Η αλλαγή του καθεστώτος στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία της φύσης θα μπορούσε να εκθέσει τους αναπτυσσόμενους πληθυσμούς των λύκων στη σφαγή και το κυνήγι για αθλητικούς σκοπούς.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστήριξε την πρόταση της ΕΕ να υποβαθμιστεί το καθεστώς προστασίας των λύκων από “αυστηρά προστατευόμενο” σε “προστατευόμενο”, σε μια κίνηση που προκάλεσε κύμα οργής από τους οικολόγους που λένε ότι η κίνηση αυτή ήταν πολιτική και όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αλλαγή στη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας και των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης τον περασμένο Δεκέμβριο ως απαραίτητο προοίμιο για την τροποποίηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία της φύσης.

Αυτό θα επέτρεπε “μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των πληθυσμών των λύκων”, δήλωσε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Η πρόεδρος Ursula von der Leyen χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως “σημαντικά νέα για τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες μας” και δήλωσε ότι απαιτείται μια “ισορροπημένη προσέγγιση” για την προστασία των μέσων διαβίωσης.

Η φον ντερ Λάιεν έχασε ένα πόνι της οικογένειάς της από επίθεση λύκου το 2022 και επικρίθηκε πέρυσι επειδή υπέδειξε ότι τα ζώα αποτελούν κίνδυνο και για τον άνθρωπο.

Η νεα επίτροπος Περιβάλλοντος Jessika Roswall αναγνώρισε την επιτυχία των μέτρων διατήρησης κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, αλλά δήλωσε ότι η “πραγματικότητα επί τόπου” αλλάζει. “Η διαρκής αύξηση των πληθυσμών των λύκων και ο κίνδυνος που αυτό συνεπάγεται δικαιολογεί την προσαρμογή του νομικού καθεστώτος προστασίας του λύκου”, δήλωσε η ίδια.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Thomas Waitz δήλωσε ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε “υποκύψει” στις πιέσεις του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τα μέλη του οποίου “τροφοδοτούν ανεύθυνα θυμό και φόβους”.

Το ΕΛΚ απέτυχε οριακά να μπλοκάρει έναν νέο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης φέτος, εν μέσω μιας ευρύτερης απώθησης της νομοθεσίας για την “πράσινη συμφωνία”.

Ένα αυστηρά προστατευόμενο είδος δεν πρέπει να σκοτώνεται, να συλλαμβάνεται, να διατηρείται ή να διαταράσσεται σκόπιμα, ούτε να καταστρέφονται οι τόποι αναπαραγωγής του, σύμφωνα με τη διεθνή συμφωνία που επικυρώθηκε από 50 χώρες σε μια περιοχή που περιλαμβάνει την Ισλανδία, το Αζερμπαϊτζάν και την Τυνησία.

Η απόφαση που ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών στο Στρασβούργο από τη μόνιμη επιτροπή της σύμβασης θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες, εκτός εάν τουλάχιστον το ένα τρίτο, ήτοι 17, συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης αντιταχθούν επισήμως.

Επικίνδυνο προηγούμενο

Για τους οικολόγους, η απόφαση να εγκριθεί μια πρόταση που θεωρούν ότι είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πίεσης του λόμπι της βιομηχανικής γεωργίας και του κυνηγιού και της υποστήριξης από δεξιές και λαϊκιστικές πολιτικές ομάδες είναι κακά νέα για την προστασία της φύσης ευρύτερα.

Featured Image

“Η απόφαση της ΕΕ για τη μείωση της νομικής προστασίας των λύκων δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλα ευρωπαϊκά είδη, όπως οι αρκούδες και ο λύγκας”, δήλωσε η Joanna Swabe, επικεφαλής δημόσιων υποθέσεων της Humane Society International/Europe, η οποία δήλωσε ότι οι αλλαγές πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά σε επιστημονικά στοιχεία.

“Αντ’ αυτού, οι αποφάσεις για τους λύκους έχουν σαφώς καθοδηγηθεί από πολιτικές σκοπιμότητες και καταφέρνουν μόνο να κατευνάσουν τις φωνητικές ομάδες συμφερόντων, όπως οι κυνηγοί, οι οποίοι προτιμούν να καταφεύγουν στα τουφέκια, αντί να επιδιώκουν τη συνύπαρξη με τα μεγάλα σαρκοφάγα”, δήλωσε η Swabe.

Για τη Léa Badoz της Eurogroup for Animals, ο λύκος έχει γίνει “πολιτικό πιόνι” στις Βρυξέλλες, όπου ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων έχει μετατοπιστεί προς τα δεξιά. “Η υποβάθμιση της προστασίας δεν θα λύσει τις προκλήσεις της συνύπαρξης ούτε θα βοηθήσει τους αγρότες”, δήλωσε η ίδια. “Βασίζεται σε λανθασμένες αντιλήψεις και απειλεί τους λύκους, ενώ δεν παρέχει πραγματική στήριξη στους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες”.

Αυτά τα συναισθήματα επαναλήφθηκαν από τη Sofie Ruysschaert της BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, η οποία δήλωσε ότι η κίνηση αυτή κινδυνεύει να ανατρέψει την πρόοδο δεκαετιών στην αποκατάσταση των πληθυσμών των λύκων από τα πρόθυρα της εξαφάνισης. “Αντί να επενδύσουν σε επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής, οι ηγέτες επέλεξαν μια πολιτική αφήγηση που κατηγορεί την άγρια ζωή ως αποδιοπομπαίο τράγο για ευρύτερες κοινωνικές προκλήσεις”.

Στροφή των Βρυξελλών

Η ΕΕ ψήφισε ως μπλοκ, παρέχοντας 27 ψήφους υπέρ της δικής της πρότασης . Για να περάσει, τουλάχιστον άλλα επτά μέρη της σύμβασης έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Τελικά, μόνο πέντε χώρες – η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μονακό, το Μαυροβούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο – ψήφισαν κατά, ενώ η Τυνησία και η Τουρκία απείχαν, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος. Το Συμβούλιο της Ευρώπης δήλωσε στο Euronews ότι θα δημοσιεύσει όλες τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας την Παρασκευή (6 Δεκεμβρίου).

Η Florencia Sanchez του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η κίνηση των Βρυξελλών “υπονομεύει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική διακυβέρνηση και μειώνει την αξιοπιστία της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ ως μιας πολιτικής που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία”.

Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί την αντιστροφή της θέσης της ΕΕ, η οποία το 2022 απέρριψε πρόταση της Ελβετίας για την ίδια υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας – μια πρόταση που τότε είχε συγκεντρώσει την υποστήριξη μόνο του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας, του Λιχτενστάιν και της Τουρκίας.

Η ιταλική μη κερδοσκοπική οργάνωση Green Impact δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσβάλει τη συμφωνία του Συμβουλίου της ΕΕ να υποστηρίξει την πρόταση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την πρόεδρο της ομάδας Gaia Angelini να ζητά την αναθεώρηση ενός “παρωχημένου ρυθμιστικού πλαισίου που σχεδιάστηκε στις δεκαετίες του 1970 και 1980”.

Η σύμβαση της Βέρνης τέθηκε σε ισχύ το 1982, από τότε ο πληθυσμός των λύκων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σε πάνω από 20.000 σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τρία. Σε έκθεση που συνόδευε την πρότασή της πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι ο αριθμός έχει περίπου διπλασιαστεί από το 2012 και πρότεινε ότι περίπου ένα στα 1.500 από τα έξι εκατομμύρια πρόβατα της Ευρώπης χάνεται κάθε χρόνο από επιθέσεις λύκων.

Πηγή: euronews

Featured Image