Κρήτη: Πόσο κοστίζουν οι δηλώσεις αγροτοκτηνοτρόφων – Ο τιμοκατάλογος της ενεργοποίησης δικαιωμάτων
Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει ξεσπάσει στον χώρο των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, εξαιτίας των προβλημάτων που εμφανίζονται στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας
«Ο κύβος ερρίφθη» για να ξεκινήσει η «μάχη» της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας, μέσω της νέας πλατφόρμας ΟΣΔΕ, δηλαδή του gov.gr.
Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακή λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής (ΚΥΔ)». Όμως, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, μας είπε ότι η ΕΑΣΗ παραμένει στη διαδικασία των σεμιναρίων και επανέλαβε ότι το νέο σύστημα ΟΣΔΕ είναι αρκετά πολύπλοκο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο από τα ΚΥΔ όσο και από τους παραγωγούς, για να μην έχουμε παρατράγουδα, στη χρονιά- «γέφυρα» που είναι φέτος για τη μετάβαση από του χρόνου στη νέα προγραμματική περίοδο!
Ο Μύρων Χιλετζάκης συνιστά σε όλους τους δικαιούχους παραγωγούς της χώρας (που ανέρχονται σε 650.000) φέτος να μη ρισκάρουν, προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν μόνοι τους τα δικαιώματά τους, γιατί υπάρχουν παγίδες από τη μια και γιατί, από την άλλη, πιθανά τους λάθη θα τα βρουν μπροστά τους όταν του χρόνου αρχίσει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως, το υπουργείο ανακοίνωσε πως «οι ίδιοι οι δικαιούχοι, καθώς και περισσότερα από 490 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορούν να προχωρήσουν στην οριστική υποβολή των δηλώσεων των δικαιούχων στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) για τη λήψη των άμεσων επιδοτήσεων.
Η μεταφορά της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος, πέραν από την αξιοσημείωτη μείωση του κόστους, συνοδεύεται με μια σειρά από ενέργειες θεσμικής ενδυνάμωσης της θέσης και του ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενόψει της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την επόμενη περίοδο.
Κατόπιν σχετικής συμφωνίας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποκτά απευθείας πρόσβαση στους πλέον πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται τόσο η εργασία των ΚΥΔ να συλλέξουν ορθές αιτήσεις, όσο και η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διεξαγωγή καθολικών συνεχών προληπτικών ελέγχων (οι οποίοι προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ) για τη διασφάλιση της δίκαιης και σύννομης κατανομής των κοινοτικών πόρων.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαλειτουργεί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να εφαρμόσει απρόσκοπτα τους απαραίτητους ελέγχους, όπως αυτοί περιγράφονται στις σχετικές εγκυκλίους του Οργανισμού.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αναπαράγει μια ψηφιοποιημένη γραφειοκρατία, αλλά συνθέτει ένα καινοτομικό περιβάλλον διοικητικής απλούστευσης, δημιουργώντας μια ανοιχτή και βιώσιμη αγορά για την ανάπτυξη και παροχή χρηστικών υπηρεσιών στα Κέντρα Υποστήριξης Δηλώσεων (ΚΥΔ) με ορίζοντα επταετίας. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχει ανοιχτή και διαφανή ασφαλή πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα και συστήματα που ελέγχει.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα, αξιοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, για να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα του πρωτογενούς τομέα. Σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων, η στήριξη των εμπλεκομένων στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων, με ιδιαίτερη μέριμνα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του τόπου, αποτελεί βασική κυβερνητική πολιτική και δέσμευση», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Είναι πολύπλοκο το σύστημα»
Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και στις 30 Απριλίου, μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει ξεσπάσει στον χώρο των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, εξαιτίας των προβλημάτων που εμφανίζονται στη λειτουργία της νέας πλατφόρμας, αφού μέσω του gov.gr, όπου και μεταφέρεται πλέον το σύστημα του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), ο χρήστης μπαίνοντας με τους κωδικούς του TAXISnet και στην προσπάθειά του να βρει τα στοιχεία του από τη βάση δεδομένων, “πέφτει πάνω” σε ένα… «λευκό χαρτί».
«Ένας απλός πολίτης δεν μπορεί με τίποτα να ενεργοποιήσει μόνος του μέσω της νέας πλατφόρμας. Εμείς ακόμα τώρα που μιλάμε κάνουμε εκπαίδευση. Και η πλατφόρμα ανοίγει επίσημα στις 5 Μαΐου (σ.σ. σήμερα). Μία Ένωση Ηρακλείου, που έχει ενεργοποιήσει χιλιάδες επιδοτήσεις από το 1996 μέχρι σήμερα και έχει τόσο μεγάλη εμπειρία, αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επομένως, ένας απλός πολίτης από μόνος του δεν μπορεί με τίποτα σήμερα να κάνει σωστή και ασφαλή ενεργοποίηση. Τώρα που μιλάμε μας εκπαιδεύουν on line κάθε μέρα με ειδικά σεμινάρια που διαρκούν πέντε ώρες, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη χρήση της πλατφόρμας», είχε τονίσει με προβληματισμό στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης.
«Δεν έπρεπε τη χρονιά- «γέφυρα», το 2022, για τη μετάβαση στη νέα προγραμματική περίοδο, που είναι κρίσιμη η ενεργοποίηση για τους παραγωγούς, να κάνουμε αυτά τα πειράματα. Γιατί αυτά που γίνονται τώρα με την αλλαγή της πλατφόρμας είναι πειράματα. Θα μπορούσε ο υπουργός να προχωρήσει σε αλλαγή της πλατφόρμας σε άλλη χρονική στιγμή και όχι φέτος, που είναι μια χρονιά με μεγάλη σημασία για τον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων», σύμφωνα με τον συνεταιριστή…
Να αναφέρουμε, επίσης, ότι μέσω του gov.gr ο παραγωγός εκτυπώνει τον εξαψήφιο κωδικό του και με αυτόν προσέρχεται στον φορέα ενεργοποίησής του για να γίνει η ενεργοποίηση.
Πόσο κοστίζουν οι δηλώσεις – Ο τιμοκατάλογος της ενεργοποίησης
Μόλις την Παρασκευή 29 Απριλίου και με μεγάλη καθυστέρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσιοποίησε τις συμβάσεις με τα ΚΥΔ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) την περασμένη Παρασκευή καλεί τους υπεύθυνους των ΚΥΔ που έλαβαν πιστοποίηση, και συνολικά ανέρχονται φέτος σε 492, να υπογράψουν και να αποστείλουν στην Αθήνα τη σύμβαση, ώστε μετέπειτα να ανοίξει το σύστημα.
Σύμφωνα με τη σύμβαση για την εξαετία 2022-2027 του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ, δεν καθορίζεται η αμοιβή των ΚΥΔ, τα οποία όμως υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν τον σχετικό τιμοκατάλογο υπηρεσιών στις εποπτεύουσες Αρχές. Όσον αφορά στα κόστη των δηλώσεων φέτος, φαίνεται πως έχουν τεθεί στη διακριτική ευχέρεια των υπεύθυνων των ΚΥΔ.
Πάντως, αν και δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους τα Κέντρα αυτά, είναι πολύ πιθανό φέτος να αυξηθεί το κόστος της ενεργοποίησης για τους παραγωγούς, αφού είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, για να μπορέσουν οι φορείς ενεργοποίησης να προχωρήσουν στις νέες απαιτήσεις ενός συστήματος πραγματικά πολύπλοκου και σίγουρα πολύ πιο δαιδαλώδους σε σχέση με την προηγούμενη πλατφόρμα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μέχρι και πέρυσι το ΟΣΔΕ.