ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 2144/8-2-2023 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θ. Λεονταρίδης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Σε συνέχεια της πίεσης που έχει ασκηθεί στην ΕΕ από τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Χώρας μας, για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση στήριξης των πληττόμενων κλάδων και επιχειρήσεων του γεωργικού τομέα
από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Επιτροπή προχώρησε στην τροποποίηση του καν. (ΕΕ) 1305/2013 για την υλοποίηση του νέου, άμεσου, έκτακτου και προσωρινού μέτρου σχετικά με τη στήριξη των γεωργών (καλλιεργητών και
κτηνοτρόφων) και των ΜΜΕ μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς επίσης και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων.

Το νέο μέτρο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2022) . Πρόκειται για στήριξη, η οποία δε μπορεί να υπερβαίνει το 5 % της συνολικής συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για τα έτη 2021-2022 και έχει τη μορφή εφάπαξ ποσού για τους γεωργούς/κτηνοτρόφους.

Για τη Χώρα μας το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ποσό έως 71.413.727€ Ενωσιακής Συνδρομής , δηλαδή περίπου 89 εκ. € Δημόσια Δαπάνη.

Τα κράτη μέλη κατευθύνουν τη στήριξη στους δικαιούχους που πλήττονται περισσότερο, καθορίζοντας, με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, τους όρους επιλεξιμότητα και τα κριτήρια επιλογής, τα οποία είναι αντικειμενικά και δεν εισάγουν διακρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη η υπ’ αριθ. 3148/2022 (ΦΕΚ Β’ 5873/18.11.2022) Υπουργική Απόφαση για τη στήριξη της ρευστότητας των κτηνοτρόφων. Δικαιούχοι είναι κτηνοτρόφοι αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.

Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους αρχικά καθορίστηκε από 19.12.2022-29.12.2022 με εξαιρετικά απλοποιημένη διαδικασία, ηλεκτρονικά. Επιπλέον χορηγήθηκε παράταση ως 10.01.2023 για να διασφαλιστεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης από όσο το δυνατό περισσότερους ενδιαφερόμενους. Υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα και επιτυχώς 87.083 αιτήσεις.

Άμεσα ακολούθησε η προβλεπόμενη διασταύρωση με επίσημα αρχεία και μητρώα (ΑΑΔΕ, ΑΡΤΕΜΙΣ, Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων, ΟΠΕΚΕΠΕ) και η αξιολόγηση των αιτήσεων και αναρτήθηκαν οι πίνακες παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή και καταχώριση στοιχείων στα Μητρώα Εκμεταλλεύσεων και στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ αποτελούν υποχρέωση και ευθύνη των κτηνοτρόφων.

Στις 31.01.2023 εκδόθηκε η Απόφαση Ένταξης των παραδεκτών αιτήσεων σύμφωνα με την οποία εντάχθηκαν 65.974 δικαιούχοι με συνολικό ποσό στήριξης 85.949.158 €.

Χορηγήθηκε προθεσμία υποβολής ενστάσεων 20.01.2023-26.01.2023. Στις 28.02.2023 πραγματοποιήθηκε δεύτερη πληρωμή,, μετά την εξειδίκευση των κριτηρίων της πολλαπλής συμμόρφωσης που σχετίζονται μόνο με ευρήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ύψους 1.223.565,5 € σε 776 διακιούχους.

Επίσης, ολοκληρώθηκε και η εξέταση των ενστάσεων με την έκδοση της σχετικής τροποποίησης απόφασης ένταξης (αρ. 719/28-02-2023, ΑΔΑ 9Α214653ΠΓ-ΗΔΔ), ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων με αύξηση του ορίου πιστώσεων του Μέτρου.

Featured Image

Το σύνολο των κτηνοτρόφων οφείλει να τηρεί τους κατ΄ εξουσιοδότηση όρους επιλεξιμότητας που περιγράφονται στην αριθ. 3540/15-12-2022 Πρόσκληση και αφορούν ενδεικτικά την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους με λιγότερα από 100 αιγοπρόβατα ή 15 βοοειδή, δεν υφίστανται εισοδηματικά κριτήρια.

Οι κτηνοτρόφοι με περισσότερα από 100 αιγοπρόβατα ή 15 βοοειδή πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο ή ίσο με 2.000 € και να έχουν ως κύριο ΚΑΔ κάποιον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης. Όσοι δεν είχαν κύριο ΚΑΔ κάποιον από τους επιλέξιμους, άρα η κτηνοτροφία δεν είναι η κύρια πηγή εισοδημάτων τους, έχουν ενισχυθεί με κάποια από τις άλλες ενισχύσεις που έχει δώσει η Κυβέρνησή μας, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα προϊόντων του
πρωτογενούς τομέα.

Σε ό,τι αφορά στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους, είτε πρόκειται για νέες εκμεταλλεύσεις είτε για εκμεταλλεύσεις από μεταβίβαση:

• Όσοι είχαν λιγότερα από 100 αιγοπρόβατα ή 15 βοοειδή πληρώθηκαν εφόσον ήταν δικαιούχοι

• Για όσους είχαν περισσότερα από αυτά τα ζώα μελετάται η λύση για να συμπεριληφθούν και αυτοί στο Μέτρο

Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ενδικοφανών προσφυγών, θα τροποποιηθεί η απόφαση ένταξης προκειμένου να ενταχθούν και όσοι εκ των ενιστάμενων δικαιωθούν ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική πληρωμή τους.
Θυμίζουμε ότι δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η Κυβέρνησή μας στηρίζει τους παραγωγούς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες που έχει προκαλέσει η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

• Ανακοίνωση ΠΘ ότι το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου θα ισχύσει και για το 2023. Ύψος προϋπολογισμού 76 εκ €
• Ενίσχυση κτηνοτρόφων στο 2% του κύκλου εργασιών του έτους 2021. Ύψος
ενίσχυσης 50 εκ €.
• Ενίσχυση παραγωγών για την αγορά λιπασμάτων. Ύψος ενίσχυσης 60 εκ €.
• Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο (πρώτη φορά μετά την κατάργησή
του το 2016). 60 εκ € ως τώρα.
• Συμβούλια Υπουργών γεωργίας (Νοεμβρίου 2022, Δεκεμβρίου 2022 &
Ιανουαρίου 2023) συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη :

o περαιτέρω στήριξης της αγοράς λιπασμάτων

o άμεσης ενεργοποίησης του αποθεματικού κρίσης 2023,
o πρόσθετης ενωσιακής χρηματοδότηση
Πέραν αυτών, η πολιτική στήριξής μας στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι σαφής: Συνέχιση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας και των κτηνοτροφικών φυτών, Δράσεις του ΠΑΑ για ανταγωνιστικές και βιώσιμε εκμεταλλεύσεις (Βιολογική Κτηνοτροφία, Ευζωία των ζώων κ.α.), Κατάρτιση, Χρηματοδοτικά Εργαλεία για ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Featured Image