Με μοντέλο κορονοϊού και ολικής καραντίνας προσπαθεί η κυβέρνηση να αναχαιτίσει την πανώλη των αιγοπροβάτων, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο. Βέβαια, σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία, μόλις προχθές επιβλήθηκαν κάποιες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις στα βοσκοτόπια, ενώ οι εξαγωγές συνεχίζονται κανονικά.
Ήδη πάντως σε επίπεδο Ελλάδας αρχίζουν και διατυπώνονται οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με το ολικό κλείσιμο των σφαγείων και τις απαγόρευσης των μετακινήσεων, ειδικά σε νομούς που παραμένουν καθαροί.
Μεγάλες αντιδράσεις συναντώνται στην Κρήτη και όχι μόνο, καθώς διαπιστώνονται ήδη και πολλά προβλήματα στις γαμήλιες δεξιώσεις που ειδικά στην Κρήτη, αποτελούν “γεγονότα της χρονιάς” με σημαντικό οικονομικό κιόλας αποτύπωμα. Αρκετοί είναι δε και οι κτηνοτρόφοι που τονίζουν πως το ολικό κλείσιμο στις σφαγές θα οδηγήσει σε παράνομες σφαγές ενώ θα εντείνει και τις εισαγωγές σφάγιων από άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ισπανία, η Γαλλία κ.λπ.
“Προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι λάθος η καθολική απαγόρευση σφαγής των αμνοεριφίων για αποφυγή διασποράς της πανώλης. Θα μπορούσε, πιστεύω, να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός σφάγιων από τις αρνητικές μονάδες και μέσω μιας ασφαλούς μετακίνησης να υπάρχει ένα σφαγείο που θα προχωρούσε στην σφαγή. Έτσι και τις παράνομες σφαγές θα είχαμε αποφύγει, που και πολλές είναι, αλλά και πιο επικίνδυνες για την μετάδοση της νόσου, αλλά και το καταναλωτικό κοινό θα καθησυχάζαμε που ακόμη και σήμερα έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο μεταδίδεται η νόσος στον άνθρωπο”, τονίζει σε ανάρτησή του ο κτηνίατρος Σταύρος Πανάγος από τη Λάρισα.
Newsroom Agronewsbomb