Το Agronewsbomb εδώ και καιρό είχε γράψει πως πάει περίπατο η επιστροφή πετρελαίου.
Μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες, καθώς πέραν του πρώτου εμποδίου, την εξεύρεση του απαιτούμενου δημοσιονομικού χώρου των 76 εκατ. ευρώ ετησίως σε περιβάλλον ελεγχόμενων δημόσιων δαπανών, προστίθεται και ένα δεύτερο: το «μπλόκο» των Βρυξελλών στις επιδοτήσεις που χορηγεί η Ελλάδα στα επιβλαβή προς το περιβάλλον ορυκτά καύσιμα.
Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και δόθηκε πριν από λίγα 24ωρα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την αναγκαιότητα να επανεξεταστούν οι επιδοτήσεις που χορηγούνται σε ορυκτά καύσιμα, καθώς, όπως επισημαίνει, ενισχύουν τη χρήση καυσίμων που επιβαρύνουν το περιβάλλον συγκριτικά με εναλλακτικές πηγές ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
Στις επιδοτήσεις αυτές συγκαταλέγει την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, όπως και την επιδότηση της χρήσης πετρελαίου στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες και την ευνοϊκή φορολόγηση του φυσικού αερίου, ιδίως ως καυσίμου στα αυτοκίνητα και στη βιομηχανία, και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να τις χαρτογραφήσει και να ιεραρχήσει ποιες θα μεταρρυθμιστούν (περικοπούν) πρώτες.
Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει και τον παράγοντα διασφάλισης της διατροφικής (όπως και της ενεργειακής) ασφάλειας, αλλά και κοινωνικών κριτηρίων στη χορήγηση των συγκεκριμένων επιδοτήσεων, ωστόσο όσο η ροή των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία ομαλοποιείται τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο (νέων) ελλείψεων στα τρόφιμα, όπως είχε παρατηρηθεί τους πρώτους μήνες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αρνητικός παράγοντας για τη διατήρηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια είναι τόσο η εφαρμογή της «πράσινης συμφωνίας» (green deal) στην ΕΕ όσο και η προώθηση της οικολογικής σήμανσης στα τρόφιμα, ώστε να καταγράφεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τροφής από το χωράφι στο ράφι. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη βιομηχανία τροφίμων σε ένα ράλι μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, όπερ σημαίνει ότι και οι αγρότες θα ωθηθούν να «πρασινίσουν» την παραγωγή τους και συνεπώς να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων ή και να απεξαρτηθούν τελείως από αυτά (για παράδειγμα, χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στις αρδευτικές γεωτρήσεις αντί πετρελαίου).
Εξασφαλισμένη η επιδότηση ΕΦΚ για το 2023
Για το 2023 η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 76 εκατ. ευρώ, είναι διασφαλισμένη, καθώς έχει ψηφιστεί από την απελθούσα Βουλή η σχετική διάταξη και το κονδύλι έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό. Η καταβολή είναι προγραμματισμένο να γίνει τέλη Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται να γίνει αργότερα, εάν κριθεί αναγκαίο έως ότου οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, συνεπώς, τι θα ισχύσει από το 2024 και μετά, με τη διεθνή τιμή καυσίμων να εντάσσεται και αυτή στην εξίσωση, υπό την έννοια ότι όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του πετρελαίου στην αντλία, τόσο ευκολότερο να καταργηθεί η επιστροφή του ΕΦΚ.
Μέχρι πάντως να υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιδοτούμενης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον αγροτικό τομέα, οι πιθανότητες να διατηρηθεί τουλάχιστον για το 2024 η εν λόγω ενίσχυση στους αγρότες αυξάνονται -πολύ περισσότερο που την επόμενη χρονιά είναι προγραμματισμένες οι Ευρωεκλογές.
Κίτρινες κάρτες για σπατάλη τροφίμων – διαχείριση υδάτινων πόρων
Στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βγάζει άλλες τρεις κίτρινες κάρτες για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα:
τη μη αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων,
το υψηλό ποσοστό σπατάλης τροφίμων (food-waste), που ανέρχεται στα 191 κιλά κατά κεφαλή έναντι 131 κιλών στην ΕΕ-27 (στοιχεία 2020),
και το χαμηλό ποσοστό κομποστοποίησης και αναερόβιας χώνεψης των υπολειμμάτων τροφίμων, που, αν και έχει αυξηθεί στα 26 κιλά κατά κεφαλή το 2019 (συγκριτικά με το 2016), είναι αισθητά χαμηλότερο του μέσου όρου (100 κιλά – στοιχεία 2021) στην ΕΕ των «27».
Στην έκθεση αναγνωρίζονται, πάντως, οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας με έμφαση και στο πρόγραμμα για την πρόληψη και τη μείωση του food-waste.
Με στοιχεία από powergame