You are currently viewing Σε απόγνωση οι σιτοπαραγωγοί, «με αυτές τις τιμές και τις αποδόσεις δεν βγαίνουν τα έξοδα»

Σε απόγνωση οι σιτοπαραγωγοί, «με αυτές τις τιμές και τις αποδόσεις δεν βγαίνουν τα έξοδα»

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά για το σκληρό σιτάρι ο παραγωγός Βαγγέλης Τασιούλης από την Καρδίτσα, επισημαίνοντας ότι οι χαμηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με τις πιεσμένες τιμές έχουν οδηγήσει πολλούς αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο.

Όπως αναφέρει, αρκετοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να πετύχουν καλές αποδόσεις, ενώ η τιμή του σκληρού σιταριού κυμαίνεται μόλις στα 19 με 20 λεπτά το κιλό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αποδόσεις διαμορφώθηκαν μεταξύ 300 και 400 κιλών ανά στρέμμα, επίπεδα που δεν επιτρέπουν την κάλυψη του κόστους παραγωγής.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στη δική του περίπτωση η απόδοση έφτασε τα 600 κιλά το στρέμμα, με τιμή 20 λεπτά το κιλό, αποφέροντας ακαθάριστο έσοδο περίπου 120 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, όπως εξηγεί, μόνο τα εφόδια ανήλθαν στα 70 ευρώ το στρέμμα, ενώ προστέθηκαν περίπου 15 ευρώ για καύσιμα και καλλιεργητικές εργασίες, όπως όργωμα, καλλιέργεια και σπορά, καθώς και ακόμη 15 ευρώ για τα αλωνιστικά, έστω και με φιλική τιμή, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Παρότι φέτος δεν πραγματοποιήθηκαν ποτίσματα στην περιοχή του, το οικονομικό αποτέλεσμα παραμένει οριακό. Όπως υπογραμμίζει, αν συνυπολογιστούν, ενδεχόμενο ενοίκιο της γης, που μπορεί να φτάσει τα 45 ευρώ το στρέμμα, αλλά και η φθορά των μηχανημάτων, η προσωπική εργασία κ.λπ. τότε η καλλιέργεια γίνεται ουσιαστικά ασύμφορη.

Ο Βαγγέλης Τασιούλης, ο οποίος καλλιέργησε φέτος περίπου 200 στρέμματα με σιτάρια, εκφράζει την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα της σιτοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους παραγωγούς σε περιοχές όπως η Λάρισα για παράδειγμα, όπου οι παραγωγοί επιβαρύνθηκαν επιπλέον με το κόστος των ποτισμάτων.

«Αν εμείς δυσκολευόμαστε χωρίς ποτίσματα, φανταστείτε τι έχουν να πουν οι παραγωγοί στη Λάρισα που χρειάστηκε να ποτίσουν», καταλήγει, περιγράφοντας τη δυσμενή εικόνα που επικρατεί φέτος στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ τονίζει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει του χρόνου περισσότερα τριφύλλια.