Οι αγρότες στον Καναδά αγωνίζονται να σπείρουν σε χωράφια που είναι είτε πολύ υγρά είτε πολύ ξηρά, εν μέσω μια παγκόσμιας κρίσης στα σιτηρά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ένα τέταρτο της καλλιεργήσιμης γης στην Αλμπέρτα, ή 44 εκατομμύρια στρέμματα, διέρχονται σημαντική ξηρασία, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων περιοχών καλλιέργειας για το ανοιξιάτικο σιτάρι, το κριθάρι και το σκληρό, είπε ο Trevor Hadwen, ειδικός αγροκλίματος στη Γεωργία και τη Γεωργία Τροφίμων του Καναδά.

Στη Μανιτόμπα, τα δύο τρίτα των καλλιεργούμενων περιοχών, άλλα 21 εκατομμύρια στρέμματα δηλαδή, υποφέρουν από υπερβολική υγρασία μετά από συνεχόμενες καταιγίδες, είπε. Αυτό προκάλεσε χερσαίες πλημμύρες, καθυστερώντας την έναρξη της φύτευσης ακόμη και καθώς μια άλλη καταιγίδα απειλεί να ρίξει περισσότερη βροχή στην περιοχή αυτό το Σαββατοκύριακο.

Featured Image

Τα δύο άκρα στα λιβάδια του Καναδά έρχονται καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμποδίζει τις αποστολές σιτηρών από ένα από τα ζωτικής σημασίας καλάθια ψωμιού στον κόσμο, αφήνοντας τους εισαγωγείς να ψάχνουν για προμήθειες αλλού. Ο Καναδάς είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας canola και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο. Αλλά η συγκομιδή στα λιβάδια συρρικνώθηκε κατά 40% το 2021 μετά τη συρρίκνωση των καλλιεργειών λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο και από τους υπολογισμούς μας κάθε μπουζέλ έχει σημασία και έχει λίγο περισσότερο σημασία”, δήλωσε ο Neil Townsend, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο FarmLink στο Winnipeg της Μανιτόμπα. «Ο καιρός για φύτευση λιγότερο από ιδανικός στον Καναδά, αν έχει αντίκτυπο στην απόδοση ή τα στρέμματα, είναι αρκετά αρνητικός».

Στην Αλμπέρτα, οι αγρότες σπέρνουν σε πολύ ξηρές συνθήκες και ελπίζουν ότι η υγρασία θα βοηθήσει τις καλλιέργειες να βλαστήσουν, είπε ο Hadwen. Οι παραγωγοί της Μανιτόμπα είναι αισιόδοξοι ότι θα ωφεληθούν από τη βροχή μόλις υποχωρήσουν οι πλημμύρες, αν και τα εδάφη αδυνατούν ως επί το πλείστον να απορροφήσουν την υγρασία με το έδαφος ακόμα παγωμένο, είπε.