι ακριβά. Ο κ. Στεφανίδης ανέφερε ότι πριν από έναν μήνα οι «αγρότες αγόραζαν προς 0,90 λεπτά ένα κιλό λίπασμα, τιμή τριπλάσια σε σχέση με την περσινή χρονιά».
«Προχτές η τιμή ήταν 1,05 ευρώ το κιλό και σήμερα πήγε 1,25 ευρώ. Κάθε μέρα αυξάνονται οι τιμές των λιπασμάτων ενώ πλέον δεν υπάρχουν ποσότητες και δυσκολευόμαστε να βρούμε» είπε στη Voria.gr.
Οι αυξήσεις σε πετρέλαιο, λιπάσματα και αγροτικά εφόδια έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής, ενώ την ίδια ώρα οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους με ανοικτή τιμή, με τους εμπόρους να καθορίζουν τις τιμές, καθιστώντας έτσι αδύνατη για τους παραγωγούς τη μετακύλιση του αυξημένου κόστους.
«Δεν ξέρουμε πόσο πουλάμε. Αφήνουμε τα προϊόντα μας με ανοικτή τιμή και ό,τι μας πει ο έμπορος. Οπότε τη μετακύλιση που θα θέλαμε να κάνουμε για να βγάλουμε το κόστος παραγωγής από την καλλιέργεια δεν μπορούμε να την κάνουμε γιατί την τιμή την επιλέγει ο έμπορος» είπε.
Οι αγρότες ετοιμάζονται πλέον για κινητοποιήσεις με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, όπως αποφασίστηκε σε μια μεγάλη συγκέντρωση αγροτικών συλλόγων στη Βέροια.
«Στη συγκέντρωση αυτή αποφασίστηκαν τοπικές κινητοποιήσεις το τριήμερο 11- 13 Οκτωβρίου ενώ μετά θα γίνει μια μεγάλη κινητοποίηση στην έκθεση Agrotica που θα γίνει στη ΔΕΘ στις 20-23 Οκτωβρίου» κατέληξε ο κ. Στεφανίδης.
Πηγή: https://www.voria.gr