Η φετινή χρονιά σηματοδοτείται από την ενεργειακή και πολιτική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο με κεντρική συνέπεια την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων.

Στο φετινό τραπέζι ο μπακαλιάρος «ξαλμυρίζει» δύσκολα μιας και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη όχι μόνο για τα αλιεύματα αλλά και όλα τα αγροτικά προϊόντα με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να βλέπει μέση τιμή αύξησης ύψους 30% στο κόστος του τραπεζιού της 25ης.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΟΚΑΑ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψη του στον  ΟΚΑΑ ενημερώθηκε από τους χονδρεμπόρους και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΚΑΑ, κ. Απόστολο Αποστολάκο και τον Πρόεδρο του ΣΕΚΛΑ κ. Νίκο Καββαδία «για όλα τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, των πολλαπλών κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές καλλιέργειες, κυρίως σε χορταρικά και φυλλώδη λαχανικά, καθώς και για το θέμα των τιμών στην αγορά και τις επιπτώσεις τους στις πωλήσεις», όπως σημειώνει σε δελτίο τύπου του ο ΟΚΑΑ.

Featured Image

Οι έμποροι και οι αγοραστές αναφέρθηκαν στις ενέργειες που γίνονται ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου καθώς οι επιχειρήσεις της Λαχαναγοράς του Ρέντη είναι κύριοι τροφοδότες του κλάδου της εστίασης.

Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα Ελληνικά αγροτικά  προϊόντα και τη συμμετοχή τους στον τζίρο, με τους εμπόρους να του απαντούν ότι σχεδόν το 70% των αγαθών τους είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ σημείωσαν πως πολλά ελληνικά προϊόντα είναι δημοφιλή στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητά τους. Οι έμποροι και παραγωγοί διαβεβαίωσαν τον Πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά είδη.  «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίζει την επάρκεια», ανέφερε στον Πρωθυπουργό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ψηφιακή αναβάθμιση όλων των υποδομών του ΟΚΑΑ, τόσο της Λαχαναγοράς όσο και τον Ιχθυοσκαλών που εποπτεύει ο Οργανισμός, στην οποία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η  εφαρμογή «e-Λαχαναγορά», η οποία δίνει την δυνατότητα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις την  λήψη παραγγελιών ηλεκτρονικά, με ταχύτητα και ασφάλεια από κινητά.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.

Agrogata

Featured Image