Μεγάλες προσβολές σε κυκλωκόνιο, σαπιοβούλα και γλοιοσπόριο καταγράφηκαν στον ελαιώνα της Λέσβου τους δύο προηγούμενους μήνες (Μάϊο και Ιούνιο).

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσβολές γλοιοσπόριου είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένη καρπόδεση. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ελαιώνες που δεν δέχονται συστηματικές καλλιεργητικές φροντίδες.

Στις αρχές του Ιουλίου στους ελαιώνες της Λέσβου, είναι φανερό, πως η πολύ καλή ανθοφορία δεν εξελίχθηκε στο ίδιο καλή καρπόδεση. Πιθανότατα αιτία είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κάποιες μέρες τον περασμένο Μάη, σε συνδυασμό βέβαια με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιώνας του νησιού.Επίσης σε πολλούς ελαιώνες παρατηρείται μικρής έκτασης καρπόπτωση ή καταστροφή (σβήσιμο) τμήματος του καρπού πάνω στα δέντρα.
 
Τα παραπάνω προβλήματα στους ελαιώνες της Λέσβου, μέχρι την μέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν ανατρέψει την γενική εκτίμηση πως αναμένεται μια πολύ καλή χρονιά σε παραγωγή καρπού. Ωστόσο είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για την εξέλιξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2022/2023. Διότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικοί αν επικρατήσουν στο νησί παρατεταμένοι καύσωνες.

Featured Image

ΠΗΓΗ….. stonisi.gr