Οι τιμές του ευρωπαϊκού ηλιελαίου γίνεται φανερό ότι μειώθηκαν απότομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την ανοδική πορεία που είχαν ακολουθήσει σε συνέχεια της περικοπής των τεράστιων εξαγωγών της Ουκρανίας, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της Oil World για τους αναλυτές ελαιούχων σπόρων με έδρα το Αμβούργο.

Σύμφωνα με την σχετική αναφορά του Ρόιτερς, ο διευθύνων σύμβουλος της Oil World, Thomas Mielke δήλωσε ότι «Μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ποσότητες που προσφέρονται προς πώληση έρχονται σε αντίθεση με τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη νέα ζήτηση από τους καταναλωτές σε διάφορες τοποθεσίες. Υπάρχει, ωστόσο, επί του παρόντος ένα ευρύ φάσμα τιμών.”

Επίσης, ανέφερε ότι επιστρέφει στην αγορά περισσότερο ουκρανικό ηλιακό έλαιο και προσφέρεται προς πώληση με περίπου 1.900 έως 2.250 δολάρια ο τόνος για παράδοση Απριλίου/Ιουνίου με εξαγωγή με φορτηγό ή τρένο μέσω Μολδαβίας, Ρουμανίας, Πολωνίας και άλλων γειτονικών χωρών.

Οι τιμές του ηλιελαίου στην ΕΕ αυξήθηκαν σε περίπου 2.900 με 3.000 δολάρια ο τόνος στα μέσα Μαρτίου, από περίπου 1.490 δολάρια ανά τόνο κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο.

«Οι Ρώσοι πωλητές προσφέρουν ηλιέλαιο και άλλα γεωργικά προϊόντα σε εκπτώσεις στην παγκόσμια αγορά σε μια προσπάθεια να τονώσουν τις αγορές από ξένους αγοραστές και να μειώσουν τα τρέχοντα υψηλά αποθέματα», είπε ο Μίλκε.

«Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, το ρωσικό ηλιέλαιο προσφέρθηκε στα $1.800 έως $1.900 ο τόνος fob ή ακόμα χαμηλότερα».

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πριμοδότηση της τιμής του ηλιελαίου σε σχέση με το κραμβέλαιο έχει σχεδόν εξαφανιστεί και σε ορισμένες τοποθεσίες το ηλιέλαιο έχει πέσει ακόμη και κάτω από την τιμή του κραμβέλαιου», δήλωσε ο Μίλκε.

Featured Image

«Αυτό είναι μια αντανάκλαση της καταστροφής της ζήτησης που έγινε από τις ασυνήθιστα υψηλές τιμές το πρώτο μισό του Μαρτίου».

Ωστόσο, οι φυσικές προμήθειες ηλιελαίου θα παραμείνουν σχετικά περιορισμένες στην ΕΕ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, είπε.

Οι εταιρείες επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων της ΕΕ αυξάνουν επίσης την παραγωγή ηλιελαίου, χρησιμοποιώντας εν μέρει τις εισαγωγές ηλιόσπορων από τη Νότια Αμερική.

«Στην ΕΕ, η σύνθλιψη ηλιόσπορων αυξάνεται πιο απότομα από το αναμενόμενο και εκτιμάται ότι θα φθάσουν τους 9,3 έως 9,4 εκατομμύρια τόνους την περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με 8,0 τόνους την προηγούμενη σεζόν», είπε. «Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώνονται στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ισπανία με τα περιθώρια κέρδους ευνοϊκά». 

Αgrogata

Πηγή:Reuters 2022 (Αναφορά από τον Michael Hogan, επιμέλεια από τον Jason Neely)