Ενα σχέδιο στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τριπλό στόχο ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Οι στόχοι είναι: α) η συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά, ειδικά από το φθινόπωρο και μετά, β) η σιτιστική επάρκεια τον ερχόμενο χειμώνα και γ) η οικονομική στήριξη σχεδόν 450.000 αγροτών και κτηνοτρόφων. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει την καταβολή τουλάχιστον 52 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάσουν έως και τα 70 εκατ. ευρώ, σε αγρότες για λιπάσματα, με τα 26 εκατ. να προέρχονται από το Ταμείο Αποθεματικού Κρίσης που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν και τα υπόλοιπα να αντλούνται από εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το οικονομικό επιτελείο, κατόπιν αιτήματος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και του αρμόδιου υπουργού κ. Γεωργαντά, έχει ήδη εξασφαλίσει άλλα 26 εκατ. και αναζητούνται πόροι προκειμένου να ανέβει κι άλλο το ποσό, ακόμη και στα 70 εκατ. ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα όχι σε μετρητά, αλλά με τη μορφή είτε κουπονιού είτε πίστωσης σε μια «πράσινη κάρτα», με την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να καλύψουν την προσαύξηση, λόγω της ενεργειακής κρίσης, που υπάρχει σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο αφορά περίπου 300.000 αγρότες και 150.000 κτηνοτρόφους. Οι πρώτοι θα ενισχυθούν με το ποσό που προαναφέρθηκε, των 52 έως 70 εκατ. ευρώ, και οι δεύτεροι με 45 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Συνολικά, δηλαδή, πρόκειται να δοθεί ένα ποσό που θα πλησιάζει ή ακόμα και θα ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Μια έτερη σκέψη είναι να δοθεί κάποιο barcode, δηλαδή ένα «ηλεκτρονικό κουπόνι», με το οποίο θα γίνεται η καταβολή. Το ποσό που θα πιστώνεται θα είναι ανάλογο των στρεμμάτων και του είδους της σποράς.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, για να υπάρχει επάρκεια ενόψει φθινοπώρου θα πρέπει να δοθούν 700.000 τόνοι λιπασμάτων, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, μέσω της διαδικασίας των κουπονιών ή της «πράσινης κάρτας» –που δεν έχουν ουσιαστική διαφορά στη χρήση– θα μπορεί να ελεγχθεί και το μέγεθος των λιπασμάτων που θα διατεθούν και ως εκ τούτου να υπάρχει περαιτέρω έλεγχος στο μείζον: στις τιμές και στην αισχροκέρδεια.
Επίσης, θα διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα διατεθούν για τον λόγο για τον οποίο δόθηκαν. Σημειώνεται πως παράλληλα έχει ανοίξει ήδη η σχετική πλατφόρμα και όλες οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας υποχρεούνται να δηλώσουν τα αποθέματα που αφορούν πρώτες ύλες, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα κ.ά., ενώ στην ίδια κατεύθυνση η κυβέρνηση συντάσσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό αναφορικά με τη διακίνηση εθνικών και εισαγόμενων λιπασμάτων.
Οι τρεις στόχοι
Οπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση μέσω της επιδότησης θέλει να επιτύχει τρεις στόχους: Πρώτον, τη συγκράτηση των τιμών. Εάν αυτή την περίοδο δεν σπαρθεί σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά., οι τιμές από το φθινόπωρο θα εκτιναχθούν στα ύψη. Το ίδιο ισχύει και για τα αμνοερίφια, καθώς η έλλειψη ζωοτροφών θα οδηγήσει σε πρόωρη σφαγή και σε δεύτερο χρόνο σε έλλειψη αμνοεριφίων και εκτίναξη των τιμών. Ηδη οι πρώτες επιπτώσεις φαίνονται στο πασχαλινό τραπέζι, του οποίου το κόστος έχει εκτοξευτεί σε σχέση με πέρυσι. Ο δεύτερος στόχος είναι η επάρκεια. Μπορεί αυτή τη στιγμή, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, να μην υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, αλλά με δεδομένο πως κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο το ερχόμενο φθινόπωρο.
Τέλος, υπάρχει και ένας τρίτος, αμιγώς πολιτικός, λόγος, που δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη ενόψει εκλογών. Οπως προαναφέρθηκε, η ενίσχυση αφορά σχεδόν 450.000 αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κινούνται ως συμπαγής κοινωνική ομάδα. Η Ν.Δ. παραδοσιακά έχει μεγάλα ποσοστά στους αγρότες και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, διαφορετικά το εκλογικό κόστος θα είναι κρίσιμο.