Ο αγροτικός κόσμος και όλες οι δυνάμεις τους είναι διχασμένες σχετικά με το εμπάργκο στα ρωσικά λιπάσματα γιατί η κάθε χώρα τοποθετείται σε διαφορετική θέση δυναμικής τόσο πολιτικά όσο και αγροτικά.

Οι κατά

Χώρες με μεγάλη εξάρτηση, όπως η Βραζιλία, αρνούνται να συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας, Τερέζα Κριστίνα, θέλοντας να αιτιολογήσει την επιλογή της χώρας της δήλωσε πως η διακοπή στα λιπάσματα απειλεί την διατροφική ασφάλεια παγκοσμίως, καθώς «Μπορεί να δημιουργήσουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα επιδεινώνοντας τα επίπεδα της πείνας παγκοσμίως», όπως τόνισε.

Ακάμα έξι χώρες, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Χιλή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη, στάθηκαν στο πλευρό της Βραζιλίας στηρίζοντας την πρόταση της χώρας να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά των λιπασμάτων, σε συνεδρίαση του Food and Agriculture Organization του ΟΗΕ

Featured Image

Οι υπέρ

Αντίθετα, οι Αμερικάνοι είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την πίεση προς τη Ρωσία διότι εκτός της πολιτικής θέσης ισχύος, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση και όσο αφορά τα λιπάσματα διότι οι βασικές τους ανάγκες καλύπτονται από τον Καναδά.

Οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στην προσπάθεια για το άνοιγµα του δρόµου στις επιδοτήσεις αγροτών για αγορά λιπασµάτων, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πολωνία έχουν ήδη έτοιµο πλάνο ενίσχυσης µέσω voucher και δίπλα τους βρίσκεται και η Ελλάδα που με κουπόνια θα στηρίξει την αγορά λιπασμάτων, καθώς και με μείωση του ΦΠΑ.

Agrogata