Ενώ το ΥΠΑΑΤ προσπαθεί να βρει λύση για τις Καλαμών, έρχονται στο φως πράγματα και θαύματα σχετικά με τις παράνομες πρακτικές των Τούρκων, που δεν περιορίζονται στο Αιγαίο και το κοκορέτσι, αλλά καπηλεύονται εδώ και λίγα χρόνια και με την εγγραφή της Καλαμών στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ως συνώνυμο ποικιλίας, το brand Kalamata Olives.

Αν το ΥΠΑΑΤ και η χώρα μας δεν προστατέψουν τέτοιου βεληνεκούς εθνικά brand τότε οι Έλληνες αγρότες δεν πρέπει να περιμένουν καλύτερες μέρες.

Δελτίο Τύπου του βουλευτή της ΝΔ Γ. Λαμπρόπουλου για τις ελιές

Σε επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, του γνωστοποίησα τις θέσεις μας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα του ζήτησα:

• Τη διαγραφή της προστατευόμενης ονομασίας Καλαμάτα, ως συνώνυμο της ποικιλίας Καλαμών, από τον Εθνικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Ποικιλιών, με παράλληλη ενημέρωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

• Η όποια απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει συνώνυμο ή ομώνυμο της ποικιλίας Καλαμών, την προστατευόμενη ονομασία Καλαμάτα (στα πρότυπα της απόφασης Αποστόλου), δεν πρόκειται να γίνει δεκτή.

Featured Image

• Να υπάρξει μεταβατική περίοδος χρήσης της ονομασίας, για να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα στις εξαγωγές.

• Να δρομολογηθεί η επέκταση της ζώνης του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, με παράλληλη επικαιροποίηση των προδιαγραφών, σε γειτονικούς Νομούς, χωρίς να αποκλείουμε την επέκταση σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή κρίνουν ότι είναι εφικτό, οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Τμήμα ΠΟΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

• Σε κάθε περίπτωση να προστατευθεί το Ελληνικό προϊόν από τον ανταγωνισμό Τρίτων Χωρών.

Ευχαρίστησα τον Υπουργό για την συνομιλία που είχαμε.

Newsroom Agronewsbomb