Ανάρτηση Χατζηδάκη για τα ΚΥΔ στο Linkedin σε σχέση με τα αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων σε ΚΥΔ.
Η ΑΑΔΕ προφανώς έκανε διασταυρώσεις μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 και μετέπειτα πήγε στα ΚΥΔ για να ζητήσει στοιχεία. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι ΚΥΔ μιλώντας στο Agronewsbomb έγιναν έλεγχοι και για προηγούμενα χρόνια.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ΚΥΔ αποδίδουν τον όλο θόρυβο σε διαδικαστικά ζητήματα. “Τα φερόμενα μαρκαρισμένα παραστατικά που εντόπισαν οι μηχανογραφικοί έλεγχοι και όχι οι επιτόπιοι σε ποσοστό άνω του 70% έχουν εκδοθεί στο επόμενο φορολογικό έτος λόγω του ότι η υπηρεσία ολοκληρώθηκε μεταγενέστερα από το έτος έναρξης της αρχικής παροχής.
Άρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ΔΕΝ προκύπτει φοροδιαφυγή αλλά έκδοση παραστατικού με την λήξη μίας εκτεταμένης χρονικά παρεχόμενης υπηρεσίας. Το ποσοστό φοροδιαφυγής είναι σημαντικά κάτω από το 4% και όχι τεχνηέντως όπως προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν ως πλήρη φοροδιαφυγή για όλους όσοι ελέγχθηκαν. Μετά από τις ενστάσεις και τις προσκομίσεις που ζητήθηκαν από την ΑΑΔΕ, στο μεγαλύτερο μέρος θα μηδενιστούν.”, εξηγεί επίσης η ΠΕΦΑΣΥ με ανακοίνωσή της.
Ανάρτηση Χατζηδάκη
Όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει, εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: “Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε ελέγχους σε 58 ΚΥΔ σε όλη τη χώρα, στα κέντρα δηλαδή που οι αγρότες υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θυμίζω ότι έχουν ξεκινήσει, επίσης, οι έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας και ήδη έχουν καταλογιστεί 22,6 εκατ. ευρώ για 1.036 παραβάσεις. Δεν αρνούμαστε τις ευθύνες μας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη. Και για αυτό εργαζόμαστε καθημερινά για να περάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια εποχή διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Γι’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Παράλληλα, εξελίσσεται ένα σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν για να εξασφαλισθεί ότι οι επιδοτήσεις θα καταβάλλονται κανονικά. Ενώ πλέον πραγματοποιούνται αυστηροί διασταυρωτικοί έλεγχοι πριν από τις πληρωμές. Οι πρώτες μάλιστα πληρωμές έχουν πραγματοποιηθεί και συνολικά 8 πληρωμές θα γίνουν μέσα στον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η βασική ενίσχυση του 2025 αφού ολοκληρωθούν η υποβολή των αιτήσεων και οι αναγκαίοι έλεγχοι. Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει, άλλωστε, ότι, αν δεν τηρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, θα κινδυνεύαμε με αναστολή και νέα πρόστιμα. Αυτή θα ήταν μια εξέλιξη επιζήμια πρωτίστως για τους αγρότες! Βαδίζουμε σε έναν πολύ δύσκολο δρόμο, αλλά σταδιακά βάζουμε τα πράγματα σε μια τάξη και πιστεύω ότι τελικά θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη”.
Aνακοίνωση- απάντηση της ΠΕΦΑΣΥ
Μεταξύ άλλων η ΠΕΦΑΣΥ αναφέρει: “Μετά από την ανακοίνωση για τους εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους με εντολή της ΑΑΔΕ στα ΚΥΔ σε όλη την επικράτεια σε βάθος πενταετίας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εντολές ελέγχου είναι πάντα καλοδεχούμενες αφού όπως αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου οι έντιμοι επαγγελματίες όλων των κλάδων επιθυμούν τους ελέγχους για την διασφάλιση της ποιότητας αλλά και της ακεραιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Παρατηρούμε όμως ότι τους συγκεκριμένους ελέγχους που γίνονται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή από την ΑΑΔΕ μάλλον κάποιοι επιχειρούν εντέχνως να τους συνδέσουν με το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ στοχοποιώντας τα ΚΥΔ. Η ξεκάθαρη μεθόδευση γίνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εξεταστική επιτροπή στην βουλή ούτως ώστε το ενδιαφέρον να στραφεί στα ΚΥΔ σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια εύρεσης αποδιοπομπαίου τράγου. Η ΑΑΔΕ όμως μιλάει συνολικά για περίπου 45.000 παραστατικά που φαίνεται να έχουν παράβαση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ποσοστό των παραστατικών που έχουν μαρκαριστεί αγγίζουν το 10% του συνόλου των φορολογικών παραστατικών αφού αυτά τα ΚΥΔ αυτά σε βάθος 5ετίας είχαν εκδώσει περισσότερα από 500.000 φορολογικά παραστατικά.
Επίσης τα φερόμενα μαρκαρισμένα παραστατικά που εντόπισαν οι μηχανογραφικοί έλεγχοι και όχι οι επιτόπιοι σε ποσοστό άνω του 70% έχουν εκδοθεί στο επόμενο φορολογικό έτος λόγω του ότι η υπηρεσία ολοκληρώθηκε μεταγενέστερα από το έτος έναρξης της αρχικής παροχής. Άρα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ΔΕΝ προκύπτει φοροδιαφυγή αλλά έκδοση παραστατικού με την λήξη μίας εκτεταμένης χρονικά παρεχόμενης υπηρεσίας.
Μετά από τις ενστάσεις και τις προσκομίσεις που ζητήθηκαν από την ΑΑΔΕ, στο μεγαλύτερο μέρος θα μηδενιστούν. Καθώς φαίνεται από τα ποσοστά, τα ΚΥΔ μάλλον συγκαταλέγονται στους πιο τίμιους κλάδους στην αγορά παροχής υπηρεσιών. Η προσπάθεια σπίλωσης των φορέων ΔΕΝ πρόκειται να μείνει αναπάντητη”.
Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Agronewsbomb για την υπόθεση
Από ΚΥΔ με τα οποία μιλήσαμε μας είπαν ότι ασφαλώς και είναι ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο. Ωστόσο, πήγες τους, κάνουν λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού σε σχέση φυσικά και με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. “Τα ΚΥΔ δημιουργήθηκαν με σκοπό την σωστή εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του αγρότη αναφορικά με την δήλωση καλλιέργειάς του. Τα ΚΥΔ δεν είναι ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Στα ΚΥΔ προσκόμιζαν οι εκάστοτε παραγωγοί – αγρότες τα απαραίτητα παραστατικά (Ε9 συμφωνητικά μίσθωσης κ.α.) ως προς απόδειξη της νόμιμης κατοχής τους για μια εκμετάλλευση. Δουλεύουμε αδιάκοπα για να διεκπεραιώσουμε τα τελευταία χρόνια και να φέρουμε εις πέρας ένα έργο το οποίο σε άλλες χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης έχουν χρονικό περιθώριο 3-4-5 μήνες και σε εμάς μας επιβάλουν μέσα σε 1,5 μήνα να δουλεύουμε 15ωρες καθημερινά για να μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας”, τονίζουν.

