Οι εισαγωγείς σίτου ενδέχεται να παραμείνουν αναστατωμένοι για ένα ακόμη έτος καθώς οι τιμές παραγωγού στο προϊόν αναμένεται να αυξηθούν σε δύο έως τρεις μήνες, έπειτα από τις εκτιμήσεις για περαιτέρω πτώση της παραγωγής την περίοδο εμπορίας 2019-20 (Ιούλιο-Ιούνιο), σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Στη χώρα μας αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σκληρό σιτάρι, με τις τιμές να ανέρχονται πλέον και στα 23 λεπτά το κιλό.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι τιμές του ρωσικού σιταριού θα αυξηθούν κατά περίπου 7-10% τους επόμενους δύο τρεις μήνες.

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είναι σημαντικοί εισαγωγείς ρωσικού σιταριού.

Συνήθως, οι τιμές τείνουν να μειώνονται κατά τη συγκομιδή λόγω της αύξησης της προσφοράς.

Δεδομένης της αρχικής πρόβλεψης για μια συγκομιδή καλλιεργειών στη Ρωσία το 2019-20, και με βάση τη συνήθη εποχιακή τάση, οι εισαγωγείς αναμένουν μείωση των τιμών.

Η συγκομιδή σιτηρών στη Ρωσία αρχίζει γύρω στα μέσα Ιουνίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Ωστόσο, ξηρές και θερμές καιρικές συνθήκες σε μεγάλες χώρες εξαγωγής σίτου οδήγησαν τους αναλυτές και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να μειώσουν τις συνολικές προβλέψεις παραγωγής σιταριού για το 2019-20 από την εκτίμησή τους τον Ιούνιο. Η μείωση της εκτίμησης της παραγωγής ήταν η πιο απότομη για τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σίτου στον κόσμο.

Το USDA μείωσε την εκτιμώμενη παραγωγή του 2019-20 ρωσικού σιταριού στην έκθεση του Ιουλίου σε 74,20 εκατομμύρια τόνους από τα 78 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται τον Ιούνιο.

Featured Image

Η SovEcon, μια από τις κορυφαίες συμβουλές για τη γεωργία στη Ρωσία, έκανε μια σειρά περικοπών στην εκτίμησή της για την παραγωγή ρωσικού σιταριού στα 73,7 εκατομμύρια τόνους από 83,4 εκατομμύρια τόνους τον Απρίλιο.

“Για τη Ρωσία, οι [περικοπές της παραγωγής] ήταν περισσότερο από το αναμενόμενο … Η περίοδος πίεσης συγκομιδής σιταριού θα τελειώσει. Έτσι, σε περίπου τρεις μήνες, οι τιμές σιταριού έχουν τη δυνατότητα να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 7-10% », δήλωσε ο αναλυτής γεωργικών βασικών προϊόντων με την Atria Brokers Christina Serebryakova.

Η S & P Global Platts αξιολόγησε το ρωσικό σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 12,5%, τα λιμάνια FOB Panamax στα 195,75 δολ. / Μ.μ. τη Δευτέρα.

Ακόμα και πέρυσι, όταν οι προβλέψεις παραγωγής ήταν πολύ χαμηλότερες, οι τιμές του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν έντονα. Σύμφωνα με την USDA, η εκτιμώμενη παραγωγή σίτου της Ρωσίας το 2018-19 (Ιούλιος-Ιούνιος) ήταν 71,69 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 18,8% από το 2017-18.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών του ρωσικού σίτου μέχρι στιγμής φέτος φαίνεται να είναι μικρότερη από ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η παραγωγή έλαβε μεγαλύτερο χτύπημα. Η αξιολόγηση Platts αυξήθηκε κατά 14% μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2018, αλλά από τότε που η USDA μείωσε την πρόβλεψη για την παραγωγή ρωσικού σίτου στις 11 Ιουλίου, η αξιολόγηση αυξήθηκε μόλις κατά 2,2%.

Δεν ήταν πιθανό οι τιμές του ρωσικού σιταριού να αυξηθούν τόσο πολύ όσο πέρυσι, σύμφωνα με αναλυτή της Μόσχας. Ωστόσο, η αύξηση θα είναι ακόμα σημαντική, πρόσθεσε.

“Πιστεύω ότι ο ρωσικός σίτος θα προτιμάται ακόμα από τους αλευροποιούς / αγοραστές σιταριού της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς εξακολουθεί να είναι το πιο ανταγωνιστικό σιτάρι σε σύγκριση με άλλες προελεύσεις”, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Rabobank για τους κόκκους και τους ελαιούχους σπόρους στη Νοτιοανατολική Ασία Oscar Tjakra.

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων, είναι σημαντικοί εισαγωγείς σιταριού. Η παρουσία της Ρωσίας στην περιφερειακή αγορά εισαγωγών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί καθώς γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική έναντι της Αυστραλίας, η οποία παραδοσιακά είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην περιοχή.