«Για να κερδίσουμε την Xylella , ο μόνος τρόπος είναι να υποστηρίξουμε την επιστήμη , χωρίς αν και αλλά, εμείς στην Italia Olivicola πάντα την υποστηρίζαμε». Αυτό είναι το σχόλιο του Gennaro Sicolo, προέδρου της Italia Olivicola , στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Πολυτεχνείο του Μπάρι για την εκατονταετηρίδα του CNR, του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας.

«Το Cnr , το Πολυτεχνείο του Μπάρι και το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο συνεχίζουν την έρευνά τους, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά το έργο των ερευνητών πρέπει να υποστηριχθεί συγκεκριμένα, και αυτό περιμένουμε από την κυβέρνηση. Παλέψαμε σκληρά τα τελευταία χρόνια για να πάρουμε τα 300 εκατομμύριαπου χρηματοδοτούν το Σχέδιο Αναγέννησης Ελιάς κατά της Xylella , αυτά τα κεφάλαια φτάνουν μετά από χρόνια, αλλά το κάνουν πολύ αργά, και αυτή η γιγαντιαία βραδύτητα που καθορίζεται από τη γραφειοκρατία εξουθενώνει τους ελαιοπαραγωγούς και τους ελαιοτριβείς των περιοχών που πλήττονται από το βακτήριο. Χρειάζεται αλλαγή ως προς τους χρόνους και τις μεθόδους».

Featured Image

Συνέχισε « Η έρευνα, η θανάτωση και η αναφύτευση –μαζί με καλές προληπτικές πρακτικές για τον περιορισμό της εξάπλωσης– είναι ο κύριος δρόμος, αλλά αν οι πόροι φτάνουν πολύ αργά, η καταπολέμηση του λεγόμενου πτυελοδοχείου γίνεται αγώνας ενάντια στους ανεμόμυλους».
Ιταλία Ελαιουργίαέχει ζητήσει για άλλη μια φορά να ξεμπλοκάρει το Σχέδιο μέσω του κυβερνητικού ορισμού Έκτακτου Επιτρόπου για την καταπολέμηση της Ξυλέλλας με άμεσες αρμοδιότητες. Τα εμπόδια μιας αργής και δυσκίνητης γραφειοκρατικής μηχανής, 10 χρόνια μετά την έναρξη της εξάπλωσης του βακτηρίου και τις καταστροφικές επιπτώσεις του στην επικράτεια, κινδυνεύουν να εξαλείψουν πλήρως την ελαιοκαλλιεργητική αλυσίδα στο Σαλέντο και στις άλλες πληγείσες περιοχές. Σε κίνδυνο, με την περαιτέρω προώθηση του βακτηρίου, βρίσκεται όλη η Απουλία.

olivonews