Του Έντσο Γκαμπίν.
Τον Αύγουστο, οι ελιές γίνονται πολύ δεκτικές στην ωοτοκία , καθιστώντας τη μύγα της ελιάς ιδιαίτερα ύπουλη παρά την εξέλιξη των συστημάτων αντίθεσης, ξεκινώντας με παγίδες μαζικής σύλληψης.
Μόλις η θηλυκή μύγα γεννήσει το αυγό, το έμβρυο χρειάζεται κατά μέσο όρο 2-3 ημέρες για να αναπτυχθεί και να αναδυθεί ως προνύμφη. Η προνύμφη περνά από τρία στάδια ανάπτυξης σε 13-16 ημέρες, στη συνέχεια γίνεται νύμφη, τρυπάει το δέρμα της ελιάς και αναδύεται ενήλικη. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ο κύκλος μπορεί να επιμηκυνθεί έως και 20 ημέρες.
Φέτος, η παρακολούθηση των ενήλικων μυγών είναι πιο δύσκολη λόγω των μεταβλητών καιρικών συνθηκών. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα διαφορετικά επίπεδα υγρασίας επηρεάζουν σημαντικά την ελκυστική ικανότητα των παγίδων, τόσο ορμονικών όσο και τροφών, οδηγώντας σε υποτίμηση ή υπερεκτίμηση του πληθυσμού της μύγας της ελιάς. Αυτό καθιστά τον έλεγχο της μόλυνσης ακόμη πιο σημαντικό για τον προσδιορισμό της παρουσίας μυγών και την εφαρμογή προληπτικών και αμυντικών δράσεων.
Προληπτική δράση
Περιλαμβάνει τη χρήση προϊόντων με κυρίως απωθητική δράση κατά των αρσενικών και θηλυκών μυγών και χρησιμοποιούνται κυρίως σκόνες πετρωμάτων , όπως καολίνες, ζεόλιθος, ασβέστης ή τάλκης, τα οποία έχουν προληπτική δράση δράσης, πρέπει να διανεμηθούν στη βλάστηση και τις ελιές, για να σχηματίσουν ένα φυσικό φράγμα, το οποίο τους επιτρέπει να προστατεύονται από προσβολές εντόμων και μυκήτων, καθώς και μείωση των επιπτώσεων της θερμότητας στα φύλλα και τις ελιές καθώς αντανακλούν το φως του ήλιου, μειώνοντας την θερμοκρασία του φυτού και βελτίωση της φωτοσύνθεσης.
Να θυμάστε ότι αυτές οι σκόνες βράχου έχουν αντιωοτικούς σκοπούς και δεν έχουν καμία επίδραση στα ήδη γεννημένα αυγά της μύγας της ελιάς. Προτείνεται, εάν υπάρχει ήδη ωοτοκία, η διανομή τους μετά την θεραπευτική παρέμβαση με προνυμφοκτόνο. Σε αυτές τις σκόνες πετρωμάτων είναι δυνατό να προστεθούν φυσικά πρόσθετα με διαβρεκτική συγκολλητική δράση, όπως λεκιθίνη σόγιας, δόση 150 ml/hl.
Ο χαλκός , χάρη στη δράση του στην παρεμπόδιση της βακτηριακής συμβίωσης, ιδίως με το βακτήριο Candidatus Erwinia dacicola , απαραίτητο για τη διατροφή των προνυμφών της μύγας της ελιάς στα αρχικά στάδια της ζωής τους, παραμένει πάντα ένα χρησιμοποιήσιμο δραστικό συστατικό κατά της εναπόθεσης. Αυτό το βακτήριο ζει μέσα στις προνύμφες και τις βοηθά να αναπτυχθούν παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μπλοκάροντας αυτή τη συμβίωση, ο χαλκός δυσκολεύει την επιβίωση των προνυμφών. Επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία και είναι επίσης χρήσιμο για τον περιορισμό των πληθυσμών μυκητιακών παρασίτων , ιδιαίτερα του ματιού του παγωνιού , και βακτηριακών παρασίτων, όπως η ψώρα της ελιάς .
Παρασκευάσματα με βάση τον εντομοπαθογόνο μύκητα Beauveria bassiana , για παράδειγμα το εμπορικό προϊόν Naturalis, αφού διανεμηθεί στην επιφάνεια της ελιάς, έχουν απωθητική δράση κατά της ωοτοκίας και επομένως προληπτική. Η θεραπεία, σε μέση δόση 2 l/ha, χρησιμοποιώντας όγκους νερού 800-2000 l/ha, παραμένει αποτελεσματική για περίπου μία εβδομάδα. η θεραπεία πρέπει να επαναληφθεί.
Άμυνα με ενηλικιωτικά ελκυστικά δολώματα
Σε περίπτωση υπέρβασης των δύο αλιευμάτων ενηλίκων ανά ημέρα και ελλείψει ωοτοκίας ή παρουσίας προνυμφών, προτείνονται ενηλικιωτικές παρεμβάσεις με:
Η κυαντρανιλιπρόλη για το συμβατικό , εμπορικό προϊόν Exirel Bait® , που αποτελείται από το ελκυστικό δόλωμα Visarel, δόση 1,25 lt/ha + Δόλωμα Exirel, δόση 75 ml/ha, έχει επίσης δράση ελέγχου κατά των λεπιδόπτερων, των θρίπων και των σκαθαριών που υπάρχουν στον ελαιώνα.
Spinosad για βιολογική γεωργία, εμπορικό προϊόν Spintor Fly, σε δόση 1-1,2 l/ha αραιωμένο σε 4 λίτρα νερό. Το προϊόν πρέπει να διανέμεται στο 50% των φυτών που υπάρχουν, το διάλυμα δεν πρέπει να ψεκάζεται, αλλά να διανέμεται σε σταγόνες 1-3 mm εφαρμόζοντας ένα διαβρεκτικό επίθεμα διαμέτρου περίπου 30-40 cm. Καταπολεμά και άλλα παρασιτικά έντομα ο ελαιώνας.
Η εφαρμογή αυτού του προϊόντος γίνεται σύμφωνα με τη διάταξη του ελαιώνα, παραδοσιακή, έως και εκατό φυτά ανά στρέμμα, ενδείκνυται εφαρμογή «σημείων» στη μέση του φυλλώματος, φροντίζοντας να περιποιούνται όλα τα φυτά με κάλυψη επιφάνειας 1-2 m2, με χρήση ψεκαστών σακιδίων ικανών να εκνεφώνουν και να ψεκάζουν υγρά. Σε εντατικά ή υπερ-εντατικά συστήματα γίνεται ευκολότερο να πραγματοποιηθεί μια εφαρμογή “band” κατά μήκος του μέσου του θόλου.
Ενηλικοκτόνα/ωκτονικά/προνυμφοκτόνα
Δίνουν αποτελέσματα εάν χρησιμοποιηθούν στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των προνυμφών, επιπλέον έχουν αριθμητικούς περιορισμούς όσον αφορά τις ετήσιες θεραπείες. Δρουν κυρίως με κατάποση, μετά από διείσδυση στις δρύπες χάρη στις κυτταροτροπικές ιδιότητες. Επιτρέπονται διαφορετικά σκευάσματα του εμπορίου με συγκεκριμένες δόσεις, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ωοπρονυμφική στρατηγική.
Acetamiprid , Epik SL 150 ml/hL ( χρόνος έλλειψης 21 ημέρες ) ή Kestrel 25-50 ml/hl, το τελευταίο είναι πιο κατάλληλο για θεραπείες από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου λόγω της έλλειψης μόνο 7 ημερών. Και τα δύο μπορούν να εφαρμοστούν έως και τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο.
Flupiradifurone , Sivanto Prime ή Riamba, 0,75 l/ha ( περίοδος αναμονής 14 ημέρες ), έχει συστημικές και κυτταροτροπικές ιδιότητες, δρα με την κατάποση, περισσότερα εμπορικά προϊόντα που περιέχουν τη δραστική ουσία είναι διαθέσιμα, με συγκεκριμένες δόσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ωοθυλακιοκτόνο. μπορείτε να το χρησιμοποιείτε μια φορά το χρόνο.
Ενηλικιώσεις
Deltamethrin, Decis Evo ή Dorotrin® 25 EC (χρόνος αναμονής 14 ημέρες) ή Antal (χρόνος αναμονής 7 ημέρες) – 40-50 ml/hl, δρα με επαφή και κατάποση, με ευρύ φάσμα δράσης κατά επιβλαβών εντόμων, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί έως και τρεις φορές κατά τη διάρκεια του έτους, δεν αναφέρεται στους περιφερειακούς κανονισμούς για την ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων.
Pyrethrum, Green Pyrethrum ή Actigreen Pyrethrum 160 ml/hl, (χρόνος απόσυρσης 1 ημέρα) κατάλληλο για βιολογική καλλιέργεια και μπορεί να εφαρμοστεί έως και τρεις φορές το χρόνο. Οι θεραπείες πρέπει να πραγματοποιούνται κατά την πρώτη εμφάνιση των παρασίτων, πιθανώς το βράδυ και σε κάθε περίπτωση τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, χρησιμοποιώντας επαρκείς όγκους νερού και πίεση για να επιτευχθεί καλή κάλυψη της καλλιέργειας. ένα ελαφρώς όξινο διάλυμα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος και αυξάνει την ανθεκτικότητα της δράσης του.
Μαζί με αυτά τα προϊόντα, μπορούν να προστεθούν βιοδιεγερτικά και τονωτικοί παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στη ρύθμιση της απώλειας νερού των φυτών (εξατμισοδιαπνοή) και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών εντός των κυττάρων (ωσμορύθμιση). Μεταξύ αυτών, η γλυκίνη βεταΐνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της ανοχής των φυτών σε αβιοτικές καταπονήσεις, όπως η ξηρασία και η αλατότητα. Το απόσταγμα ξύλου είναι ένα φυσικό προϊόν που λαμβάνεται από την απόσταξη ξύλου. Είναι πολύ χρήσιμο στη γεωργία επειδή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηρίων και μυκήτων που είναι επιβλαβή για τα φυτά. Επιπλέον, το απόσταγμα ξύλου μπορεί να βελτιώσει τη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.
Τα εκχυλίσματα φυκιών, όπως αυτά που προέρχονται από το Ecklonia maxima ή το Ascophyllum nodosum, είναι πλούσια σε φυσικές φυτοορμόνες, βιταμίνες και μέταλλα που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και βελτιώνουν την αντοχή τους στο περιβαλλοντικό στρες. Αυτά τα εκχυλίσματα βοηθούν στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας των φυτών, προάγοντας πιο έντονη ανάπτυξη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ακόμη και κάτω από στρεσογόνες συνθήκες.
Η συνδυασμένη χρήση αυτών των βιοδιεγερτικών και επιβεβαιωτικών με εντομοκτόνα μπορεί επομένως να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της απόδοσης των φυτών, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και πιο άφθονη και υψηλότερη ποιότητα παραγωγής.
Διευθυντής της
Διαπεριφερειακής Ένωσης
Ελαιοπαραγωγών AIPO
Πηγή: olivonews.it