Πολύ κοντά σε στρατηγική συμφωνία με ισχυρό πολυεθνικό όμιλο βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός STEVIA HELLAS που αναμένεται να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα της εταιρείας.

Ο εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο Χρήστος Σταμάτης που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από την ίδρυση της το 2012 έχοντας καθιερώσει το σλογκαν μια φράση που τον κρατά σε εγρήγορση.

«Αν δεν μεγαλώσουμε θα χαθούμε».

Πρόκειται για το νούμερο 1 εταιρεία στην Ευρώπη καθώς δραστηριοποιείται αποκλειστικά με τη καλλιέργεια της «Stevia».

Τα 450 στρέμματα που καλλιεργούνται βρίσκονται στην περιοχή της Λαμίας και οι  87 αγρότες που τον ακολούθησαν εγκατέλειψαν την παραδοσιακή καλλιέργεια του  καπνού και αποφάσισαν να εισέλθουν στη νέα εποχή με την καλλιέργεια της στέβιας, καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται σταδιακά από τη χρήση της ζάχαρης,  μαθαίνοντας για τις βλαπτικές συνέπειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Χρήστος Σταμάτης CEO του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς λέει ότι οι  προσπάθειες μας απέδωσαν καρπούς και επιδιώκουμε να μεγαλώσουμε τον Συνεταιρισμό καθώς είναι μόνο τρόπος για να μη χαθούμε. Αποκαλύπτει ότι βρίσκεται συμφωνία με πολυεθνικό όμιλο, ο οποίος θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει το επόμενο βήμα που είναι η κατασκευή μονάδας μεταποίησης και της επεξεργασίας των φύλλων στέβιας συνολικού κόστου 7 εκατ. ευρώ και με την προοπτικήτο ελληνικό  προϊόν να βρεθεί  στις διεθνείς αγορές.

Μέχρι σήμερα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός για να φτάσει στην τελική επεξεργασία  του προϊόντος υποχρεώθηκε να έρθει σε συμφωνία με γαλλική  βιομηχανία που είναι η μοναδική στην Ευρώπη για την επεξεργασία των φύλλων της στέβιας.  

Featured Image

Τα φύλλα ταξιδεύουν στη Γαλλία και επιστρέφουν ως κρυσταλλική στέβια ή ως καθαρή στέβια ,η οποία στη συνέχεια πωλείται στις εγχώριες επιχειρήσεις αναψυκτικών και γενικότερα του κλάδου τροφίμων.

Πάντως η μεταφορά των φύλλων της στέβιας  στη Γαλλία  είναι μονόδρομος και συμβάλλει  στην αύξηση του κόστους  κατά 30%.

Ο κ. Χρήστος Σταμάτης λέει ότι  έχουμε  πρόσβαση σε τραπεζική  χρηματοδότηση  αλλά μας ενδιαφέρει το smart money δηλαδή  εκτός από τη χρηματοδότηση  να λάβουμε και ανθρώπινη υποστήριξη για την επέκτασή μας στο εξωτερικό κάτι που δεν είναι σε θέση να μας  προσφέρει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σήμερα η παραγωγή στέβιας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς ανέρχεται  σε 100 τόνους το χρόνο και  αναμένεται  να διπλασιαστεί μόλις ολοκληρωθεί η στρατηγική συμφωνία.

Μεταξύ των πρώτων που στήριξαν το εγχείρημα του συνεταιρισμού ήταν η Green Cola Hellas του επιχειρηματία Βενιέρη αφού έφερε νέα ήθη στην αγορά των αναψυκτικών έχοντας ως βάση τη γλυκαντική ουσία.

Υποστήριξη δίνεται και από την Εθνική  Τράπεζα προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό αφού  χρηματοδοτεί τα έξοδα της καλλιέργειας υπό την ομπρέλα της συμβολαιακής γεωργίας δίνοντας στους αγρότες το κεφάλαιο  κίνησης  το οποίο  εξοφλείται σε μερικούς μήνες.

Τέλος να σημειωθεί ότι τα προϊόντα του Συνεταιρισμού κυκλοφορούν στην αγορά με την επωνυμία LA MIA STEVIA.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
[email protected]
www.bankingnews.gr