Featured Image

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι ετοιμάζεται η “νέα εποχή” στα τρακτέρ χωρίς οδηγό. Φέτος, θα γίνει πραγματικότητα από τον κολοσσό John Deere και τη γραμμή παραγωγής του στην Αϊόβα των Η.Π.Α με δοκιμές σε 10 έως 50 χωράφια.

Τα πράσινα τρακτέρ των 14 τόνων που θα βγουν στα αμερικάνικα χωράφια το φθινόπωρο “υπόσχονται” αυτόνομη λειτουργία για μια ολόκληρη μέρα ή νύχτα, χωρίς να απαιτείται καν δια ζώσης παρουσία του χειριστή του τρακτέρ.

Μέσα στο τρακτέρ θα υπάρχουν κάμερες σαν ανθρώπινα μάτια που θα δίνουν οπτική 360 μοιρών και οι χειριστές θα μπορούν να δίνουν μέσω μιας εφαρμογής εντολές στο όχημά τους.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, τουλάχιστον επισήμως, η τιμή πώλησής τους, πηγές αναφέρουν ότι θα κινηθούν στο εύρος των 500.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του στον Τύπο, ο κολοσσός Deere αναφέρει ” Το αυτόνομο τρακτέρ εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό: να ταΐζει τον κόσμο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί από περίπου 8 δισεκατομμύρια σε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050, αυξάνοντας την παγκόσμια ζήτηση τροφίμων κατά 50%. Επιπλέον, οι αγρότες πρέπει να θρέψουν αυτόν τον αυξανόμενο πληθυσμό με λιγότερη διαθέσιμη γη και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και να δουλέψουν με τις μεταβλητές που είναι εγγενείς στη γεωργία, όπως οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και το κλίμα, οι διακυμάνσεις στην ποιότητα του εδάφους και η παρουσία ζιζανίων και παρασίτων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του αγρότη να εκμεταλλεύεται τις πιο κρίσιμες περιόδους του έτους.

Featured Image

Το αυτόνομο τρακτέρ διαθέτει έξι ζεύγη στερεοφωνικών καμερών, που επιτρέπει την ανίχνευση εμποδίων 360 μοιρών και τον υπολογισμό της απόστασης. Οι εικόνες που τραβήχτηκαν από τις κάμερες περνούν μέσα από ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που ταξινομεί κάθε pixel σε περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου και καθορίζει εάν το μηχάνημα συνεχίζει να κινείται ή σταματά, ανάλογα με το αν εντοπιστεί ένα εμπόδιο. Το αυτόνομο τρακτέρ ελέγχει επίσης συνεχώς τη θέση του σε σχέση με ένα γεωφράχτη, διασφαλίζοντας ότι λειτουργεί εκεί που υποτίθεται ότι και ότι έχει ακρίβεια μικρότερη από μία ίντσα.

Για να χρησιμοποιηθεί το αυτόνομο τρακτέρ, οι αγρότες χρειάζεται μόνο να μεταφέρουν το μηχάνημα σε ένα χωράφι και να το διαμορφώσουν για αυτόνομη λειτουργία. Χρησιμοποιώντας το John Deere Operations Center Mobile, μπορούν να σύρουν από αριστερά προς τα δεξιά για να ξεκινήσουν το μηχάνημα. Ενώ το μηχάνημα λειτουργεί, ο αγρότης μπορεί να αφήσει το χωράφι για να επικεντρωθεί σε άλλες εργασίες, ενώ παρακολουθεί την κατάσταση του μηχανήματος από την κινητή συσκευή του.

Το John Deere Operations Centre Mobile παρέχει πρόσβαση σε ζωντανά βίντεο, εικόνες, δεδομένα και μετρήσεις και επιτρέπει στον αγρότη να προσαρμόζει την ταχύτητα, το βάθος και πολλά άλλα. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ανωμαλίας στην ποιότητα της εργασίας ή ζητημάτων υγείας του μηχανήματος, οι αγρότες θα ειδοποιούνται εξ αποστάσεως και μπορούν να κάνουν προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του μηχανήματος.”

Agrogata