You are currently viewing Περιζήτητο το μανταρίνι, πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά στα πορτοκάλια

Περιζήτητο το μανταρίνι, πώς εξελίσσεται η φετινή χρονιά στα πορτοκάλια

Με ιδιομορφίες και πολλές δυσκολίες η χρονιά στα εσπεριδοειδή λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Τι γίνεται στα πορτοκάλια. Περιζήτητο το μανταρίνι.

Ο Λάμπρος Κότσαλος, από το Μεσολόγγι, περιγράφει μια χρονιά αρκετά διαφορετική σε σχέση με το 2024, ειδικά στα πορτοκάλια. Όπως λέει, μιλώντας στο Agronewsbomb, η σεζόν ήταν όψιμη κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις Ναβαλίνες, όπου οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν όπως αναμενόταν. Οι τιμές ξεκίνησαν σχετικά καλά, στα 37–38 λεπτά στον παραγωγό, όμως στη συνέχεια κατρακύλησαν και σήμερα βρίσκονται ακόμη και κάτω από τα 20 λεπτά. Σε επίπεδο ποιότητας, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, το προϊόν βγήκε τελικά καλό, παρά τις αντιξοότητες.

Στις Κλημεντίνες η εικόνα ήταν πιο θετική, με μια σχετικά καλή πορεία μέσα στη σεζόν. Στα Νόβα οι τιμές παραγωγού κινήθηκαν από 35 έως και 50 λεπτά, ενώ στα Αφουρέρ τα μανταρίνια κυμαίνονται στα 50–55 λεπτά και σε ορισμένες περιπτώσεις και παραπάνω. “Στα υπερπαραγωγικά κτήματα σε πλήρη ανάπτυξη, υπάρχουν αποδόσεις που φτάνουν τα 280 κιλά ανά δέντρο, ενώ τα μικρότερα δέντρα δίνουν περίπου 50 κιλά και στα τέσσερα χρόνια ζωής τους 80–100 κιλά”, σημειώνει μιλώντας γενικά.

Η ζήτηση στα μανταρίνια γενικά υπάρχει. Τα Ορτανίκ πληρώνονται γύρω στα 35 λεπτά, ενώ στα Lane υπάρχει φέτος μεγάλη παραγωγή. Οι κοπές ξεκίνησαν διστακτικά, σε μικρές ποσότητες, όσο το επέτρεπε ο χρωματισμός, με τιμές που κινούνται στα 28–32 λεπτά, στον παραγωγό.

Επάρκεια εργατών φέτος

Όσον αφορά στα εργατικά, φέτος υπήρχε επάρκεια και δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχουν διαθέσιμοι εργάτες γης, τόσο μετακλητοί όσο και από άλλες περιοχές, κυρίως από το Μπαγκλαντές αλλά και Αλβανοί. Το ζητούμενο, όπως τονίζει, είναι να μπορέσουν να παραμείνουν, γιατί τα κτήματα είναι μεγάλα, τα δέντρα κλαδεμένα και οι ανάγκες συνεχείς.

Ο Αντώνης Σταμάτης, παραγωγός από τη Γουριά Μεσολογγίου, δίνει μια εικόνα της κατάστασης στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, με διακυμάνσεις ανά ποικιλία και περιοχή. Στα πορτοκάλια Lane οι τιμές κινούνται από 35 έως 45 λεπτά, ενώ στα μανταρίνια Αφουρέρ φτάνουν τα 50 με 60 λεπτά, ανάλογα πάντα με την ποιότητα και το φορτίο, όπως λέει στο Agronewsbomb.

Μιλώντας γενικότερα για τα πορτοκάλια, αναφέρει ότι Ναβαλίνες υπάρχουν ακόμη πολλές στην αγορά. Αντίθετα, στην Αιτωλοακαρνανία τα αποθέματα είναι πλέον ελάχιστα και η εικόνα είναι διαφορετική.

Στα Lane εξακολουθεί να υπάρχει προϊόν, ενώ στα μανταρίνια η εικόνα είναι καλύτερη. Τα Νόβα πληρώνονται σε καλά επίπεδα, περίπου 35 με 40 λεπτά και τα Αφουρέρ ξεκινούν από τα 40 λεπτά, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 55 ή 60 λεπτά. Συνολικά, όπως λέει, στα μανταρίνια η ζήτηση και οι τιμές κρατούνται καλύτερα σε σχέση με τα πορτοκάλια.

Η κατάσταση στην Ήπειρο

Στα περισσότερα κτήματα δεν έχουν γίνει κοπές και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού χάνουν εισόδημα. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην Άρτα με το μανταρίνι.

Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και σε περιοχές της Ηπείρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Οι αγρότες ζητούν την παρέμβαση του κράτους για τη στήριξή τους, όπως έχει γίνει κατά καιρούς σε άλλα προϊόντα.