Έωλες οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, από τις οποίες οι μισές οριστικοποιημένες, χρειάζονται διορθώσεις.
Κατάφερε μεν με επιτυχία να έχει αριθμό πρωτοκόλλου πάνω από το 90% των δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2022, αλλά ένα ποσοστό 30-40% από αυτές θα χρειαστεί διορθώσεις και ο χρόνος που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τις 7 Αυγούστου περίπου κάθε χρόνο δεν είναι αρκετός. Σύμφωνα με τους γεωπόνους μελετητές, με πολλή δουλειά και κόπο, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ομαλά η διόρθωση των οριστικοποιημένων δηλώσεων μέχρι τον 15αύγουστο.
Παράλληλα, υπάρχουν περίπου 20.000 δικαιούχοι επιδοτήσεων, από το σύνολο των 650.000, που δεν έχουν κάνει ακόμα τις δηλώσεις τους και θα μπουν στους εκπρόθεσμους με ποινή 1% ημερησίως επί των δικαιωμάτων τους.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο, Γιάννη Φλωρίδη, από τη Γεωτεχνική Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, «αν δεν γίνουν γρήγορα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, για να ξεκινήσουμε τις διορθώσεις, οι αγρότες κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεων στην πληρωμή του Οκτωβρίου». Τον Οκτώβριο είναι το στοίχημα να προλάβουμε, λέει ο γεωπόνος, Αθανάσιος Μαλλιαράς, συνιδιοκτήτης της Γεωτεχνικής, με έδρα τις Σέρρες, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών: «Τότε θα δούμε και αν έχει γίνει η προσαρμογή στις αξίες των δικαιωμάτων. Ή τον Δεκέμβριο με την εξόφληση.»
Σε γενικές γραμμές, οι γεωπόνοι-μελετητές με τους οποίους μίλησε το Agro24 θεωρούν ότι πήγε καλά η όλη διαδικασία, αν και υπήρχαν κάποια προβλήματα, καθότι οι δηλώσεις υποβλήθηκαν στο καινούριο ηλεκτρονικό σύστημα, στο κυβερνητικό νέφος του gov.gr.
«Είναι πολύ καλό το πρόγραμμα, αλλά όπως κάθε νέο είχε προβλήματα προσαρμογής», μας είπε ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, που έχει ΚΥΔ στη Γαστούνη Ηλείας και πρόσθεσε: «Αν είχε ξεκινήσει η διαδικασία 2 μήνες νωρίτερα, όπως προβλέπεται, θα ήταν όλα πολύ καλά».
«Το σύστημα το στήριξαν αγρότες και ΚΥΔ, αλλά είχε αδυναμίες», μας είπε ο κ. Φλωρίδης και εξήγησε: «Σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργεί. Επίσης, πέρυσι είχαμε περισσότερο χρόνο να υποβάλουμε τις δηλώσεις. Η ποιότητα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν δεν είναι ικανοποιητική. Οι περισσότερες οριστικοποιήθηκαν, επειδή έπρεπε να πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου εντός της προθεσμίας».
Τα προβλήματα σύμφωνα με τους γεωπόνους μελετητές φέτος ήταν τα εξής:
– Η εγκύκλιος για την υποβολή των δηλώσεων ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μόλις… προχθές.
– Υπήρξαν αλλαγές στο χαρτογραφικό υπόβαθρο λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας.
– Το νέο σύστημα παρουσίαζε προβλήματα κατά τον αυτόματο έλεγχο των δηλώσεων, με αποτέλεσμα να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις με λάθη.
– Περίπου 20.000 δηλώσεις εκτιμάται ότι θα είναι εκπρόθεσμες.
– Χρειάζεται διορθώσεις το 30-40% των δηλώσεων που είναι εμπρόθεσμες (έχουν οριστικοποιηθεί με αριθμό πρωτοκόλλου) και αφορούν κυρίως περιοχές με πολλές ετήσιες καλλιέργειες και εναλλαγή μισθωμένων αγροτεμαχίων, ειδικά όπου το ΑΤΑΚ είναι «βραχνάς».
Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιαρά, «τα προβλήματα είναι ίδια όπως κάθε χρονιά. Με τη διαφορά ότι ξεκινήσαμε αργά τη διαδικασία και ότι έχουμε ένα νέο σύστημα. Δυσκολευτήκαμε, αλλά στο τέλος μπορεί να αποδειχτεί πιο λειτουργική η νέα πλατφόρμα. Θα χρειαστούμε σίγουρα 10 ημέρες παραπάνω εντατικής δουλειάς, σε σχέση με άλλες χρονιές, για να διορθώσουμε τα επιπλέον λάθη».
Με πληροφορίες από agro24.gr