Μετά από σχετική πληροφόρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας & Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης ενημερώνει ότι κατόπιν οριστικοποίησης των στοιχείων των πληγέντων κτηνοτρόφων, πρόκειται εντός μίας ή δύο εργάσιμων ημερών να πληρωθούν αποζημιώσεις για θανατωθέντα ζώα λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού.
Πιο συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις αφορούν συνολικά 75.316 ζώα, τα οποία θανατώθηκαν υποχρεωτικά στο πλαίσιο εφαρμογής των κτηνιατρικών μέτρων για την αντιμετώπιση:
- της ευλογιάς των αιγοπροβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου,
- του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Όσον αφορά τη Περιφέρεια ΑΜΘ, ταυτοποιήθηκαν 37 εκμεταλλεύσεις και η συνολική αποζημίωση ανέρχεται σε 855.042,10 €.
Υπενθυμίζεται πως για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Βουλευτής συναντήθηκε πρόσφατα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος είχε απαντήσει θετικά (βλ. από 22/06/2026 δελτίο τύπου).
Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε: «Ευχαριστώ τόσο τον Υπουργό όσο και τον Υφυπουργό κ. Αθανάσιο Καββαδά για το ενδιαφέρον και τις ενέργειες τους. Πρέπει να κάνουμε ό,τι δυνατό για να στηρίζουμε την πολύπαθη ελληνική κτηνοτροφία».

