Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να επεκτείνει την παραγωγή σιταριού στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, τις κύριες χώρες παραγωγής σίτου στη Νότια Αμερική.

Ειδικοί στη γεωργία και την καταναλωτική οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις λένε ότι και τα δύο έθνη πιθανότατα θα αυξήσουν ήδη τη φύτευση σιταριού αυτή τη σεζόν, η οποία ξεκινά τον Μάιο του 2022. Η υψηλή τιμή του σιταριού μετά από ένα σημαντικό σοκ στις αγορές γεωργικών προϊόντων που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κίνητρο για αυξημένη φύτευση σιταριού στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Featured Image

Η Αργεντινή είναι ο κύριος παραγωγός και εξαγωγέας σιταριού στη Νότια Αμερική, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 7% των παγκόσμιων εξαγωγών. Η Βραζιλία, αντίθετα, είναι εξέχων εισαγωγέας, κυρίως από την Αργεντινή. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχίες για την προσφορά σιταριού και την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλούς μεγάλους εισαγωγείς σιταριού που εξαρτώνται από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ιλινόις λένε ότι οι παραγωγοί της Νότιας Αμερικής ενδέχεται να αυξήσουν την προσφορά σε αφρικανικές χώρες.

Πηγή:drgnews