Featured Image

Ο στόχος των ελαιοπαραγωγών δεν είναι η φετινή σοδειά, αλλά να ανακάμψουν τα δέντρα για τις επόμενες χρονιές. Οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα, τόσο στο ελαιόλαδο όσο και στις επιτραπέζιες.

Η κατάσταση της ξηρασίας και των ασυνήθιστων υψηλών θερμοκρασιών οδηγεί σε μια οριακή κατάσταση, συγκρίσιμη μόνο με εκείνη της συγκομιδής 1994/95, για τον ελαιώνα της Jaén, την κύρια ελαιοπαραγωγική επαρχία του κόσμου .

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, εκτός από το υψηλό κόστος παραγωγής, και σκέφτονται αν θα προωθήσουν την εκστρατεία ή αν θα μαζέψουν ή όχι τις λίγες ελιές που υπάρχουν στο δέντρο.

Η πιο ακραία κατάσταση είναι αυτή του ελαιώνα, όπου η φετινή σοδειά θεωρείται ήδη χαμένη και η επόμενη έχει σχεδόν χαθεί. Η ελιά ρίχνεται στην ανάπτυξη, τα μεσογονάτια, από την προηγούμενη χρονιά και φέτος δεν υπάρχουν.

Ο στόχος τώρα είναι, σύμφωνα με τον Juan Carlos Hervás, τεχνικό της COAG Jaén, το δέντρο να ανακάμψει και να μην στεγνώσει, σκεπτόμενος την παραγωγή των επόμενων ετών.

Αρδευση
Στην περίπτωση των αρδευόμενων ελαιόδεντρων η κατάσταση επιδεινώνεται για μέρες. Η βροχή δεν φτάνει στην επαρχία και δεν γίνεται να ποτιστεί για τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα, οπότε ο καρπός ζαρώνει.

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες ελιές με τσιμπήματα λόγω της μύγας της ελιάς.

Featured Image

Σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος Ερβάς, η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη: αφενός, οι ελιές ωριμάζουν νωρίτερα, και κάθε μέρα που περνά, αν ποτίζουν, ζαρώνουν περισσότερο.

«Εβδομάδα με τη βδομάδα η κατάσταση είναι χειρότερη, με τις ελιές πιο τσαλακωμένες, πιο χωρίς κουκούτσι και να πέφτουν, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι φέρνουν μπροστά τη σοδειά».

Αλλά στα μέρη που συλλέγεται, διαπιστώνουν ότι η ελιά, λόγω της ξηρότητας και του συσσωρευμένου υδατικού στρες, τρέφεται από την ελιά και υποφέρει πολύ στη διαδικασία συγκομιδής, και αφού ξεμείνει από καρπός παρουσιάζουν ένα άτονο και άχρωμο.

Ανά ζώνες
Η κακή κατάσταση είναι γενική. Χειρότερα στις περιοχές Fuerte del Rey, Lopera, Torredelcampo…. ή στο Valdepeñas. Υπάρχουν επίσης καλές αρδευόμενες ελιές στην Úbeda που δεν έχουν ελιές. Υπάρχουν και άλλα που είναι λίγο καλύτερα σε μέρη στην ύπαιθρο ή στα λιβάδια, ή στη Sierra Mágina, γιατί ήταν λίγο αργά.

Ο Χουάν Κάρλος Ερβάς εξηγεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ελαιοπαραγωγοί συγκρίνουν τη φετινή συγκομιδή με εκείνη του 1994/95. Ωστόσο, με αυτή την ευκαιρία στις αρδευόμενες ελιές προστίθεται το κόστος του ποτίσματος, πολύ πιο ακριβό από τις προηγούμενες εκστρατείες λόγω της τιμής του ρεύματος, γύρω στα 12 ευρώ η ελιά, «είναι σαν να ξεκινήσατε αρνητικά τον λογαριασμό». .

Ελλειψη νερού
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμενόταν ότι ο ελαιώνας Jaén θα χρειαζόταν, τουλάχιστον, βροχή μεταξύ 70/80 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο μεταξύ των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, όχι μόνο για αυτήν τη συγκομιδή της οποίας ο καρπός ήταν έτοιμος, αλλά για το επόμενο.

Ωστόσο, έχει βρέξει ελάχιστα, μεταξύ 5 και 60 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή, και σε κάποια από αυτά ως καταιγίδα, προκαλώντας ακόμη περισσότερες ζημιές.