Ασφυκτική είναι η κατάσταση για την εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών, όπως την περιγράφουν στο Capital.gr ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας αναψυκτικών, ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος και ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Πίνδος, Λάζαρος Τσακανίκας.
Όπως χαρακτηριστικά λέει από πλευράς του Συνεταιρισμού ο Λ. Τσακανίκας, η επιπλέον επιβάρυνση που θα κληθεί να πληρώσει η Πίνδος στη διάρκεια του 2022 και προέρχεται από τις ανελαστικές δαπάνες, ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 και στα 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020.
Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει η συγκεκριμένη επιπλέον επιβάρυνση, αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών για την Πίνδο ανήλθε στα 285 εκατ. ευρώ το 2021, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους στις 500 χιλ. ευρώ.
Βασικό παράγοντα επιβάρυνσης του κόστους αποτελούν οι πρώτες ύλες για ζωοτροφές, οι οποίες σύμφωνα με τον Λ. Τσακανίκα παρουσιάζουν περιορισμένη διαθεσιμότητα κατά την εισαγωγή τους από τη γειτονική Βουλγαρία. “Υφίστανται σημαντικές καθυστερήσεις κατά τη μεταφορά, ενώ έχουν αυξηθεί έντονα οι τιμές τόσο στο καλαμπόκι όσο και στο κτηνοτροφικό μαλακό σιτάρι”.
Υπερδιπλασιασμός κόστους σε καλαμπόκι και σιτάρι
Σύμφωνα με τον Λ. Τσακανίκα, η τιμή για να φτάσει το καλαμπόκι και το σιτάρι από τη Βουλγαρία έως τα Ιωάννινα ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 385-390 ευρώ ανά τόνο, ενώ σε άλλες περιοχές εκτός Ιωαννίνων το κόστος υπερβαίνει ακόμα και τα 400 ευρώ τον τόνο.
“Για να αντιληφθείτε τη διαφορά, πριν από ένα έτος οι τιμές ανέρχονταν στα 165 με 170 ευρώ τον τόνο και στα δύο συγκεκριμένα προϊόντα. Προ της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, στις αρχές Φεβρουαρίου, η τιμή είχε φτάσει στα 250-260 ευρώ ανά τόνο, για να βρίσκεται σήμερα στο κατώφλι των 400 ευρώ όπως σας προανέφερα”, σημειώνει ο επικεφαλής του Συνεταιρισμού.
Στο 20% οι συνολικές ανατιμήσεις στο κοτόπουλο στα σούπερ μάρκετ
Ως προς τις αυξήσεις που έχουν περάσει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, ο κύριος Τσακανίκας αναφέρει ότι το ποσοστό ανατίμησης του Μαρτίου ανήλθε στο 12%, ενώ είχε προηγηθεί ανατίμηση κατά 8% εντός του 2021.
Επιπλέον, οι παραγωγοί πουλερικών έχουν επιβαρυνθεί με περίπου 10% από το τελικό κόστος του προϊόντος, προκειμένου να συγκρατηθεί το μέγεθος των αυξήσεων στα σημεία πώλησης.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνεταιρισμού, επιδότηση για την ενέργεια είναι μόλις 200.000 ευρώ στο αγροτικό ρεύμα, όταν η επιβάρυνση που δέχεται η Πίνδος σε αυτόν τον τομέα είναι 500.000 ευρώ το μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ύστερα. “Πληρώναμε 100.000 το μήνα και πλέον καλούμαστε να καταβάλουμε 600.000 ευρώ”, εξηγεί ο κύριος Τσακανίκας.
Πτώση της κατανάλωσης 5% τον Μάρτιο
Οι αυξήσεις στα προϊόντα έχουν φέρει όπως παραδέχεται ταυτόχρονη κάμψη στη ζήτηση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, στα επίπεδα του 5%. Εκτιμά ωστόσο ότι η μείωση της κατανάλωσης θα ενταθεί περαιτέρω το προσεχές χρονικό διάστημα, υπολογίζοντας ότι θα φτάσει ακόμα και το 10%.
ΕΨΑ: Με 10 εκατ. ευρώ τζίρο επιβαρύνεται επιπλέον κόστος 1 εκατ. ευρώ για το 2022
Από την πλευρά της η ΕΨΑ, βιομηχανία παραγωγής αναψυκτικών με έδρα την Αγριά Βόλου, θα έχει με βάση τα τωρινά δεδομένα επιβάρυνση των οικονομικών της με επιπλέον 1 εκατ. ευρώ – χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση ενέργειας -, όπως αναφέρει ο Μιχάλης Τσαούτος, γενικός διευθυντής της επιχείρησης.
Κυμαινόμενες τιμές στο αλουμίνιο
Μάλιστα, στην προμήθεια αλουμινίου εφαρμόζονται πλέον κυμαινόμενες χρεώσεις με βάση της τιμές της χρηματιστηριακής αγοράς.
“Σε ό,τι αφορά στο αλουμίνιο παρουσιάζει αύξηση κατά 40%. Η τιμή που δίνεται είναι με βάση το Χρηματιστήριο μετάλλου. Οι προμηθευτές αλουμινίου μας ενημέρωσαν μάλιστα ότι η τιμή θα είναι κυμαινόμενη ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνουμε και χρεωστικό τιμολόγιο, το οποίο θα καλούμαστε να πληρώσουμε επιπλέον.
Πρακτικά ορίζεται μία τιμή βάσης και σε αυτήν προστίθεται στη συνέχεια το επιπλέον κόστος ανάλογα με την διαμόρφωση της τιμής στην πρώτη ύλη. Μέχρι πρότινος κλείναμε σταθερές τιμές από τον Νοέμβριο για όλο το επόμενο έτος ή ακόμα και για το μεθεπόμενο”, αναφέρει ο κύριος Τσαούτος.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ο ίδιος αναφέρει ότι η τιμή από τα 20 ευρώ ανά MWh πλέον υπερβαίνει 100, ενώ με την επιδότηση του κράτους το κόστος ανέρχεται σε περίπου 78 ευρώ ανά ΜWh.
“Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει η βιομηχανία να επιδοτεί το δυσβάσταχτο κόστος. Με αυξήσεις 5%, 7% ή 10% που έχει περάσει η κάθε εταιρεία αναψυκτικών στο ράφι μέχρι στιγμής, δεν καλύπτονται τα νούμερα που σας προανέφερα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.
Ως προς το κόστος καυσίμου για το στόλο φορτηγών της ΕΨΑ αλλά και για τα logistics ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι είναι αυξημένο κατά 150.000 ευρώ για το σύνολο του έτους και σε ποσοστό που αγγίζει το 40%.