Το σύστημα ταχείας προειδοποίησης για τα κράτη μέλη της ΕΕ (EUROPHYT) επιβεβαιώνει ότι τον Φεβρουάριο ανιχνεύθηκε η παρουσία «Ψευδήρου» (Thaumatotibia leucotreta) σε μανταρίνια από το Ισραήλ. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αυτού του παρασίτου και τις απαιτήσεις του ισπανικού τομέα εσπεριδοειδών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πέρυσι την εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας σε αποστολές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει το ίδιο παθογόνο και παρά τα όσα αναφέρθηκαν σε ρητή έκθεση της EFSA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων), η ΕΚ εφάρμοσε ένα διαφορετικό κριτήριο στην περίπτωση του Ισραήλ και στηρίχθηκε σε μια «συστημική προσέγγιση». για να μην επιβάλει στα εσπεριδοειδή της την ίδια κρύα μεταχείριση που απαιτούσε στα πορτοκάλια από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες.

Και όλα αυτά, όταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του «Ψευδοσκόρου» στην περίπτωση της εβραϊκής χώρας, δεδομένης της συντριπτικής πλειοψηφίας της παραγωγής και των εξαγωγών της, εμφανίστηκε με τα μανταρίνια. Η πραγματικότητα ήρθε να επιβεβαιώσει αυτόν τον λανθάνοντα κίνδυνο και στον δεύτερο μήνα αιχμής της εκστρατείας των εξαγωγών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η τρομακτική πανούκλα εντοπίστηκε σε μια παρτίδα όψιμων μανταρινιών.

Για την Επιτροπή Διαχείρισης Εσπεριδοειδών (CGC), αυτή η ανίχνευση επιβεβαιώνει τη σημασία της επέκτασης μιας αποτελεσματικής και «πραγματικής» κρύας επεξεργασίας σε όλα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ από χώρες όπου υπάρχει το παθογόνο, και δεδομένων των όγκων των εισαγωγών από χώρες όπως το Ισραήλ και Νότια Αφρική. Πέρυσι το Ισραήλ κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη των τρίτων προμηθευτών μανταρινιών, με εξαγωγές που ανήλθαν σε 59.875 τόνους και μερίδιο στο σύνολο του 14,8%. Την ίδια περίοδο, και για αυτό το εσπεριδοειδή, η Νότια Αφρική ήταν ηγέτης μπροστά από το Μαρόκο, συνολικού αριθμού 125.202 τόνων και φθάνοντας σε ποσόστωση 30,9%. Η Νότια Αφρική ήταν επίσης ο πρώτος εξέχων τρίτος προμηθευτής πορτοκαλιών το 2022, με 383.042 τόνους και μερίδιο 43,6%, πολύ πάνω από τη δεύτερη, την Αίγυπτο (219.928 τόνους).

Εν ολίγοις, η ανίχνευση του παρασίτου στα μανταρίνια από το Ισραήλ επιβεβαιώνει αυτό που ισχυρίζεται η CGC: ότι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου αυτού του παθογόνου καραντίνας, πρέπει να επιβληθεί ψυχρή μεταχείριση στις εισαγωγές από όλες τις χώρες που έχουν δηλώσει αυτή τη μάστιγα —στο Νότο Αφρική αλλά και στο Ισραήλ—και σε όλα τα εσπεριδοειδή που μπορούν να το φιλοξενήσουν, όχι μόνο πορτοκάλια, όπως αποφάσισε η ΕΕ, αλλά και μανταρίνια και γκρέιπφρουτ. Επιπλέον, η ψυχρή επεξεργασία απαιτεί παρακολούθηση της θερμοκρασίας του κεντρικού τμήματος του καρπού (του πολτού) μέσω τουλάχιστον τριών ανιχνευτών και είναι σημαντικό η θερμοκρασία που έχει προγραμματιστεί κατά την επεξεργασία να επιτυγχάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καθορισμένου χρόνου επεξεργασίας του προϊόντος.

Featured Image

Παραβιάσεις

Η ένωση που συγκεντρώνει ιδιώτες Ισπανούς εξαγωγείς εσπεριδοειδών, η CGC, ζήτησε έρευνα τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το εύρος των παραβιάσεων που καταγράφηκαν σχετικά με την εφαρμογή της ψυχρής επεξεργασίας κατά του «False moth» στις ευρωπαϊκές εισαγωγές πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική .

Τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης αξιωματούχων της ΕΚ στη Βαλένθια, η CGC —εκ μέρους της Intercitrus— είχε ήδη εκθέσει και έδειξε ξεκάθαρα στοιχεία για το πώς η Νότια Αφρική είχε αποφύγει να συμμορφωθεί με όσα δημοσιεύτηκαν στο DOUE τον Ιούνιο του 2022. Πράγματι, οι αρχές της Νότιας Αφρικής εξέδωσε φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά των οποίων η συμμόρφωση δεν επαληθεύτηκε αργότερα στον προορισμό, σε ευρωπαϊκούς λιμένες από επιθεωρητές των κρατών μελών. Η ψυχρή επεξεργασία που πραγματοποιήθηκε δεν ήταν τέτοια, διότι δεν συμμορφωνόταν με τους διεθνείς κανονισμούς που αναφέρονται στον κοινοτικό κανονισμό και δεν εφαρμόστηκε η απαιτούμενη θερμοκρασία στον πολτό του φρούτου, ούτε παρακολουθήθηκε με τους τρεις καθορισμένους ανιχνευτές. Με αυτόν τον τρόπο, το κόστος των αποστολών στην ΕΕ μειώθηκε, Διευκολύνθηκε η επιμελητεία των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά δεν ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα κατά του παρασίτου. Αυτή η παρατυπία βοηθά να γίνει κατανοητό ότι τον Οκτώβριο, στην πραγματικότητα, εντοπίστηκε «Ψεύτικος σκόρος» σε μια αποστολή πορτοκαλιών Νότιας Αφρικής που ελέγχεται σε ευρωπαϊκό λιμάνι που, όπως και τα άλλα, έφερε το προαναφερθέν πιστοποιητικό.

Η Επιτροπή Διαχείρισης Εσπεριδοειδών επαναλαμβάνει, συμπίπτοντας με όσα είχε δηλώσει τότε ο Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, ότι η καταγγελία που υπέβαλε η Νότια Αφρική ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της ΕΕ για την εφαρμογή ψυχρής επεξεργασίας τα πορτοκάλια του έχουν καμία διαδρομή. Η νότια χώρα, εξαιτίας αυτού του ίδιου παρασίτου και μόνο για αυτήν την εκστρατεία, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αυτή τη μεταχείριση (πολύ πιο σκληρή, μάλιστα) στις εξαγωγές εσπεριδοειδών της σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας. …. Απέναντι σε κανένα από αυτά η Νότια Αφρική δεν έχει ανοίξει πάνελ.

Featured Image