Νομοσχέδιο με αλλαγές στη λειτουργία του ΕΛΓΟ και όχι μόνο ετοιμάζεται να κατατεθεί στην βουλή σχετικά με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα.
Το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Ιουλίου 2022. Οι αλλαγές στον ΕΛΓΟ έρχονται μετά τις αλλαγές στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην πλατφόρμα των δηλώσεων του ΟΣΔΕ.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα. Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η επανίδρυση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέα ονομασία, και η θέσπιση, με νόμο, ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία του.
Μέσω της θεσμικής θωράκισης του Οργανισμού, επιχειρείται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δράση του στους τομείς: (α) της συμβουλευτικής υποστήριξης στη χάραξη αγροτικής πολιτικής από το εποπτεύον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ιδίως στα ζητήματα κλιματικής κρίσης και επισιτιστικής ασφάλειας, (β) της εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συνεχούς επιστημονικής αρωγής των αγροτών, (γ) της αγροτικής έρευνας, (δ) της διασφάλισης ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, (ε) των ελέγχων της παραγωγής, ποιότητας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
Βασική προτεραιότητα του νομοσχεδίου είναι η θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε ο Οργανισμός, απαλλαγμένος από εγγενείς οργανωτικές αδυναμίες και προσκόμματα, να συμβάλλει στην ουσιαστική αγροτική ανάπτυξη της χώρας, μέσω της άσκησης των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί.
Συγκεκριμένα επιδιώκεται:
Συγκέντρωση των νομικών κειμένων που αποτελούν αντικείμενο νομοθετικής ύλης και διέπουν την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αποκατάσταση ζητημάτων ιεραρχίας κανόνων δικαίου, δοθέντος ότι οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβλέπεται ότι υπερισχύουν έναντι αντίθετων διατάξεων νόμου, οι οποίες δεν έχουν ρητά καταργηθεί και ρυθμίζουν ίδια θέματα για τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύτηκαν στον ΕΛΓΟ.
Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις από το 2011 και έπειτα εκδοθείσες διατάξεις νόμων οριζοντίου χαρακτήρα.
Εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού, κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη την εντεκάχρονη εμπειρία λειτουργίας του Οργανισμού, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διαχείρισης από τον επιχειρηματικό τομέα.
Επικαιροποίηση των σκοπών που υπηρετεί ο Οργανισμός με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών και της λειτουργίας του.
Ανάδειξη του Οργανισμού, μέσω της ερευνητικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, ως το σημείο αναφοράς στην πιστοποίηση (ενδεικτικά Π.Ο.Π.-Π.Γ.Ε. προϊόντων), διασφάλιση ποιότητας, καθώς και υποστήριξη και ανάπτυξη του ρόλου του αγρότη.
Καθιέρωση του ΕΛΓΟ ως του θεσμικού συμβούλου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την παραγωγή αγροτικής πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της κλιματικής κρίσης και της επισιτιστικής ασφάλειας, στη βάση των πορισμάτων και συμπερασμάτων των διεξαγόμενων από τα Ινστιτούτα του Οργανισμού ερευνών.
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες μας, μετά τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις οποίες επιθυμούσε διακαώς ο νυν Υπουργός Γ. Γεωργαντάς, ώστε να αποκτήσει έναν έλεγχο του συστήματος, ο ίδιος επιδιώκει να φέρει δικά του άτομα τόσο στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που έχει το κομβικό χαρτοφυλάκιο των ελέγχων. Πολύ περισσότερο δε, ο Υπουργός επιθυμεί αλλαγές και στον ΕΛΓΑ, που αποτελεί ανοιχτή πληγή για τον αγροτικό τομέα. Συμαπραστάτης του Γ,. Γεωργαντά σε όλα αυτά, είναι η γκρίνια του αγροτικού κόσμου για τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ειδικά συγκεκριμένων περιοχών, που πληρώνουν αδρά εισφορές εδώ και δεκαετίες, αλλά ο ΕΛΓΑ τους θυμάται μόνο την ώρα της εισφοράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ΥΠΑΑΤ επιθυμεί να τοποθετήσει και στους δυο αυτούς Οργανισμούς άτομα από τη Βόρεια Ελλάδα.
Newsroom Agronewsbomb