Διπλό είναι το χτύπημα που δέχονται οι αγρότες στα σταφιδοχώρια της Δ.Ε. Ωλένης στον Πύργο και η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν. Από τη μια η τιμή και γενικότερα η τύχη της σταφίδας και από την άλλη το θέμα των “ιερών εκτάσεων” που μετά από χρόνια έρχεται να διεκδικήσει η Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων στις περιοχές Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου.

Οι αγρότες που χθες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΑΣΗ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καράτουλα, προετοιμάζονται για νέες δράσεις στο θέμα της σταφίδας όσο και για αυτό των “ιερών εκτάσεων”.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ σε δηλώσεις του χθες για το θέμα τόνισε πως αυτό προέκυψε από το 2018 όταν θέλησε η Ιερά Μονή να ενοικιάσει 7000 στρέμματα τότε που με αντιδράσεις και κινητοποιήσεις στα Καλάβρυτα απετράπη αυτή η κίνηση. “Δεν πάρθηκαν όμως αυτά τα μέτρα που πρέπει, ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε από την σημερινή. Σήμερα το κτηματολόγιο πετάει τους αγρότες έξω από τα χωράφια και φαίνεται σαν κύριος κάτοχος η Μόνη των Αγίων Θεοδώρων. Εμείς καλούμε καταρχήν την εκκλησία να πάρει θέση και να τελειώνει αυτό το θέμα. Η εκκλησία πρέπει να ασχολείται με την λατρεία και την πίστη στο Θεό και δεν έχει καμία σχέση με χωράφια και περιουσίες. Αυτά είναι του λαού και των αγροτών.
Εμείς σκοπεύουμε να πάμε με λεωφορεία, με πολύ κόσμο στο Αίγιο, έτσι ώστε να πάρει θέση μπροστά μας και να λήξει το θέμα. Σκοπεύουμε να το τραβήξουμε μέχρι τέλους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα χωράφια των προγόνων μας ανήκουν σε άλλους κι εμείς είμαστε ξένοι. Ούτε πρόκειται να τα αγοράσουμε γιατί είναι δικά μας. Κάτω τα χέρια τους από τα χωράφια μας” είπε ο κ. Βομπίρης.

“Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και οι βουλευτές ας παραιτηθούν και ας πάνε σπίτι τους. Και να μην ξανά έρθουν εδώ και να μας λένε ψέματα όπως μας είπαν και το προηγούμενο διάστημα. Και σήμερα μας λένε να πάμε δικαστικώς. Γιατί να πάμε δικαστικώς εμείς, αφού είναι δικά μας…” σημείωσε.

Ο αγρότης Νικόλαος Αποστολόπουλος χαρακτήρισε το πρόβλημα των εκτάσεων διαχρονικό. “Όλοι μας κοροϊδεύουν. Κατά καιρούς λένε διάφορα πράγματα αλλά τελικά πρέπει να πάρουμε την υπόθεση πάνω μας και να μην πιστεύουμε σε κανέναν. Τώρα έχουμε προτείνει να πάμε στο Αίγιο και στην Αθήνα γιατί το πρόβλημα θα λυθεί μόνο από εμάς. Δεν είναι μόνο οι διεκδικήσεις των εκτάσεων αλλά είναι και τα δασικά. Δηλαδή τι θα κάνουμε θα πληρώσουμε τα δασικά και μετά θα τα πάρει άλλος; Εμείς αυτές τις εκτάσεις τις καλλιεργούμε τρεις γενιές. Έχουν γίνει επενδύσεις εκεί, είναι καλλιεργημένα όλα και θέλουν να μας τα πάρουνε έτσι. Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να τα δώσουμε…”

“Μία ο ένας μία ο άλλος στις πλάτες μας. Οι βουλευτές μας και όλοι οι υπεύθυνοι δεν μας στηρίζουν. Θα πρέπει όμως να έχουν στο μυαλό τους ότι πλησιάζουν και οι εκλογές. Οι υπουργοί και βουλευτές μας στην Αθήνα μας κοροϊδεύουν με τις περιουσίες μας. Αυτά είναι δικά μας….Λες κι αυτά δεν είναι δικά μας, δεν τα βρήκαμε εδώ λες και τα έχουμε φέρει από την Τουρκία. Και αν εμείς αύριο σηκώσουμε τουρκική σημαία θα έρθει η ασφάλεια να μας πάει μέσα…” είπε, ο Δημήτρης Κυριακόπουλος.

Ο αγρότης Αυγερινός Ξουλεής σημείωσε ότι έχουν τρέξει παντού οι εμπλεκόμενοι για τις “ιερές εκτάσεις” αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει. “Ο υπουργός που απάντησε στον κ. Καλαματιανό, σε μας είχε πει ότι μπορεί να βρεθεί πολιτική λύση και ότι υπάρχει βούληση. Και στον κ. Καλαματιανό προχθές είπε ότι πρέπει να πάμε νομικά. Αυτό το θέμα καίει εμάς τους αγρότες και την μητρόπολη Αιγιαλείας. Γι’ αυτό κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι, δεν έχουμε ορίσει ακόμα ημερομηνία, να βάλουμε ένα πούλμαν και να πάμε μαζί με τα παιδιά μας στο Μητροπολίτη Αιγιαλείας για να κουβεντιάσουμε. Και να δούμε τελικά αν θέλουν να μας πάρουν τις περιουσίες και να δούμε τι θέλουν να τις κάνουν τις περιουσίες μας και ας μας αφήσουν εμάς να εξαφανιστούμε από τα χωριά μας, να πεινάσουν τα παιδιά μας και να ερημώσουν τα χωριά. Το κράτος δεν υπάρχει! Τι να λέμε τώρα; Εγώ είμαι 50 χρόνων και τέτοια κατάντια δεν την έχω ξανά συναντήσει. Μετά την μεταπολίτευση θεωρώ ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει…”.

Featured Image

oasi karatoula 3

“Βράζουν” για τη σταφίδα

Το άλλο μεγάλο και άλυτο θέμα τα τελευταία χρόνια είναι η σταφίδα. Η τιμή της είναι έρμαιο συμφερόντων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και να δώσει ουσιαστικές λύσεις. “Το θέμα με την σταφίδα έχει παραγίνει. Μας θεωρούν δεδομένους και κάνουν ότι θέλουν.  Η Παναιγιάλειος Ένωση παίζει το δικό της παιχνίδι. Μία ο ένας μία ο άλλος στις πλάτες μας” σχολίασε ο Δημήτρης Κυριακόπουλος.

“Εμείς θέλουμε και απαιτούμε τόσα χρόνια οποιαδήποτε ενίσχυση να είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή. Δηλαδή όποιος παράγει να παίρνει απευθείας ενίσχυση. Αυτό που γίνεται σήμερα να παίρνουν διάφοροι ενίσχυση και εκείνοι που δουλεύουν απειλούνται ότι θα κοπούν οι ενισχύσεις τους δεν το αποδεχόμαστε. Και εκείνη την κουτσουρεμένη συνδεδεμένη που δίνουν τα 50 € το στρέμμα θα έπρεπε να έχει δοθεί πριν το Πάσχα. Και εκείνα τα 54 λεπτά που μας είπαν ότι θα βάλουν ανά στρέμμα για αναπλήρωση του εισοδήματος των σταφιδοκαλλιεργητών είναι ψίχουλα αλλά κι αυτά τα ψίχουλα δεν τα έχουν δώσει” είπε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Βομπίρης.

“Εμείς απαιτούμε πραγματική στήριξη και αναπλήρωση του εισοδήματος όπως μας είπαν οι τρεις υπουργοί όταν συναντηθήκαμε ως Πανελλαδική των μπλόκων και θέσαμε αυτό το θέμα. Τότε είπαν δηλαδή ότι θα αναπληρώσουν το εισόδημα των σταφιδοκαλλιεργητών και την τιμή θα την φέρουν στα ίδια επίπεδα με την περσινή. Αυτό μας είπαν και μόλις φύγαμε μετά από μερικές ημέρες είπαν 54 λεπτά…” συμπλήρωσε.

oasi karatoula 4

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ ανέλυσε για άλλη μια φορά την κατάσταση με τη σταφίδα, μίλησε για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι σταφιδοπαραγωγοί και τόνισε ότι “…η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο και το μόνο που είπε είναι ότι θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών με αποτέλεσμα να παίρνουν οι έμποροι σε χαμηλή τιμή την σταφίδα. Δεν έχει γίνει τίποτα σημαντικό μέχρι τώρα και φτάσαμε σε δυόμιση μήνες να τρυγήσουμε και πάλι. Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση πρώτα απ’ όλα να πάρει θέση σε αυτό το θέμα, αν πρέπει δηλαδή να μείνουμε και να καλλιεργούμε ή να σηκωθούμε και να φύγουμε. Εδώ υπάρχει μία πρόταση από τους σταφιδοκαλλιεργητές στο Χειμαδιό να καλέσουμε όλους τους εμπόρους και την Παναιγιάλειο σε ένα τραπέζι και να μας πουν τι μέλλει γενέσθαι με την σταφίδα”.

Ο αγρότης Αυγερινός Ξουλεής μίλησε για τη μεγάλη αγανάκτηση που νιώθουν οι σταφιδοπαραγωγοί. “Ένας θεός ξέρει πως τα βγάζουμε πέρα, απομένουν δυόμιση μήνες μέχρι τον τρύγο και θα έρθει η καινούργια σοδειά με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να καλέσουμε όλους τους εξαγωγείς στις 5 Ιουνίου στο κλειστό του Καράτουλα να συζητήσουμε αυτό το σοβαρό θέμα, γιατί η τιμή της σταφίδας ενδιαφέρει εμάς και αυτούς. Εμείς παράγουμε κι αυτοί εξάγουν. Δεν μπορούν να πηγαίνουν στα υπουργεία οι εξαγωγείς και να κουβεντιάζουν με τους υπουργούς για εμάς χωρίς εμάς. Να έρθουν εδώ να πουν τις απόψεις τους και να σταματήσουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλον” σημείωσε.