Μετά από μια αναβολή πριν μήνες και μια διακοπή συνεδρίασης λόγω έλλειψης χρόνου πριν λίγες ημέρες, εκδικάστηκε τελικά σήμερα Τρίτη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας η νέα προσφυγή των Πελοποννήσιων, κατά της αμφιλεγόμενης απόφασης Γεωργαντά (κατά το πρότυπο της απόφασης Αποστόλου), για το Kalamata Olives.
Για τους λιγότερο πληροφορημένους να πούμε ότι με την απόφαση Γεωργαντά εξομoιώνεται το δέντρο ποικιλίας Καλαμών, οπουδήποτε κι αν αυτό καλλιεργείται σε Ελλάδα και εξωτερικό με τον εμπορικό τύπο Kalamata Olives. Αντί μάλιστα η Ελληνική πολιτεία και ειδικά το ΥΠΑΑΤ να προστατέψει το σημαντικό αυτό brand, που είναι αντάξιο της Φέτας και να πάει σε μια λύση με πανελλαδικό ΠΟΠ, τάσσεται υπέρ ορισμένων απόψεων τουλάχιστον αμφιλεγόμενων. Παραβλέπει μάλιστα το γεγονός ότι το διάστημα που είναι σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις, έχουν καταγραφεί οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού, ενώ οι εξαγωγές ανθούν σε ποσότητα και αξία, όπως και οι τιμές στο ράφι.
Κατά της απόφασης Γεωργαντά έχει προσφύγει ο ΣΥΜΕΠΟΠ με την συνδρομή των δήμων της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παρέμβαση υπέρ της απόφασης Γεωργαντά έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων η ΠΕΜΕΤΕ η ΔΟΕΠΕΛ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρών. Εντύπωση προκάλεσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου, όπως και το τοπικό Επιμελητήριο.
Η πλευρά των μεταποιητών και του ΥΠΑΑΤ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της απόφασης Γεωργαντά με βασικό επιχείρημα ότι το ΠΟΠ προϊόν αντιπροσωπεύει μια μικρή ποσότητα προϊόντος, ενώ οι ελιές Καλαμών εκτός Μεσσηνίας είναι δεκάδες χιλιάδες τόνοι, λες και τα ΠΟΠ πανευρωπαϊκά κρίνονται από την ποσότητά τους.
Η πλευρά της Μεσσηνίας επέμεινε στην υπερασπιστική γραμμή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα ΠΟΠ προϊόντα, ενώ η αντίθετη πλευρά προσκόμισε στους δικαστές και φάκελο με πωλήσεις ελιάς από το μακρινό παρελθόν.
Οι δυο πλευρές κλήθηκαν να καταθέσουν τα υπομνήματά τους μέχρι τις 20 Απριλίου 2023, με την απόφαση του ΣτΕ που έχει απορρίψει ήδη μια φορά την απόφαση (Αποστόλου) να αναμένεται σε κάποιους μήνες από σήμερα.
Την ίδια ώρα εκδίκησης της προσφυγής, χιλιάδες οικογένειες αγροτών με ελιές Καλαμών από όλη τη χώρα δέχονται προτάσεις να πουλήσουν τις αποθηκευμένες ελιές σε τιμές κάτω του κόστους, που φέτος πέρασε τα 1,20 ευρώ το κιλό. Ενώ η Ελληνική πολιτεία σαφώς και δεν παρεμβαίνει υπέρ των παραγωγών, επικαλούμενη τις συνθήκες της αγοράς.
Βρίθει το διαδίκτυο από διαφημίσεις με “Kalamata Olives” από την… Αίγυπτο
Ενδεικτικό του τι επικρατεί στην αγορά παγκοσμίως και των απωλειών της χώρας μας και των παραγωγών μας είναι διάφορες εταιρείες που διαφημίζονται στο διαδίκτυο, πουλώντας “Kalamata Olives” από την Αίγυπτο και όχι μόνον.
https://panjiva.com/Egyptian-Manufacturers-Of/kalamata+olives
Αυτά άραγε τα βλέπει κανείς στο ΥΠΑΑΤ και στο Υπουργείο Εξωτερικών ή έχουν σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθούν;;;
Newsroom Agronewsbomb