Featured Image

Το Ηνωμένο Βασίλειο καταργεί τους εισαγωγικούς δασμόυς στο καλαμπόκι που εισάγεται από τις Η.Π.Α.

Ο κλάδος ζωοτροφών Η.Β χαιρετίζει τη κατάργηση

Ο κλάδος των ζωοτροφών του Ηνωμένου Βασιλείου χαιρέτησε την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ με την ανακοίνωση ότι από 1 Ιουνίου 2022 θα καταργηθεί ο εισαγωγικός δασμός του 25% στο καλαμπόκι που εισάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγωγικός δασμός 25% στο αμερικανικό κλαμπόκι ήταν μέρος μιας ομάδας εισαγωγικών δασμών που επιβλήθηκαν σε αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα για τους δασμούς «Τμήμα 232» που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Ηνωμένου Βασιλείου το 2018 υπό προεδρίας, Ντόναλντ Τραμπ. Σημειώνεται ότι από τότε που εφαρμόστηκε ο δασμός, δεν έχει εισαχθεί καλαμπόκι στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις ΗΠΑ.

Το Η.Β καταργεί το δασμό ως “μέτρο” εν μέσω ουκρανικού πολέμου

Featured Image

Η Ε.Ε. αφαίρεσε την εισφορά την 1η Ιανουαρίου, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να τη διατηρήσει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ανώτατο στέλεχος του AIC, σχολίασε: «Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η AIC ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση του ΗΒ πρέπει να είναι έτοιμη να λάβει γρήγορα μέτρα για να διευκολύνει τη συνεχή παροχή εισροών στη βρετανική γεωργία, όπως π.χ. ζωοτροφή. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των φραγμών στο εμπόριο με την ΕΕ ή τον υπόλοιπο κόσμο.​ «Η AIC πιέζει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον εισαγωγικό δασμό 25% στο καλαμπόκι των ΗΠΑ από τα τέλη του 2021. Η απόφαση για άρση του θα συμβάλει στον μετριασμό των περιορισμένων πλέον εξαγωγών καλαμποκιού που προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία και θα βελτιώσει την ικανότητα της γεωργίας -αλυσίδα εφοδιασμού για τη διατήρηση της συνεχούς παροχής ζωοτροφών στους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου.» Ο οργανισμός σημείωσε ότι το 27% των εισαγωγών καλαμποκιού του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν προκλήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα της γεωργίας. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να συνεργαστεί στενά με τη βιομηχανία γεωργικού εφοδιασμού για να βρει τις κατάλληλες λύσεις. Καμία πολιτική ή νομοθετική απάντηση δεν πρέπει να θεωρείται εκτός τραπεζιού», πρόσθεσε το συγκεκριμένο στέλεχος.

Μέτρα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για αραβόσιτο

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αντιπροσωπεύει σημαντική προσφορά σιτηρών και προϊόντων ελαιούχων σπόρων για την παγκόσμια αγορά. Για την Ευρώπη, ο αραβόσιτος αντιπροσωπεύει το κύριο εισαγόμενο προϊόν από την Ουκρανία με ετήσιο μέσο όρο 11 εκατομμυρίων τόνων. Οι χώρες της ΕΕ αναζητούν ολοένα και περισσότερο την Αμερική για εναλλακτικές προμήθειες. Η Ισπανία, ένας σημαντικός αγοραστής καλαμποκιού ζωοτροφών από την Ουκρανία, ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου ότι θα εγκρίνει έκτακτες αγορές καλαμποκιού ζωοτροφών από την Αργεντινή, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Η Ισπανία πίεζε την Επιτροπή της ΕΕ να παραιτηθεί από τους ελέγχους εισαγωγών και την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξουσιοδότησαν τα κράτη μέλη να άρουν ορισμένους τεχνικούς περιορισμούς που συνδέονται με το υφιστάμενο μέγιστο όριο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων για τις ζωοτροφές με «πλήρη εγγύηση και ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων», όπως δήλωσε ο Luis Planas, υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας. Είχε πιέσει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να χαλαρώσει τους κανόνες για τα φυτοφάρμακα στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων για να μπορέσει να αγοράσει καλαμπόκι από την Αργεντινή για να καλύψει το έλλειμμα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Agrogata